Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna: Rusların ünlü Moskova gemisini batırdık

Ukrayna: Rusların ünlü Moskova gemisini batırdık


Rusya’nın Karadeniz Filosunun amiral gemisi Perşembe günü Ukrayna’nın kıyı savunma kuvvetlerinin füze saldırısının sonucu olduğunu iddia ettiği büyük hasar gördü. Rusya ise hasarın gemideki bir yangından kaynaklandığını iddia etti.

New York Times gazetesinin haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güdümlü füze kruvazörü Moskva’nın mürettebatının, mühimmatın patlaması üzerine gemiyi terk ettiğini söyledi. Açıklamada, kruvazördeki yangının kontrol altına alındığı belirtildi. Ancak Ukraynalılar geminin battığını söyledi.

Karadeniz kıyısındaki Odesa bölgesinin valisi Maxim Marchenko, Telegram’da ülke güçlerinin gemiyi anti-gemi Neptün füzeleriyle vurduğunu söyledi. Üst düzey bir Ukraynalı yetkili, Ukrayna tarafından geliştirilen Neptün füzesinin savaşta ilk kez kullanıldığını söyledi.

Geminin durumuna dair bağımsız bir görsel doğrulama yapılmadı ve Neptün ile ilgili açıklama bağımsız olarak doğrulanamadı.

Gemi füze ile vurulduysa bu Ukrayna ordusu için güçlü bir sembolik zafer, Moskova için bir utanç  ayrıca eğer bir Neptün kullanılmışsa, yeni silahların savaşı şekillendirmedeki gücünün bir göstergesiydi. Bu, büyük bir Rus savaş gemisine denizde yapılan ilk başarılı Ukrayna saldırısı olacak.

Rusya’nın Karadeniz Filosu’ndan gelen gemiler, savaşın başlangıcından bu yana açık denizde bulunuyor ve Ukrayna içindeki hedeflere periyodik olarak roket veya füze saldırıları düzenliyor. Filo, Ukrayna’nın Karadeniz’e erişimini keserek önemli bir ekonomik yaşam hattını ortadan kaldırdı.

Moskova’nın olası kaybı, Ukrayna kuvvetlerine moral desteği sağlıyor, ancak savaşın gidişatını değiştirmesi pek mümkün değil. Rus kuvvetleri, Rus toprakları ile işgal altındaki Kırım Yarımadası arasında bir “kara köprüsü” kurulmasının önünü açacak olan stratejik liman kenti Mariupol’u almanın eşiğinde.

Yaklaşık 700 kişilik mürettebata sahip Moskva, Karadeniz’deki Rus donanma filosunun gurur kaynağı. Sovyet döneminde, Ukrayna kuvvetlerinin geçen ay Odesa’ya doğru Rus ilerlemesini durduran güçlü bir savunma kurduğu Ukrayna’nın Mykolaiv limanında inşa edilmişti.

Ukraynalılar uzun zamandır karasularının yakınında demir atmış Rus gemilerini vurma yeteneğine sahip, ancak Neptün ülkenin kara savunma kuvvetlerine çok daha fazla menzil sağlıyor. Sovyet AS-20 “Kayak” gemisavar füzesini temel alan ve ABD yapımı Harpoon füzesine benzeyen füze, denizden 200 mil uzaktaki hedeflere ulaşabiliyor.

Rus Donanması savaştan önceki haftalarda donanmasını Karadeniz’e yerleştirirken Ukrayna savunma hazırlığına girişti ve Neptün’ü cephaneliğine eklenen hayati bir silah olarak nitelendirdi.

Ukrayna Donanması’nın kaç Neptün füzesine sahip olduğu belli değil. Ancak Moskva’yı vuran bir Neptün ise bu, silahın etkinliğinin bir göstergesi olurdu. Ukraynalılar, savaşın başlamasından bu yana Batı’yı gelişmiş gemisavar silahları desteği vermeye çağırıyor.

Pentagon, Rus Donanmasının Karadeniz ve Azak Denizi’nde “birkaç düzine gemisi” olduğunu ve Ukrayna’nın Rusya’nın deniz hakimiyetine karşı koymakta zorlandığını belirtiyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version