Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye pasaportu, en güçlü ülke pasaportları listesinde 52. sıraya geriledi

Türkiye pasaportu, en güçlü ülke pasaportları listesinde 52. sıraya geriledi


ERSAN AY |  BRÜKSEL TR724

Henley Pasaport Endeksi’nin 2022-2. Çeyrek raporuna göre Türkiye, en güçlü pasaportlara sahip ülkeler listesinde iki sıra gerileyerek 52. sırada yer aldı. Türkiye pasaportu 2014 yılında 38. en güçlü pasaporttu. Geçen yıl 57. sıraya kadar düşen Türk pasaportu bu yılın ilk çeyreğinde 50. sıraya yükselmişti.  

Türk vatandaşları halen 110 ülkeye vizesiz seyahat edebilmelerine rağmen, pasaport Birleşik Arap Emirlikleri, Meksika ve Paraguay gibi ülkelerin pasaportlarından daha az güçlü durumda. Türk pasaportu Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve Azerbaycan pasaportlarından ise daha iyi bir sıralamaya sahip. Henley Pasaport Endeksi’ne göre en güçlü pasaportlar 192 ülkeye vizesiz erişim sağlayan Japonya ve Singapur’un, listenin 2. sırasında ise 190 ülkeye vizesiz erişim sağlayan Almanya ve Güney Kore yer alıyor. Listenin 3. sırasını 189 ülkeye vizesiz seyahat edebilme imkânı sağlayan Finlandiya, İspanya, İtalya ve Lüksemburg oluşturuyor. Suriye, Irak ve Afganistan pasaportları ise listenin sonunda yer alıyor.  

Henley Pasaport Endeksi, pasaportların gücünü vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre belirliyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Rus pasaportu 3 sıra kaybederek 49. sırada yer alırken Ukrayna pasaportu ise bir sıra kazanarak kendisine 34. sırada yer buldu. Salı günü Henley & Partners’ın web sitesinde yayınlanan açıklamada “İşgal, 4 milyondan fazla Ukraynalının komşu ülkelere kaçmasıyla Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü mülteci krizini tetikledi. Rusya’nın eylemlerine yanıt olarak AB, ABD, Kanada ve diğer Batılı ülkeler hava sahalarını Rus hava taşıyıcılarına kapattılar, Rus vatandaşlarına katı seyahat yasakları getirdiler, birçok durumda vize başvurularını işleme almayı tamamen durdurdular ve Rus pasaportunu gelişmiş dünyanın büyük bir bölümünde çöp haline getirdiler” denildi. 

Türk pasaportunun Henley Pasaport Endeksine göre 2014 yılına oranla ciddi bir şekilde güç kaybetmiş olmasına ek olarak Türk lirasının da son yıllarda yabancı para birimlerine oranla çöküş yaşaması Türk vatandaşlarının başka ülkelere seyahat etmesini oldukça zor hale getiriyor. Birçok ülkeye seyahat edebilmek için vize başvurusu yapmak zorunda olan Türkiye vatandaşları liranın değer kaybetmesiyle ekonomik olarak da fazlasıyla zorlanıyor. Geçtiğimiz ay resmî gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yurt dışıma çıkış harç tutarı da 50 TL’den 150 TL’ye yükseltilmişti.  

Geçtiğimiz yıl Türk pasaportunun azalan değerine yönelik yapılan eleştiriler, zaman zaman Türk hükümetinin orantısız eylemlerine yol açmıştı. Türk pasaportlarını bardak altlığı ve kitap ayracı gibi seyahat dışında çeşitli amaçlarla kullandıklarını gösteren bir TikTok videosu çeken 2 genç Türk pasaportunun değerine hakaret ettikleri iddiasıyla kısa süreliğine gözaltına alınmış, kelepçelenmiş ve seyahat yasağı da dahil olmak üzere adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version