Hükümetin ekonomistler tarafından ‘yanlış’ olarak değerlendirdiği adımları ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasıyla Türkiye’de hayat pahalılığı iyiden iyiye artarken, milyonlarca çalışan asgari ücrete ara zam beklentisi içine girdi. 

AKP ise konuyla ilgili birbiriyle çelişen açıklamalarda bulunuyor. Örneğin geçtiğimiz ay “Veren el, alan elden üstündür” diyerek uygulamaya yeşil ışık yakan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sonraki açıklamasında ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aralık ayında toplanacağına işaret etti.

İktidara yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesi yazarı İsa Karakaş, konuyu bugünkü köşesine taşıdı. 

“Yasa gereği asgari ücretin işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek miktarda olması gerekmektedir” diyen Karakaş, şöyle devam etti:

“Cari asgari ücretin geçen yılda uygulanan asgari ücrete göre %50’den fazla artırılmasına rağmen döviz kurundaki dalgalanmalar, petrol fiyatlarında yüksek artışlar, Rusya-Ukrayna savaşı ile diğer iç ve dış etkenlere bağlı olarak enflasyon rakamlarında çok yüksek artışlar ortaya çıkmıştır.

Hâl böyle iken özellikle gıda, kira ve ulaşımda öngörülemeyen oranlarda çok yüksek fiyat artışları başta asgari ücretliler olmak üzere, diğer tüm sabit ücretli çalışan ve emeklilerin satın alma gücünün erimesine yol açmıştır.

Yüksek enflasyon sadece günümüze özgü değildir. Geçmiş dönemlere bakıldığında çok da geriye gitmeye gerek yok. 1990’lı yıllarda 2000’li yılların başında yüksek enflasyon karşısında ülkemize özgü çözümler ürettiğimiz de görülecektir. Bu çözümlerden biri de enflasyonun çift haneli olduğu ve çok yüksek olduğu dönemlerde milyonlarca çalışanın mağdur olmaması için 2000-2002 yılları arasında olduğu gibi her yıl 4 kez belirlenip zamlanması, izleyen yıllarda ise enflasyondaki düşüşe bağlı olarak yıllık bazda 3’e, düşüşlerin hızlanmasına bağlı olarak 2’ye ve bire düşürülmesi şeklinde gerçekleşmiştir. Günümüzdeki enflasyon rakamlarının yüksek olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu temmuz ayında asgari ücretlilerin gerileyen alım güçlerinin yükseltilmesi için zam yapılması kaçınılmaz görünmektedir.”

Karakaş’ın yazısının tamamını okumak için tıklayın.