Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tunus ile Türkiye arasında ‘darbe’ krizi

Tunus ile Türkiye arasında 'darbe' krizi



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tunus’ta cumhurbaşkanı tarafından parlamentonun feshedilmesine ilişkin yaptığı ‘darbe’ açıklaması, iki ülke arasında gerginliğe neden oldu.


Tunus Dışişleri, Türkiye Büyükelçisi’nin bakanlığa çağrıldığını ve Erdoğan’ın ifadelerinin ‘kabul edilemez’ olduğunu açıkladı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Temmuz 2021’de ülkede başlayan ayaklanmanın ardından Başbakan Hişam Meşişi’yi görevden almış ve parlamentoyu askıya almıştı. Parlamentonun askıya alınacağı süre başta 30 gün olarak belirtilirken Said bu süreyi uzattı ve ülkeyi yönetmeye devam etti.

Said’in adımları uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanırken, Tunuslu siyasetçiler ülkede yaşananları ‘darbe’ olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da pazartesi günü yaptığı bir konuşmada, ülkede seçilmişlerden oluşan parlamentonun askıya alınmasını, ‘Tunus halkının iradesine bir darbe’ diye yorumladı.

Erdoğan’ın bu ifadelerinin ardından Said yönetiminden tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Erdoğan’ın ifadelerinin Tunus’ın içişlerine kabul edilemez bir müdahale olduğu kaydedildi.

BÜYÜKELÇİ, DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, Tunus Dışişleri Bakanı Osman Cerendi, Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Çağlar Fahri Çakıralp’ın, Erdoğan’ın yorumlarının Tunus tarafından reddedildiğinin ifade edilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Tunus dost ülkelerle yakın ilişkiler kurma gayreti içindedir ancak kararlarının bağımsızlığına da bağlıdır ve egemenliğine müdahaleyi reddeder” denildi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version