Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TSK, Zap’ta harekat başlattı

TSK, Zap’ta harekat başlattı


Barzani ve Erdoğan görüşmesinin ardından TSK “Medya Savunma Alanları” olarak bilinen bölgelerindeki saldırısını yoğunlaştırdı. TSK savaş uçakları ve obüslerle bölgeyi bombalıyor.

ANF’nin haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait saldırı helikopterleri ve Skorsky tipi helikopterlerin şu saatlerde hareketliliği sürüyor.  Amedi Kaymakamı Warşin Selman, sınır bölgelerinin TSK tarafından havadan ve karadan yoğun bir şekilde bombalandığını söyledi. Bombardıman Metina, Zap ve Avaşin bölgelerinde yoğunlaşıyor.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) son üç haftadır Duhok’un Amedi ilçesinde sınır bölgelerine defalarca havadan ve karadan bombardıman düzenledi. Rûdaw’a konuşan Amedi Kaymakamı Warşin Selman, bugün öğleden beri Dereluk, Kanimasi ve Şeladize kasabaları sınırındaki Zap, Kurejar Dağı, Reşave Vadisi, Nihel, Nerwe ve Rekan bölgelerine yönelik bombardımanın sürdüğünü söyledi. 

 

Bombalanan bölgelerdeki köylerin daha önce boşaltıldığını belirten Selman, “Dağlık bir bölge olduğu için yaşanan hasarın boyutları hakkında bilgi sahibi değiliz. Ancak bombardıman yöre halkında korku ve paniğe neden oluyor” dedi. Şeladize sakinlerinden İkbal Kiryaderi de Rûdaw’a bombardıman anının görüntüleri gönderdi. Kurejar Dağı’nın bombalandığı ana ait görüntüleri çeken Kiryaderi, patlama sesleri nedeniyle halkın korkuya kapıldığını belirtti. 

 

Dereluk sakinlerinden Bêwar Muhammed Tahir de, bugün öğleden sonra saat 13:30 sıralarında TSK’ya ait savaş uçaklarının Avaşin, Site köyü, Kurejar Dağı ve diğer bölgeleri bombaladığını söyledi. Bölge sakinleri, dün akşamdan bu yana Zap bölgesinin 8 defa jetler tarafından bombalandığını aktardı. Zap bölgesine bağlı Werxelê alanına da indirme yapıldığı ve bölgede çatışmaların yoğun bir şekilde devam ettiği bildirildi.

 

Milli Savunma Bakanlığı, Kuzey Irak’ta operasyon başlatıldığını duyurdu. Metina, Zap, Avaşin-Basyan ve Kandil’e yönelik hava harekatına, topçu ve komando birliklerinin de destek verdiği belirtildi.

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri, komando birlikleri ve topçu birliklerinin Kuzey Irak’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi topraklarında PKK’ye yönelik bir harekat başlattığını açıkladı. Akar tüm hedeflerin başarıyla vurulduğunu söylerken Kürt siteleri saldırının sabotaj teknikleriyle durdurulduğunu iddia etti.

 

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Hava saldırılarının ardından Kurêjaro Dağı çevresinde TSK ve HPG’liler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmaların yoğunlaşmasının ardından KDP özel güçleri Kurêjaro Dağı çevresinde bulunan Şêladizê ve Dêrelok çevresine sevkiyat yaptı.

 

Türkiye, 23 Nisan 2021’de Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik havadan ve karadan askeri operasyon başlattı. Operasyonda ilerleme sağlayamayan Türkiye, KDP’ye bağlı özel güçleri ve korucuları dahil etti. Kuzey ve Doğu Suriye’de kontrolünde olan Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) gruplarını sınır ötesine süren Türkiye, istediği sonucu alamayınca bu kez Roj pêşmergelerini de operasyona kattı. 1 yılı aşkındır devam eden operasyondan sonuç almayan Türkiye, bu kez KDP’nin direk dahil olmasıyla yeni bir operasyon başlattı.

 

Rudaw’ın haberine göre, PKK’nin askeri kanadı HPG’ye bağlı Basın Basın İrtibat Merkezi, TSK’nın Zap bölgesindeki Şikefta Birindara, Kurojaro, Werxelê ve Çiyayê Reş mıntıkalarına yönelik karadan operasyon başlattığını bildirdi.

 

Bölgenin yoğun bir şekilde bombardıman altına alındığı ve helikopterlerin asker indirdiğini bilgisine yer verilen açıklamada, bu bölgelerde çatışmalar yaşandığı belirtildi.  

 

Çiyayê Reş’de ilerlemek isteyen askerlere sabotaj düzenlendiği ve ilerlemelerinin engellendiği kaydedilen açıklamada, Şikefta Birîndara’da bölgeye intikal eden askerlerin çembere alındığı ve burada yaşanan çatışmada 8 askerin hayatını kaybettiği ifade edildi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version