Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TL için risk: Mayısta 50 baz puanlık faiz artışı Fed’in masasında

TL için risk: Mayısta 50 baz puanlık faiz artışı Fed’in masasında


ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bankanın 3-4 Mayıs’taki toplantısında 50 baz puanlık faiz artışının ‘masada’ olduğunu söyledi.

ABD’de, 41 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyonla mücadelede Fed yetkililerinin kullandıkları ton şahinleşmeye devam ediyor. Banka martta politika faizini 25 baz puan arttırmış ve devamının geleceğinin mesajını vermişti.

 

ABD’de St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ihtiyaç duyulması halinde faizlerin 75 baz puan artırılabileceğini söylemişti.

 

Powell, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında küresel ekonomiye ilişkin düzenlenen panelde konuştu.

 

ABD ekonomisinin Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine Avrupa’ya kıyasla biraz daha uzakta olduğunu belirten Powell, savaşın etkilerinin ABD’de yukarı yönlü enflasyon baskısı olarak hissedileceğini kaydetti.

 

‘Daha hızlı hareket’

 

Powell, Fed’deki birçok kişinin bir veya birden fazla kez 50 baz puanlık faiz artışının uygun olacağına inandığını belirterek, “Yüzde 2’lik enflasyona geri gelmek için araçlarımızı kullanmaya kararlıyız” dedi.

 

Enflasyon halihazırda çok yüksek ve para politikasının ise eskiye göre hala daha destekleyici olduğuna işaret eden Powell, biraz daha hızlı hareket etmenin uygun olduğunu kaydetti.

 

Powell, “Mayıs ayı toplantısı için 50 baz puanın masada olacağını söyleyebilirim” dedi.

 

Enflasyonun küresel bir sorun olduğunu belirten Powell, ama ülkeler arasında bazı farklılıklar olduğunu anlattı.

 

Powell, enflasyonun martta zirve yapmış olabileceğini ancak buna güvenmeyeceklerini kaydederek, faiz oranlarını artıracaklarını, hızla daha nötr hale geleceklerini, ardından uygunsa sıkı politikaya geçeceklerini belirtti.

 

Türkiye diken üstünde

 

Uluslararası Para Fonu (IMF), daha önce Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeleri, Fed’in faiz artışlarına karşı uyarmış, bu durumun sermaye çıkışlarını ve yerel para birimlerindeki kaybı hızlandırabileceğini vurgulamıştı.

 

TL gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında son bir, üç ve beş yıla bakıldığında her vadede açık ara en çok değer kaybeden para birimi.

 

TL’nin sadece 2021 yılındaki kaybı yüzde 45’in üstünde. Yılbaşından bu yanaki kayıpsa yaklaşık yüzde 10.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version