Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Suudi Arabistan, iki yılın ardından Türkiye’den 37 bin 770 hacı adayı kabul edecek

Suudi Arabistan, iki yılın ardından Türkiye'den 37 bin 770 hacı adayı kabul edecek


Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre “2022 yılı haccında Türkiye’den 37 bin 770 hacı adayının kabul edileceğini” duyurdu.

Suudi Arabistan, Covid-19 pandemisi sebebiyle 2020 ve 2021 yıllarında ülke dışından hac ziyaretçilerini kabul etmemiş; ardından da dört ülkeyi kırmızı listeye aldığını; bunların dışında kalan ülkelerden gelenlere izin verileceğini açıklamıştı.

 

Türkiye de kırmızı listedeydi.

 

Kısa bir süre önce Suudi Arabistan 2022 yılı için 1 milyon hacı adayını kabul edeceğini açıklamış; 65 yaş üzerine ise izin vermeyeceğini duyurmuştu. Hemen ardından 12 Nisan’da Türkiye’nin de kırmızı listeden çıkarıldığını duyurdu.

 

Ancak örneğin 2019’da 80 bin kişi Türkiye’den hacca gitmek üzere kabul edilirken bu yıl sayı 38 binin altında kaldı. Birçok ülkede hacı adayları listesi kabarık olduğu için ve Covid-19 kısıtlamaları devam ettiği için sayılar, dünya çapında 2,5 milyon kişinin kabul edildiği 2019’a göre düşük kaldı.

 

Türkiye, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın davasını 7 Nisan’da Suudi Arabistan’a devretmişti. Davanın cinayet için dava sürecinin çoktan sona erdiği Suudi Arabistan’a devredilmesi, iki ülke arasındaki yakınlaşma sürecinin bir parçası olarak görülmüş; Kaşıkçı’nın yakınları ve bazı uluslararası insan hakları örgütleri karara tepki göstermişti.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version