Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sorun daha da derinleşecek; iktidar hariç, herkes suçlu!

Sorun daha da derinleşecek; iktidar hariç, herkes suçlu!


HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ  

Türkiye’nin en önemli ekonomik sorunu tartışmasız ‘hayat pahalılığı’ yani enflasyon. Resmi verilere göre yüzde 61,14 olan yıllık TÜFE oranı, iktidarın hedefindeki bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu ENAG’a göre ise yüzde 142,6. AKP rejiminin uyguladığı rasyonellikten uzak ve hamasete dayalı ekonomi politikaları nedeniyle ‘hiperanflasyon’ artık Türkiye için uzak ihtimal değil.

Enflasyonun resmi verilere göre bile önümüzdeki bir kaç ayda yüzde 70’i aşacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Türkiye’nin enflasyondan çok daha büyük ve önemli bir problemi var; iktidar temsilcileri sorunun varlığını kabul etmiyor ve asla sorumluluk almıyor.

Enflasyon söz konusu olduğunda ‘dışsal faktörler’ hatta muhalefet; işsizlik gündeme geldiğinde ‘çalışmak istemeyen vatandaşlar’ suçlanıyor… 20 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP rejiminin, devasa boyutlara ulaşan bütün bu sorunlarla ilgili hiç bir sorumluluğu yok!

ERDOĞAN: ENFLASYONUN SEBEBİ SALGIN VE SAVAŞ!

Başta AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere onlara göre her şey yolunda. Erdoğan, daha bir kaç gün önce yaptığı açıklamada enflasyonun ‘küresel’ bir sorun olduğunu, Türkiye’nin ise bundan en az etkilenen ülke olduğunu savundu. Muhalefeti felaket tellallığı yapmakla suçlayan Erdoğan, “Bu tüm dünya ile bizi de etkiledi. Fahiş fiyatların sebebi salgın ve Rusya-Ukrayna savaşı.” dedi.

Erdoğan’ın sözlerinin tevile ihtiyacı yok; açık ve net bir şekilde aldıkları hatalı kararların enflasyonun patlamasına neden olduğu gerçeğini reddediyor.

TÜRKİYE’DEKİ ENFLASYONUN YÜZDE 75’İ MİLLİ!

Enflasyonun küresel bir sorun olduğu doğru ancak Türkiye’de yaşanan enflasyonun büyük bir kısmı iktidarın hatalı ekonomi politikalarından kaynaklanıyor. Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Kara, bu konuyla ilgili önemli bir grafik paylaştı. TÜİK, TCMB ve kendisinin akademik çalışmalarına dayanarak bir hesap yapan Kara, “Mart ayı itibarıyla yaşadığımız enflasyonun sadece dörtte birinin dışardan kaynaklandığını hesaplıyorum. Geri kalanı yerli-milli enflasyon.” diyor.

KÜRESEL BARIŞ SAĞLANIRSA ENFLASYON DÜŞER Mİ?

Merkez Bankası’nın son PPK karar metni de iktidarın ‘enflasyona’ bakış açısını göstermesi bakımından önemli. Politika faizinin yüzde 14’te sabit bırakıldığı açıklanan karar metninde ‘küresel barış sağlanıp baz etkilerinin ortadan kalkmasıyla’ enflasyonun düşeceği savunuluyor. Tıpkı Erdoğan gibi MB’na göre de küresel barış sağlanırsa enflasyon da düşecek!

NEBATİ: ENFLASYON KÜRESEL KAYNAKLI BİR SORUN

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamaları da Erdoğan ve MB’yla paralel. Nebati, son konuşmasında, “Biz problemleri görmezden gelmiyoruz. Problem ne enflasyon. Enflasyon küresel kaynaklı bir problem. Bu işin üstesinden de geleceğiz.” diyor. Geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ise “Aralık ayından itibaren bu ülkede her ay enflasyonun nasıl düştüğünü hep beraber göreceğiz ve yürüyeceğiz. İşler daha iyi olacak.” demişti.

Hem Erdoğan’ın, hem Merkez Bankası’nın hem de Nebati’nin açıklamalarına bakılırsa; iktidar temsilcileri enflasyonun para politikası dışındaki faktörlerin yardımıyla sınırlı bir oranda düşmesine bel bağlamış durumda. Sorun şu ki; Prof. Dr. Hakan Kara’nın TÜİK ve MB verileriyle yaptığı hesaplamalara göre Türkiye’de yaşanan enflasyonun yüzde 75’i milli!

SORUN DAHA DA DERİNLEŞECEK

Ancak bu gerçek, iktidar temsilcilerinin umurunda bile değil… Bu tür ‘bilimsel ve rasyonel’ verileri duymak bile istemiyorlar.

Onlar, görevi fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankası’nın ‘önemsizleştirerek’ ya da enflasyonla mücadele timleri kurup, polisiye tedbirleri artırarak fiyatları kontrol altına alabileceklerini sanıyorlar. Enflasyonla gerçekten mücadele etmek yerine, ‘ediyormuş’ gibi yaparak kamuoyu algısını yönetmeyi tercih ediyorlar. Aslında sorunla yüzleşmek yerine, ‘üzerini örterek’ krizi daha da derinleştiriyor, kalıcı hale getiriyorlar.

Gerçekten mücadele etmedikleri yetmiyormuş gibi bir de enflasyonun yüzde 70’e dayandığı bir ekonomide yüzde 9 faizle hem de iki yıl geri ödemesiz krediler vererek (servet transferi yaparak) krizi içinden çıkılmaz bir hale getiriyorlar.

Onlar, ‘mücadele ediyormuş’ gibi yaparken, vatandaş enflasyonun altında ezildikçe eziliyor… 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version