Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Selman Türk’ün mahkeme savunması: Cemaatçi değilim

Selman Türk’ün mahkeme savunması: Cemaatçi değilim


Eski Evyap Yönetim Kurulu üyesi Nebahat İşbilen’in Cemaat ilişkilerinden tanıdığı bankacı Selman Türk’ün kendisini 40 milyon pound dolandırdığı iddiasıyla dava açması ve bu arada Prens Andrew’ın da 750 bin pound ödeme aldığının ortaya çıkması İngiltere medyasının gündeminde.

The Guardian, Selman Türk’ü ve ilişkilerini mercek altına aldı:

Selman Türk, Nurhüda Cevahir ile Boğaz’a bakan bir yalıda gösterişli bir törenle evlendiğinde, eski bir Türk başbakan yardımcısı olayı “İstanbul’un en seçkin iki ailesinin düğünü” olarak nitelendirdi.

Şimdi Londra’da yaklaşık 40 milyon sterlini zimmetine geçirmekle suçlayan yasal takibata konu olan Türk, o zamanlar Goldman Sachs için çalışıyordu ve Sait Halim Paşa Konağı’ndaki düğün, ailelerin elit statüsünü yansıtıyordu. Altın sütunları, gösterişli avizeleri ve doğrudan Boğaz manzarasına sahip olan konak, önde gelen bir Türk inşaat firmasının kurucularının kızı olduğuna inanılan bir gelin için uygun bir mekandı.

Çiftin tanıkları arasında dönemin başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Goldman Sachs Türkiye’nin eski başkanı Çağlayan Çetin ve iş adamı Akın İpek de vardı. Muhalif basın, Arınç’ın hükümet karşıtlarının protesto amacıyla mekanın dışında tencere ve tavaları çalmalarından şikayet etmesine tepki gösterdi. Göstericilerin görkemli olayı gece geç saatlere kadar bozmalarına sinirlenen Arınç, “Düğün gecelerinde onları mutsuz etmeye kimin hakkı var arkadaşlar?” diye sordu.

Ancak neredeyse on yıl sonra, Selman Türk’ün statüsü, Türk seçkinlerinin yeni bir üyesi olarak çıktığı zirveden çarpıcı bir şekilde düştü. Türk, şu anda Ankara’nın 2016’da bir darbe girişimini planlamakla suçladığı Gülen hareketinin sanık üyeleri ve ortaklarının toplu göçünün bir parçası olarak Londra’da sürgünde yaşıyor.

Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) eski bir üst düzey yetkilinin eşi olan Nebahat Evyap İşbilen tarafından başlatılan yasal işlem, Türk’ün “güvenlik görevini ihlal ederek ve usulsüz etki yoluyla 50 milyon doları dürüst olmayan bir şekilde zimmete geçirdiğini” iddia edilyor. Bu arada Türk’ün İşbilen’e pasaport alabilmek için Prens Andrew’a 750 bin sterlinlik ödeme yaptığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Prens parayı aldıktan 16 ay sonra geri ödediğini iddia etti ve daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

İşbilen’in avukatı Jonathan Tickner, “İşbilen Hanım, kendisine son derece zor koşullarda yardım etmesi için güvendiği Selman Türk’ün elinde gerçekleştirilen ciddi dolandırıcılık ve mali suistimallerin kurbanıdır” dedi. İşbilen, 2016’da eşinin tutuklanmasının ardından sürgüne gittiğinde mal varlığının Türkiye dışına taşınmasına yardım etmesi Türk’e başvurdu. İşbilen, büyük bir Türk sabun ve kişisel bakım şirketi olan Evyap Grubu’nun eski yönetim kurulu üyesidir.

İşbilen ve Türk uzun zamandır dosttu, mahkeme belgeleri iki ailenin birbirini 30 yılı aşkın süredir tanıdığını gösteriyor. Tanıklar, “Davacının eşi İşbilen, Türk’ün 2013 yılındaki düğününe katıldı” diyorlar.

Türk’ün Gülen hareketiyle bağlantıları, Türkiye’deki bazı medya organlarında, Türk makamları tarafından hareketi terörizmle ilişkilendirmek için kullanılan bir terimle “FETÖ’nün bankacısı” olarak etiketlenmesine yol açtı. Diğer gözlemciler için, Türk’ün gözden düşmesi, Gülenci paranın Türkiye’den kaçışını ve aynı zamanda on yıl önce iktidardaki AKP ile yakından iç içe geçmiş bir seçkinler ağının değişen statüsünü temsil ediyor.

Gülenciler, 1999’dan beri Pensilvanya’da sürgünde yaşayan ve hareketi hükümetin ilk günlerinde Erdoğan’ın AKP’siyle ittifak yapan muhafazakar İslami vaiz Fethullah Gülen’in takipçileri.

Türk ve Cevahir’in düğünü, hareketin Türkiye’deki son ihtişamlı günlerinde, hükümetin hareketi yasaklamasından ve en az 77.000 kişinin tutuklandığı 2016 darbe girişiminden sonra kamu yaşamının her kesiminde sözde Gülencilere kapsamlı bir baskı uygulamadan kısa bir süre önce gerçekleşmişti.

Türk, savunma dosyalarında, “Gülen hareketinin bir üyesi olmadığını ve ailesinin Sayın Gülen ile yakın bağlarına rağmen bu hareketle ilişkilendirilmek istemediğini”, ancak bu aynı aile bağlarının İşbilen’i yardım etmesi için onu seçmeye motive ettiğini söylüyor. 

Dosyalar, “Türk’ün dedesi, Bay Gülen’in arkadaşıydı ve amcası, Gülen’in ilk öğrencisiydi ancak FETÖ hareketinin yönetiminde veya hareketin herhangi bir stratejik kararında yer almamıştı.” iddiasında bulunuyor. Türk, 2017 yılının başında İşbilen’in kendisine geldiğini hatırladığını çünkü o tarihte Donald Trump’ın yemin töerni için ABD’ye gittiğini söyledi.

Ankara merkezli danışmanlık firması TUM Strategy’den Selim Sazak, “Türkiye’den Londra’ya kaçışı daha geniş bir profesyonel ağ tarafından kolaylaştırılan Gülenci bir sermaye ağı olduğunu biliyoruz. Selman Türk o ağda bir figür gibi görünüyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Selman Türk sıradan biriydi. Açıkçası profesyonel bir soyağacı vardı ama o parayı kaçırmak için bir kolaylaştırıcı olarak hemen aklınıza gelebilecek biri değildi. Bu insanların bazıları nihayetinde Londra’ya yerleştiğinden, bu göçü mümkün kılan eş merkezli politikacılar ve profesyoneller çevrelerinde ikinci basamak bir kişidir. Gülen hareketinin mirasıyla ilgili daha geniş bir toplumsal hesaplaşma olsaydı, temize çıkacak çok az insan vardı.”

2016 yılının başlarında Goldman Sachs’tan ayrıldıktan sonra Türk’ün İngiltere’deki faaliyetleri değişti. Mahkeme dosyalarında savcıların İşbilen’den para saklamak için kullandığını söylediği şirketler ağından biri olarak adlandırılan SG Financial Group da dahil olmak üzere dünya çapında geniş bir işletme ve limited şirket ağı kurdu. 

SG Financial Group, Florida, Georgia ve Dubai, Britanya Virjin Adaları ve Cayman Adaları gibi vergi cennetlerinde, finansal yönetim şirketleri, BT şirketleri ve bir ticaret şirketi de dahil olmak üzere faaliyet gösteren geniş ve değişken bir şirket grubundan yalnızca biriydi.

Türk ayrıca, “Amiş süt geleneğini koruyarak” yoğurt ve geleneksel peynirler ürettiğini iddia eden bir ABD şirketi olan Naturlich süt ürünlerini de kurdu. Türk, Anadolu Ajansı tarafından yapılan bir soruşturma, işletmenin Gülen’in kişisel yöneticisine bağlı olduğunu ve Pennsylvania’daki yerleşkesine bitişik bir çiftlikten işletildiğini iddia etti.

2019’da Türk, [email protected] etkinliğinde Prens Andrew’dan Halkın Seçimi Ödülü kazandığı bildirilen şirket olan Heyman AI’yi kurdu. Heyman AI, bazı eski çalışanlar arasında sevilmiyor gibi görünüyor: İki kişi, şirkete yaklaşık 5.000 £ tutarındaki ödenmemiş ücretler için bir şekilde dava açarken, Glassdoor istihdam web sitesindeki incelemeler, müteahhitlerin ve çalışanların maaşlarının ödenmediğinden şikayet etti. Şirket geçen yıl Eylül ayında tasfiye edildi.

Türk, yorum talebine yanıt vermedi. Mahkeme belgelerindeki savunmasında İşbilen’den kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyor, kendisinin mal varlıklarını Türkiye dışına “Türk makamlarının ulaşamayacağı bir yere taşıması konusunda” yardım etmesini istediğini ve kendisinin de tam olarak bunu yaptığını ileri sürüyor. “Hiçbir hileye karışmadım” diye ekliyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version