Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Rusya petrolden ekstra 3.4 milyar dolar kazandı ama temerrüd kaçınılmaz’

'Rusya petrolden ekstra 3.4 milyar dolar kazandı ama temerrüd kaçınılmaz'


Rusya, 1998’den bu yana ilk borç temerrüdüne yaklaşırken,Ukrayna ile savaşının başlamasından bu yana yükselen enerji fiyatları sayesinde, yaptırımlardan etkilenen ekonomisini 3.4 milyar dolarlık ek petrol ve gaz geliriyle güçlendirdi.

Financial Times’ın haberine göre, Moskova Pazar günü yaptığı açıklamada, 271.6 milyar Rbs’lik kısmı bu yılın ilk çeyreğinde elde ettiği petrol ve gaz gelirlerinden gelen 273.4 milyar Rbs (3.4 milyar $) ek geliri tasarruf fonuna yönlendireceğini belirtti.

Hükümet, ek kaynağın “diğer şeylerin yanı sıra, dış yaptırımlar bağlamında ekonomik istikrarı sağlamaya yönelik önlemleri uygulamak için kullanılacağını” söyledi. Ekonomistlerin tahminlerine göre, Rus ekonomisinin bu yıl yüzde 10 daralması bekleniyor.

Buna rağmen, emtia ihracatından elde edilen kazançlar ve sert sermaye kontrolleri, Moskova’nın para birimini stabilize etmesine ve batılı ülkeler ve ortakları tarafından uygulanan ağır ekonomik yaptırımlar karşısında mali bir çöküşü önlenmesine yardımcı oldu.

Rusya ekonomisi şu ana kadar çoğu yabancıların yatırımlarından çıkmasını engelleyen çok sıkı sermaye kontrolleri ve petrol ve gaz gelirleri ile desteklendi.

Ancak S&P Global Ratings, Moskova’nın yabancı tahvillerinin son diliminin ödemelerini ruble cinsinden yapacaklarını açıklamasının ardından bu hafta sonu Rusya’nın kredi statüsünü “seçici temerrüde” düşürdü.

Rusya, işgalin başlangıcından bu yana dolar tahvillerini ödemeye devam etti ve birçok yatırımcının batı yaptırımları ve Rus para birimi kontrollerinin ülkeyi 1998’den bu yana ilk döviz borcu temerrüdüne sürükleyeceği yönündeki beklentileri konusunda yanılttı.

Ancak geçen hafta Moskova’nın 84 milyon dolarlık kupon ödemesi ve vadesi gelen bir tahvilin 552 milyon dolarlık geri ödemesini yapması gerekiyordu ve bunun için Amerikan makamlarının ABD bankalarının ödemeyi engellemesinin ardından dolar yerine ruble olarak teklif etti.

Moskova’nın temerrüde düşmeden önce yatırımcılara ödeme yapması için 30 günlük bir ödemesiz süresi var, ancak S&P ödemede bulunmasının pek mümkün olmadığını söyledi: “Rusya’ya yönelik yaptırımların önümüzdeki haftalarda daha da artması muhtemel, bu da Rusya’nın dış borç sahiplerine karşı yükümlülüklerinin şartlarını ve koşullarını yerine getirme konusundaki istekliliğini ve teknik yeteneklerini sekteye uğratacak.”

ABD geçen hafta Rusya’nın en büyük finans kurumu olan Sberbank’a ve ülkenin en büyük özel bankası Alfa-Bank’a en şiddetli yaptırımlarını uygulayarak kredi verenlerin herhangi bir ABD kurumu veya bireyi ile işlem yapmasını engelledi. Ayrıca Rusya’da herhangi bir yeni ABD yatırımını yasakladı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version