Türkiye’de son haftalar göçmenlerle ilgili tartışmalarla geçerken gazeteci Savash Porgham, Reportare için kaleme aldığı yazıda Afgan göçmenlerin neden İran üzerinden Türkiye’ye göç ettiklerini kaleme aldı.

İran’daki Afgan mültecilerin sayısının resmi verilere göre 3-4 milyon civarında olduğunu belirten Porgham, bu kişilerin ikinci sınıf insan muamelesi gördükleri için İran’ı terk etmek istediklerini belirtti.

Porgham yazısında İran’daki Afgan öğrencilerin yaşamına ilişkin şu ifadeleri kullanıyor:

“2017 yılı verilerine göre, İran üniversitelerinde 11 bini aşkın Afgan öğrenci eğitim alıyor. Bu öğrencilerin atom fiziği, nükleer fizik, plazma fiziği, parçacık fiziği, plazma mühendisliği, uçak ve helikopter alanında her türlü mühendislik, pilotluk, uydu ve iletişim teknolojileri, bilgisayar mühendisliği ve askeri bilimler gibi pek çok alanda eğitim alması yasak”

AFGANLAR TÜRKİYE’YE NASIL GÖÇ EDİYOR?

Afgan göçmenlerin İran’dan Türkiye’ye göçüyle ilgili bilgiler veren Porgham, “Kaçak yollarla çalışıp biriktirdikleri son paralarını kaçakçılara teslim eden Afgan mülteciler artık onların insafına kalmış bir yolculuğa başlıyorlar. Kaçakçılara ödenen paranın miktarı yapılacak yolculuğun konforunu da belirliyor. Düşük miktarda para ödeyenler hava alabilmeleri için arka ışıkları kısmen sökülmüş binek araçların kapalı bagajında yolculuğa başlıyorlar. Bazıları yolcu otobüslerinin motor kısımlarında veya bagaj yerlerinde sadece bir kişinin zorla sığdığı bir yerde yolculuğa başlıyorlar. Daha fazla para ödeyenler ise çeşitli araçların arka koltuklarında oturarak nispeten daha rahat bir yolculuk yapıyorlar” ifadelerini kullanıyor.

İran’ın mülteci kartını Türkiye’ye karşı bir koz olarak kullandığına dikkat çeken Porgham, yazısında şu ifadelere yer veriyor:

“Öte taraftan Afgan mülteciler ve geçişlerine göz yumulması uzun zamandır İran tarafından Türkiye’ye karşı bir baskı unsuru olarak kullanıldı. Ne zaman İran-Türkiye arasında bir iktidar mücadelesi veya menfaat çatışması olsa mültecilerin Türkiye’ye giriş hızları birden artar. Taliban’ın yükselişi, ABD’nin Afganistan’dan çıkışıyla birlikte farklı ülkelerin sahada güç elde etme savaşına bir de bu açıdan bakalım”

Savash Porgham’ın yazısının tamamına bu bağlantıdan erişebilirsiniz…