Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Oscar’lı yönetmen Ashgar Ferhadi intihalle suçlanıyor

Oscar'lı yönetmen Ashgar Ferhadi intihalle suçlanıyor


Oscar Ödüllü ünlü İranlı yönetmen Ashgar Ferhadi eski bir öğrencisi tarafından intihalle suçlanıyor. Farhadi suçlamalara yanıt vermek üzere İran’da mahkemeye çağrıldı. Ferhadi’nin öğrencisi Azadeh, yönetmenin son filmi ‘A Hero’nun (Bir Kahraman) fikrini, kendisinin çektiği ve 2018’de gösterime giren ‘All Winners All Losers’ adlı belgeselinden çaldığını iddia etti. Farhadi ise filmin konusunun kendi araştırması olduğunu söyleyerek iddiayı reddediyor.

Film, ödeyemediği borcu yüzünden hapishaneye düşen, bir erkek çocuk babası Rahim’in hikayesini ele alıyor. Rahim, İranlı aktör Emir Cedidi tarafından canlandırılıyor.

ASHGAR FERHADİ KİMDİR?

Oscar ve Altın Küre ödüllü İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı Asghar Farhadi, 7 Mayıs 1972 İran, Isfahan doğumludur. Çocukluk dönemleri ve ebeveynleri hakkında fazla bir bilgisi bulunmayan yönetmen, Tahran Üniversitesi dramatik sanatlar mezunudur. Yönetmen; Tarbiat Modares Üniversitesi‘nde MA (Master of Arts) eğitimi süresince kısa filmler çekmiş, İran’nın ulusal yayınları için radyo oyunları yazmış, televizyon şovları hazırlamış ve yönetmiştir.

Kariyerine 2002 yılında “Low Heights” isimli filmde senaristlik yaparak başlamıştır. Yönetmenliğe ise 2003 yapımlı “Dancing in the Dust” filmiyle adım atan Asghar Farhadi, bu filmde aile ve çevre baskısı sonucu karısından boşanan Nazar’ın daha sonrasında yaşadığı finansal zorlukları ve çöldeki macerasını tema olarak almıştır. Asghar Farhadi‘nin oldukça üretken bir yönetmen olduğunu söylersek yanlış olmayacaktır. 2004’te hem yazıp hem yönettiği “Güzel Şehir” adlı film; 16 yaşında cinayet suçlamasıyla rehabilitasyon merkezine kapatılmış olan 18 yaşında idam kararını beklemek üzere cezaevine gönderilen Akbar’ın hikayesini anlatmaktadır. Daha kariyerinin başlarında olan Farhadi, bu filmiyle birlikte Hindistan Uluslararası Film Festivali‘nde Altın Tavuskuşu Ödülü, Varşova Uluslararası Film Festivali’nde Grand Prix ve Split Film Festivali‘nde FIPRESCI ÖDÜLÜ‘nü kazanmıştır.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version