Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Muhalefete ‘Oyuna gelmeyin’ çağrısı: Savaş politikalarıyla gidilecek yol faşizmin kurumsallaşmasıdır

Sancar’dan AİHM açıklaması: Tüm davalar durdurulmalı, arkadaşlarımız serbest bırakılmalı


Partisinin haftalık grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Irak’ın kuzeyine düzenlenen Pençe-Kilit operasyonuna ilişkin olarak, “Buradan çok yönlü hesapları var elbette bu iktidarın. Bu hesapların içinde ülkedeki siyaseti yeniden dizayn etme hedefi de yer alıyor” açıklamasını yaptı.

Sancar muhalefete de “Bu oyuna gelmeyin” çağrısında bulundu.

‘İKTİDAR ZİNDAN REJİMİNE DÖNMÜŞ’

Cezaevlerinde son dönemde yaşanan mahpus ölümleri, işkence ve kötü muamele iddialarına değinen Sancar, “Bir ülkenin gidişatını, adalet terazini görmek istiyorsanız ilk bakılacak yer şüphesiz cezaevleridir. Hepten zindan rejimine dönmüş bir iktidar gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu rejim ülkeyi bir cezaevi toplumuna dönüştürmek için her türlü yolu deniyor. Ölümle sonuçlanan hak ihlalleri, hukuksuzluklar, infaz yakmalar, hasta mahpusları ölüme terk etme politikası, tecrit cezaevlerinden başlayarak tüm toplumu kuşatma altına alma siyaseti şeklinde karşımıza çıkıyor. Bunlar uluslararası raporlarda da açıkça belirtiliyor” ifadelerini kullandı.

‘SİLİVRİ 5 NO’LU CEZAEVİ MÜDÜRÜ DERHAL GÖREVDEN ALINMALI’

Geçen hafta Silivri Cezaevi’nde işkence sonucu yaşamını yitiren Ferhat Yılmaz’ı hatırlatan Sancar, “İdare işkenceyi, ısrarla saklamaktadır. Buradan çok açık sesleniyoruz. Silivri 5 No’lu Cezaevi Müdürü derhal görevden alınmalı. İşkenceye karışan tüm görevliler hakkında ivedilikle soruşturma başlatılmalı. Biz bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Örnekleri sıralamaya kalksam grup konuşmasının tamamını bu konuya ayırmam gerekecek. Cezaevleri, işkence evleri haline gelmiştir. Bu model ülkenin tamamına reva görülen sistemin özünü oluşturmaktadır” dedi.

‘SİYASETİ SAVAŞ POLİTİKALARI ÜZERİNDEN DİZAYN ETMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Irak’ın kuzeyine düzenlenen sınır ötesi operasyona değinen HDP Eş Genel Başkanı, “Bunun adı apaçık savaş politikalarıdır. Bölgeyi savaş düzeni içinde tutma amacıdır. Buradan çok yönlü hesapları var elbette bu iktidarın. Bu hesapların içinde ülkedeki siyaseti yeniden dizayn etme hedefi de yer alıyor. Bu ülkede siyaseti savaş politikaları üzerinden dizayn etmeye çalışıyorlar. Diğer muhalefet partilerini bu politikalar üzerinden hizaya getirmeye çalışıyorlar. Böylece bizim dışımızda demokrasi ve barış isteyenlerin dışında herkesi sessizce bu cephede yer almaya mecbur ediyorlar” şeklinde konuştu.

MUHALEFETE UYARI: BU OYUNA GELMEYİN

“Hiç kimse bu politikalara mecbur değil” diyen Sancar, “Özellikle diğer muhalefet partilerinin tarihten, geçmişten ciddi dersler çıkarmasını bekliyoruz. Bu politikaların hangi amaçlara hizmet ettiğini ve ne gibi sonuçlar ürettiğini görmeleri gerekiyor. Her sınır ötesi operasyondan sonra iktidarın arkasına dizilme alışkanlığının bu ülkede bu düzeni kalıcı hale getirmekten başka sonuç yaratmayacağını bir kez daha hatırlatıyoruz. Bu oyuna gelmeyin, savaş politikalarıyla, çözümsüzlükle gidilecek yol sefalettir, faşizmin kurumsallaşmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

‘KENDİ BEKASI İÇİN HER YOLA BAŞVURABİLECEK BİR İKTİDARLA KARŞI KARŞIYAYIZ’

Mithat Sancar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu iktidar, ülkenin bekasını gerekçe gösteriyor, böyle propaganda yapıyor, aslolan kendi bekasıdır. Kendi bekası için her yola başvurabilecek bir iktidarla karşı karşıyayız. Buradan varmak istediği yer de kendi varlığı sürdürecek şartları yaratmaktır. Bu operasyon adı altında yürütülen savaş politikalarına karşı hep birlikte durmak zorundayız.”

‘BİRLİKTE DURMAYI BAŞARAMAZSAK BEDELLER AĞIR OLACAK’

“Birlikte durmayı başaramazsak bedeller ağır olacak. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Demokratik çözüm için bütün gücümüzle yolumuzda yürümeye devam edeceğiz. Savaş politikalarına karşı çözümün tek yolunun diyalog, müzakere ve demokratik siyaset olduğunu söylemeye, savunmaya devam edeceğiz. Topluma asıl kurtuluş yolunun buradan geçtiğini anlatmaya devam edeceğiz. Ama bu gerçeği göz ardı edenlerin, bu iktidarın yaratacağı yıkım politikalarının sorumluluğuna ortak olacağını da açıklıkla söylemek zorundayız. İktidarın kurduğu oyun sahasının içinde kalan herkesin iktidarın bu ülkeye yaşatacağı acıların ve yoklukların da ortağı olacaktır.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version