Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Moda Sahnesi’nin elektriği ikinci kez kesildi: Oyun ‘ışıldakla’ sahneledi

Moda Sahnesi’nin elektriği ikinci kez kesildi: Oyun ‘ışıldakla’ sahneledi


7 bin liradan 20 bin liraya çıkan elektrik faturularını protesto ederek ödemeyen Moda Sahnesi’nin elektrikleri ikinci kez kesildi. Zamları protesto edip faturaları ödemeyen tiyatro, ‘ışıldak’ların yardımıyla izleyicisiyle buluştu.

Taner Barlas ve Ekin Aksu’nun oynadığı ‘Öteki’ için izleyicilerine “Işıldakları, fenerleri ile birlikte oyuna davet ediyoruz… Akşam karanlığı birlikte karşılayalım” çağrısında bulunan Moda Sahnesi, oyunu ‘sınırlı ışıklandırma’ ile sahneye koydu. Moda Sahnesi Sanat Yönetmeni Kemal Aydoğan, oyun öncesi yaptığı konuşmada sorunun giderilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yerel yönetimlere çağrı yaptı. ANKA’nın aktardığına göre, Aydoğan’ın açıklaması şöyle:

‘BU ZAMLARI KABUL ETMİYORUZ’

“Ocak ayı faturası 20 bin lira geldiği için ödemeyeceğimizi söylemiştik. Çünkü aralık ayı 7 bin liraydı. ‘Ödemiyoruz’ diye de bir karar almıştık. 10 Mart’ta kesildi ama o arada şubat faturası gelmişti. O da 19 bin liraydı. ‘Onu da ödemiyoruz’ demiştik. Onun da kesilme günü bugündü. Bir sonraki 21 bin lira, mart ayı. O da herhalde nisan sonu gibi gerçekleşir. Temelde bu zamları kabul etmiyoruz, kabul edilecek bir zam değil. Yani 7 bin liradan 20 bin liraya çıkan elektrik faturası rasyonel bir artış değildir. Bu hepimiz adına böyle. Tiyatrolar adına da böyle.

‘BU PROBLEMİN SAHİBİ BİZ DEĞİLİZ’ 

Tiyatrolar adına ikinci bir problem daha var. O da kültür sanat politikalarının buna çare bulamayışı. Bu problemin sahibi biz değiliz. Bu problemin sahibi başta Kültür Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Sabancı Holding. Üstlerine düşen sorumluluğu bir an önce yerine getirmeleri ve bu problemi çözmeleri gerekir. Bu aslında bir tür, önce bütçemizin olmayışıyla başlayan, sonra da irademizle ‘Bunu ödemiyoruz’ dediğimiz ve bunu görünür kılmak adına yaptığımız bir eylem. ‘Kamusal tiyatro’ kavramını herkesin görebileceği bir mesafeye taşımaktı aslında.

Serbest Görüş:

 

‘ÖZEL TİYATROLAR KAMUSALDIR’ 

Özel tiyatrolar, kamusal tiyatrolardır. Faaliyetlerini yürütürken kamusal bütçelerden destek alarak faaliyetlerini yürütmelidir’ diyoruz bir süredir. Sadece bu ödenekli tiyatrolara has değildir. Özel tiyatroların ticarethane olması… Ancak öyle faaliyetimizi yürütebiliyoruz. Bir an önce bu statüden vazgeçilip ‘kamusal tiyatro’ statüsüne kavuşturulması gerekir.”

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version