Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mehmet Emîn Pencewînî: Türkiye, Musul ve Kerkük’ü işgale hazırlanıyor

Mehmet Emîn Pencewînî: Türkiye, Musul ve Kerkük’ü işgale hazırlanıyor


Onlarca yıl önce PKK lideri Abdullah Öcalan’la yakın arkadaş olan Kürt siyasetçi Mehmet Emîn Pencewînî, Türkiye’nin son operasyonunun, 2023’te başlaması beklenen ve Irak topraklarının kontrolünü yeniden ele geçirmeye yönelik kapsamlı bir operasyona hazırlık olduğunu söyledi:

Rudaw İngilizce’ye konuşan Pencewini, “Bu harekatın Lozan Antlaşması ve Sykes-Picot Anlaşması’nın 2023’te biteceğini söyleyen Türkiye Cumhurbaşkanı, Savunma Bakanı ve İstihbarat Başkanı’nın açıkladığı (potansiyel) kapsamlı harekata hazırlık olduğuna inanıyorum. Bu nedenle Musul’dan Kerkük’e kadar Kürdistan’ı işgal etmek için geniş çaplı bir saldırı planlıyorlar” dedi.

‘PKK BAHENE, HEDEF PETROL KUYULARI’

Lozan Antlaşması, 1923’te Osmanlı İmparatorluğu ile Batılı müttefikler arasında modern Türkiye’nin sınırlarını tanıyarak imzalandı. Müttefikler başlangıçta Türkiye’deki Kürtler için özerklik talep etmişlerdi, ancak daha sonra taleplerini geri çektiler. 1916 Sykes-Picot Anlaşması, Ortadoğu’da bugünün ulus devletlerinin temellerini atmış, ancak Kürtleri bağımsız bir devlet hayallerinden mahrum bırakmıştı.

Lozan Antlaşması’nın 98. yıl dönümünü kutlayan Erdoğan, geçen yıl Türkiye’nin 2023’e “ekonomik, askeri, siyasi ve diplomatik olarak daha güçlü, daha bağımsız ve daha müreffeh bir ülke” olarak girmeye kararlı olduğunu söyledi.

Erdoğan daha önce anlaşmayı ülkesini çok küçük bırakmakla eleştirmişti. Ülkesinin bölgedeki çatışmalara, özellikle Suriye ve Libya’ya müdahalesi Erdoğan’ın Osmanlı atalarının kontrolü altındaki bölgelerin kontrolünü yeniden kazanma niyeti olarak görülüyor.

Pencewînî, “Türkiye, Kerkük’ü kontrol edebilmeleri amacıyla Kerkük’te Türkmenlerden bir askeri güç kurdu. Türkiye, petrol kuyularını ve Güney Kürdistan’ın doğal gaz kaynağını kontrol etmek için PKK’yi bahane olarak kullanıyor” dedi.

Pencewînî ayrıca operasyonun, Kürdistan Bölgesi’nin petrolünü Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç etme girişimlerine karşı çıkan ve gazın neredeyse yarısını kontrol eden Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (KYB) kararlarını yeniden gözden geçirmeleri için baskı yapmayı amaçladığına inanıyor. Ayrıca Bağdat, Tahran ve Moskova gibi kilit aktörlere de mesaj olduğunu söylüyor.

Kürt yetkililer, Ukrayna’nın işgali nedeniyle Rus gazına alternatif arayan Avrupa’ya gaz ihraç etmeye hazır olduklarını ifade etti. Başbakan Mesrur ​​Barzani Salı günü Londra’da İngiliz mevkidaşı ile bir araya geldi. Boris Johnson’ın ofisinden yapılan açıklamada, “Başbakan Barzani, Avrupa’ya enerji ihraç etme arzusundan bahsetti ve Başbakan, Batı’nın Rus petrol ve gazına bağımlılığını azaltmaya yardımcı olma çabalarını övdü” dedi.

Türkiye, 2020’de Kürdistan Bölgesi’nde yaklaşık 40 askeri üs kurduğunu ve yerlerini gösteren bir harita yayınladı, ancak bu harita kısa sürede silindi. Ankara, aynı yıl içinde bölgedeki askeri üs sayısını artırdı. Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki operasyonlarını izleyen bir insan hakları örgütü olan Christian Peacemaker Teams (CPT), Çarşamba günü “Türkiye’nin beş yeni üs inşa etmeye çalıştığını” açıklamıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version