Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kulisler sallayan iddia! AKP sonbaharda baskın seçime gidiyor

Kulisler sallayan iddia! AKP sonbaharda baskın seçime gidiyor



Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Seçim Kanunu’nun bir yıldan önce uygulanamayacak olması nedeniyle  erken seçim tartışmalarının kapandığını öne sürse de, muhalefet kulislerinde “baskın seçim” olasılığı çok daha fazla dillendirilmeye başlandı. Özellikle AK Parti’nin son günlerde EYT düzenlemesi, 3600 ek gösterge ve asgari ücret zammı gibi konuları kamuoyunun gündemine getirmesini özellikle muhalefet, baskın seçime hazırlığın işaretleri olarak görüyor. Muhalefetin büyük bir kesiminde, sonbaharda erken seçime gidileceğini ve bunun da AKP iktidarı tarafından baskın seçim şeklinde yapılacağı görüşünü ağırlık kazanırken, erken seçim konusunda farklı görüşler de ön plana çıkıyor.

DW’den Eray Görgülü’nün haberine göre, baskın seçim iddiasını dile getiren muhalefet partilerinin temsilcileri, bu görüşü AKP’nin ön plana çıkardığı iki temel gerekçeye dayandırıyor. Bu gerekçelerden birincisi, önümüzdeki kışın AKP iktidarının yanlış ekonomi politikaları nedeniyle ekonomik açıdan daha zorlu geçeceği ve bu ekonomik nedenlerden dolayı AKP’nin 2023 Haziran’ına daha fazla oy kaybetmiş şekilde girmeyi göze alamayacağı yönünde. İkinci gerekçe ise Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez seçilmesinin mümkün olmayacağı ve erken seçimle bu tartışmanın önüne geçilmek istenecek olması. Baskın seçim ihtimalinin ortadan kalktığını savunanlar ise, “Recep Tayyip Erdoğan, kaybedeceği seçime kesinlikle girmez” olarak yorumluyor.

“KESİNLİKLE ERKEN SEÇİM DÜŞÜNCEMİZ YOK”

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri 18 Haziran 2023 tarihinde yapılacaktır” ifadelerini kullanmıştı. TBMM Genel Kurulu’nda yakın zamanda kabul edilen Seçim Kanunu’nu gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Biz anayasayı neden değiştirdik? Erken seçim olmasın diye değiştirdik” şeklinde konuştu. Anayasayı değiştirme sebebine aykırı hareket etmeleri durumunda vatandaşın özellikle kendi tabanlarının buna tepki göstereceğini ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Muhalefetin baskın seçim iddiaları sizce nereden kaynaklanıyor?” şeklindeki sorduğu sorusuna “Korkusundan” diyerek yine kendisi yanıt verdi. Muhalefetin erken seçime hazırlıksız olduğunu vurgulayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Yani endişe içinde muhalefet diyor ki, yani aniden seçim yaparlarsa ben perişan olurum diyor” şeklinde konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kesinlikle erken seçim düşüncelerinin olmadığını vurguladı.

“SONUNA KADAR BEKLEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Ana muhalefet partisi CHP’de ise farklı görüşler dile getiriliyor. Bazı CHP’li yöneticiler, iktidarın sonbaharda baskın bir seçime hazırlandığını öne sürerken, bazı partililer ise baskın seçim beklemediklerini dile getiriyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, baskın seçim beklemeyen isimlerden. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Çünkü Recep Tayyip Erdoğan, bugün şartlarında gireceği seçimi kaybediyor. Kaybetmek üzere bir seçime gitmeyeceğini, sonuna kadar bekleyeceğini ve seçimlerin zamanında yapılacağını öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

Buna karşın kendilerinin ülkenin mevcut şartlarına bakarak erken seçimi istediklerini vurgulayan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Biz dünden razıyız. Son anketlere baktığınızda seçimin iki tane kesin sonucu var. Bir, artık Recep Tayyip Erdoğan’ın 13. Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi mümkün değil. İkincisi Cumhur İttifakının bugünkü şartlarda Meclis’te artık bırakın 330-340 milletvekilini, 250 milletvekili dahi toplamaları mümkün değil” açıklamasında bulundu. İktidarın seçimlere giderken para basıp, büyük bir geri dönüşe niyetleneceğini ifade eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, buna karşın vatandaşın kararını verdiğini ve yönetimi değiştireceğini iddiasında bulundu.

İktidarın yaptığı açıklamaların her ne kadar seçim hazırlığı olarak değerlendirilse de anketlerde iktidarın seçimi kaybedeceğinin görüldüğünü ifade eden CHP’li TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Abdurrahman  Tutdere, “Dolayısıyla, iktidarın kaybedeceği bir seçime şu an girebileceğini ve erken seçim kararı alacağını düşünmüyorum. 24 saatin siyasette çok uzun bir zaman olduğunu” belirterek, “Erken seçim kararına karşı da hazırız” açıklamasında bulundu.

“BİR KIŞ DAHA ÇOK BÜYÜK TAHRİBAT YAPAR”

İYİ Parti cephesinde ise sonbaharda erken seçim beklentisi artmış durumda. İktidarın ekonomik önlemler açısından elindeki tüm imkânları tükettiğini belirten partililer, “AKP ve MHP’nin artık vatandaşa vereceği hiçbir şey kalmadı” ifadelerini kullandı.

Yeni Seçim Kanunu’nun erken seçim ihtimalini ortadan kaldırmadığını ifade eden İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, “Eylül ayında veya sonbaharda bir seçim ihtimalini görüyorum” şeklinde konuştu. Önümüzdeki kış aylarının ekonomik olarak Türkiye için çok daha zor geçeceğini belirten İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, “Türkiye ekonomisinde bir kış daha çok büyük tahribat yapar. O nedenle ne kadar önce olursa o kadar iyi olur, bizim düşüncemiz bu” şeklinde açıklamada bulundu.

28 aydır İYİ Parti olarak sahada olduklarını kaydeden İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, “Çok etkin olarak sahada çalışıyoruz ve insanımıza dokunmaya çalışıyoruz. Ramazan’dan sonra da çok farklı programlarla devam edeceğiz. Onun için de her daim seçime hazırız” ifadelerini kullandı.

“ŞARTLAR AĞIRLAŞIRSA YSK İNİSİYATİF KULLANMAZ “

Erdoğan’ın seçimi kazanacağını görmesi halinde hemen seçim kararı alınacağını ifade eden DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, “Şu anki veriler böyle bir imkanı gösteriyor mu diye soracak olursanız, şu anki şartlarda seçime gidebileceğine ihtimal vermiyorum. Çünkü ekonomide gerçek anlamda kötüye gidiş var. Çarşı pazar gerçekten yangın yeri” şeklinde konuştu. İktidarın bu şartlarda seçim kararı almayacağını belirten DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, ancak Anayasa’nın 101. maddesine göre Erdoğan’ın üçüncü kez seçilemeyecek olmasını iddia etti. DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, şartların ağırlaşması durumunda YSK’nın da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar adaylığı noktasında inisiyatif kullanamayabileceğini açıkladı. Anayasa’nın 116. maddesine göre ise seçimlerin yenilenmesi halinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kez daha aday olabileceğini vurgulayan DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, bu nedenle şartların da iktidarın lehine olması durumunda erken seçim kararı alınabileceğini vurguladı.

‘ÖNÜMÜZDEKİ YILA KALIRSA ERKEN SEÇİMİ DESTEKLEMEYİZ’ 

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, “Tayyip Bey, sonbahara gelindiğinde şartları lehine çevirdiğini düşünürse erken seçim kararı alınabilir. Bu durumda sonbahar için bir erken seçim düşünülebilir. Yeni Seçim Yasasının da bu şartlarda uygulanabilme ihtimalinin olmadığını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, diğer yandan muhalefet olarak derhal seçim yapılması gerektiğine inandıklarını da belirterek, seçimin önümüzdeki yıla kalması halinde ise bir erken seçime destek olmayacaklarını vurguladı. DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, “Erdoğan’ın sadece kendini kurtarmak ve tekrar aday olabilmek için alacağı karara kimse bizden destek olmamızı beklemesin” şeklinde konuştu.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version