Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Kömürlü santraller ‘erken ölüm’ demektir: Acilen kapatılmalılar’

‘Kömürlü santraller ‘erken ölüm’ demektir: Acilen kapatılmalılar’


İklim Adaleti Koalisyonu ve Ekoloji Birliği bileşenleri, tüm kömürlü santralleri 2030’a kadar kapatmayı hedefleyen bir yol haritasının acilen hazırlanmasını talep etti. Halkların İklim Anlaşması Ağı’nın 2 Nisan’da başlattığı İklim Adaleti Kervanı’nın dünkü durağı Zonguldak’tı.

Türkiye’de halihazırda işletmede olan 34 kömürlü termik santral bulunduğu hatırlatılan açıklamada, şunlarda belirtildi:

‘ERKEN ÖLÜM VAKALARINDA ARTIŞ’ DEMEKTİR 

“Bu santraller toplam 20.382 MW’lık kurulu güç ile Türkiye’nin elektrik üretiminde kurulu gücünün %20’sini oluşturmaktadır. 2021 yılında toplam elektrik üretimi içinde kömürün payı 32% olmuştur. Halen devam eden 7 adet kömürlü termik santral projesinin tamamlanması durumunda 6.236 MW’lık kapasite eklenecektir. Bunun anlamı, önümüzdeki yıllarda Türkiye’de daha çok erken ölüm vakasının yaşanacağı, havanın, suyun ve toprağın daha çok kirleneceği, iklim krizinde ‘2053 net sıfır’ hedeflerinden tamamen uzaklaşılacağıdır.”

Etkinlikte, “Tüm alanlarda ellerinizi çekin”, “Temiz çevre temiz hava istiyoruz”, “İklim adaleti kervanına katıl, termik santralleri kapat” yazılı pankartlar açıldı. Burada yapılan açıklamada, dünyanın iklim felaketleriyle birlikte çok ciddi bir varoluş tehdidi altında olduğuna dikkat çekilerek, şunlara vurgu yapıldı:

TÜRKİYE, ‘KÖMÜRDEN ÇIKIŞ DEKLERASYONU’NU İMZALAMADI

“Ancak Türkiye, iklim krizinin öncelikli gündemimiz olması gereken bu kritik dönemde ısrarla fosil yakıtlara ve özellikle de kömüre bağımlı bir enerji politikası izlemeye devam etmektedir. Son 20 yıldır hükümet, sadece oyalama taktikleriyle iklim krizi sorununu her geçen yıl daha da ağırlaştırmış, sermayeyi kollayan enerji politikaları, iklimin yanı sıra ekoloji, halk sağlığı ve ekonomide ağır yıkımlara yol açmıştır.

2021 yılı Kasım ayında Glasgow’da düzenlenen COP26 BM İklim değişikliği taraflar konferansında imzaya açılan “Temiz Enerjiye Geçiş” ve “Kömürden Çıkış” deklarasyonlarının Türkiye tarafından imzalanmaması kömüre devam etme kararlığının göstergesidir.

Serbest Görüş:

 

‘KÖMÜRLÜ SANTRALLER MEVZUATA UYGUN DEĞİL’ 

Son olarak 2022 yılı Şubat ayında yapılan İklim Şurası’nda da kömürden çıkışa yönelik bir eylem planı yer almadığı gibi, kömürlü santrallerde karbon yakalama teknolojileri üzerinde çalışılması öngörülmüştür. Türkiye’de halen çok sayıda kömürlü santralde baca gazı filtreleme sistemleri ya mevzuata uygun değildir ya da çalıştırılmamaktadır. Adeta yıllardır çevreyi kirletme hakkı verilen bu santrallerde, henüz prototip aşamasında olan karbon yakalama teknolojisi gibi pahalı bir yöntemden bahsedilmesi ancak ironik bulunabilir!”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version