Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“İşkence yok” diyen Adalet Bakanı Bozdağ’ı raporlar yalanlıyor

“İşkence yok” diyen Adalet Bakanı Bozdağ’ı raporlar yalanlıyor



Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, infaz koruma memurlarıyla yaptığı toplantıda cezaevlerinde işkence ve kötü muamelenin olmadığını iddia etti. Bozdağ’ın sözlerini insan hakları kuruluşlarının işkenceye dair raporları yalanlıyor. CHP’li Tanrıkulu’nun yayınladığı rapora göre, Şubat ayında cezaevlerinde, hastane ve adliyelerde en az 136 kişi fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldı. 

Bozdağ, “Şu ana kadar yapılan incelemelerde ortaya atılan iddiaların asılsız olduğu tamamen ortaya çıkmış durumda. Neredeyse yüzde 100’ü asılsız çıktı.” ifadelerini kullandı. Bozdağ’ın sözlerinin aksine başta emniyet binaları ve karakollar olmak üzere cezaevleri ve devlet kurumlarındaki işkence ve kötü muamele olaylarıyla ilgili insan hakları örgütleri her ay düzenli rapor yayınlıyor. Ankara Emniyeti TEM Şube’de 25 Aralık 2021’de Gülen Hareketi’ne üyelik iddiasıyla gözaltına alınanlara yapılan işkenceler Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından kayıt altına alındı.

CEZAEVLERİNDE İŞKENCE HALEN DEVAM EDİYOR

Bakan Bozdağ ve Adalet Bakanlığı işkence ve kötü muamelenin olmadığını iddia etse de raporlar işkencenin halen devam etitğini ortaya koyuyor. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri Şubat 2022 Raporu’na göre geçen bir ayda 158 yaşam hakkı ihlali yaşandı.

CEZAEVLERİNDE GEÇEN AY 136 İŞKENCE VAKASI YAŞANDI

Şubat ayında işkence ve kötü muameleye maruz kalanların sayısı ise toplamda 233 olarak kayıtlara geçti. Bunlardan 97’si kötü muamele, 136’sı cezaevinde işkence olayları oluşturdu. Şubat ayında cezaevlerinde, hastane ve adliyelerde en az 136 kişinin fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, isteği dışında başka cezaevine gönderildiği, sağlık hakkının engellendiği, beslenme, yatak, sıcak su, iletişim haklarının verilmediği belirlendi.



Sincan Çocuk Cezaevinde çocukların dövüldüğü Cumhurbaşkanlığına bağlı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) raporunda yer aldı. 21 Aralık 2018 tarihinde çocukların ışıklar kapatıldıktan sonra infaz koruma memurları tarafından dövüldüğü bildirildi.

CEZAEVLERİ HASTA, YAŞLI VE ÇOCUKLARLA DOLU

İşkence iddialarının yanı sıra cezaevlerindeki ağır hasta tutuklu ve hükümlüler, bebekli kadınlar ve yaşlılar yasalara aykırı olmasına rağmen cezaevlerinde tutulmaya devam ediliyor. İnsan Hakları Derneği’nin raporuna göre cezaevlerinde 604’ü ağır toplam 1605 hasta tutuklu bulunuyor. Son birkaç yılda 100’den fazla hasta tutuklu ve hükümlü cezaevlerinde yaşamını yitirdi. AKP iktidarı, 252 bin kapasiteli cezaevlerinde 300 bine yakın tutukluyu barındırırken, cezaevlerinin kapasitesini 500 bine çıkarmak için yeni cezaevi kampüsleri yapmaya devam ediyor.

 


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version