Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bursa’da ‘iskender kebabı’ lüks sayılıyor

Bursa'da 'iskender kebabı' lüks sayılıyor


Geçtiğimiz günlerde, Et ve Süt Kurumu’nun kırmızı et fiyatlarına yaptığı yüzde 48 zammın ardından, kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı 62,50’den 92 liraya yükseldi. 

Faturalara, kiralara, ulaşıma gelen zamlar sonrasından asgari ücretle çalışan yurttaşların kırmızı ete ulaşımı güçleşti. Ülkenin yöresel lezetlerine ulaşım da imkânsızlaşmaya başladı. İstekder KEbabı’yla ünlü bursada yurttaşlar’ın bu lezzete ulaşması lüks oldu. 

Bursa’ya özgü olan iskender Kebabı tüketmek isteyen dört kişilik bir ailenin, son gelen zamlardan sonra ortalama olarak ödemesi gereken ücret 350 TL, tek kişilik bir porsiyon 85,5 TL oldu.

Bursa Muhalif’de yer alan habere göre; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün yaptığı çalışmaya göre Türkiye’de kişi başına düşen et tüketimi 25 kilogram. Bir yılda kişi başına düşen et miktarının en fazla olduğu ülke 120.2 kilogram ile ABD. Makarna tüketimi ise yüzde 25 arttı. Veriler, Türkiye’de insanların karbonhidrat ağırlıklı beslendiğini gösteriyor. Her şeyin giderek zamlandığı, Türkiye’de yöresel yemekleri tüketmek neredeyse imkânsız hale geldi. Öyle ki et fiyatlarına gelen zam, yöresel yemeklere de direkt etki etti.

Google Trends arama verilerine göre Bursalıların Google’da en çok iskender kebabı araması yaptı. İskender kebabı aramalarıyla ilgili olarak büyük çıkış gösteren konu ise ücretler. Bursa’ya özgü olan iskender Kebabı tüketmek isteyen dört kişilik bir ailenin, son gelen zamlardan sonra ortalama olarak ödemesi gereken ücret 350 TL. Yani tek kişilik bir porsiyon 85,5 TL.

Bursa’nın pek çok yerinde tüketiciye sunulan iskender kebabı, geçen sene ortalama 38 TL’den satılıyordu. Yani dört kişilik bir aile geçen sene iskender kebabı tüketmek istediğinde 152 TL ödüyordu. Yani geçen seneden bu yana iskender kebabı fiyatlarında yüzde 133 artış gerçekleşti. Üstelik bu fiyatlara, içecek dahil değil. Mevcut içecek fiyatları baz alındığında asgari ücretli bir ailenin dışarıda iskender kebabı tüketmesi oldukça “lüks” görünüyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version