Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BM Genel Kurulu, Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması talebini oylayacak


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması talebini yarın oylayacak.

Batılı ülkelerin talebi üzerine yapılacak oylamaya katılan üyelerin üçte ikisinin desteklemesi halinde Rusya’nın merkezi Cenevre’de olan BM İnsan Hakları Konseyi’ndeki üyeliği geçici olarak askıya alınacak.

ABD’nin BM’deki Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, basına yaptığı açıklamada, Rusya’nın artık BM İnsan Hakları Konseyi’ni “propaganda platformu olarak kullanmasına izin verilmemesi” gerektiği görüşünü dile getirdi.

Ukrayna’da Rusya’nın “insan suçu” işlediğine dair gelen haberlere dikkati çeken ABD Büyükelçisi, “Rusya’nın insan haklarına ilişkin hiç bir kaygısı olmadığını gösteren ve kalbimizi parçalayan haberler geliyor. Rusya’nın bu kurumda yer alması bir komedi ve yine BM’nin genelinde ve İnsan Hakları Konseyi’nde itibarına büyük zarar veren bir durum. Biz bu yüzden BM Genel Kurulu için bu üyeliğin askıya alınması zamanının geldiğini düşünüyoruz.” dedi.

ABD ve İngiltere, üye ülkelerin üçte ikisinin bu tasarıyı destekleyeceği görüşünde olmasına rağmen, AFP’ye konuşan diplomatlara göre Avrupa ve Afrika ülkeleri bu konuda çok iyimser değil.

2006 yılında kurulan 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi, insan hakları konusunda dünyadaki en fazla söz sahibi kurumların başında geliyor.

BM’nin bu kurumdaki temsilcileri, insan hakları ihlallerinin yoğun olduğu bölgelere yönelik yaptıkları incelemeleri ve raporlarıyla tanınıyor.

BM İnsan Hakları Konseyi üyeleri, BM Genel Kurul tarafından belirli bir süre için seçiliyor. Rusya’nın buradaki üyeliği normal koşullarda 2023 yılında sona eriyor.

Daha önce Libya’nın BM İnsan Hakları Konseyi’ndeki üyeliği 2011 yılında askıya alınmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version