Bingöl’ün Solhan ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de 8 Nisan akşamı dolaşmaya çıkan dört kişi, fotoğraf çektikleri sırada zafer işareti yaptıkları gerekçesi ile polisler tarafından darp edildiklerini iddia etti.
Darp edilerek gözaltına alındığını söyleyen Mahfuz Taş, HDP Solhan İlçe Eş Başkanlığı’na başvuruda bulundu.
Mahfuz Taş yaşadıklarını, “Cuma günü saat 22.00 sularında ilçe merkezindeki Muş Caddesi’nde arkadaşlarımla gezerken fotoğraf çektiğimiz sırada biri zırhlı iki araç yanımıza gelerek bizi durdurdu. Bize ‘siz bizi görüp mü zafer işareti yaptınız’ diye sordular, biz de kendilerini fark etmediğimizi zaten 5-10 dakikadır burada fotoğraf çektiğimizi, ‘yanlış anladıysanız özür dileriz’ dedik. Kimliğimize bakıp üstümüzü aradılar” şeklinde anlattı.
‘ZAFER İŞARETİNİN YASAK OLDUĞUNU BİLMİYOR MUSUNUZ?’
Yaklaşık yarım saat sorguya çekildiklerini belirten Taş, şunları söyledi:
“Bağırarak ‘Niye zafer işareti, bu neyin zaferi? Siz zafer işaretinin bu ülkede yasak olduğunu bilmiyor musunuz, siz devletin kanunlarını bilmiyor musunuz?’ dediler ve bize hakaret ettiler. Daha sonra polislerden biri ‘işimizi sizden mi öğreneceğiz lan’ diyerek bana vurdu ve kolumdan tutarak zorla araca bindirmeye çalıştı.”
‘ŞİKAYETÇİ OLMAMAM İÇİN TEHDİT ETTİLER’
Polislerin şikayetçi olmaması için kendisine baskı yaptıklarını söyleyen Taş, “Araç içerisinde ailemle tehdit ettiler, sabaha kadar da nezarette baskı yaptılar, ‘sen bizim hakkımızda iyi konuş, biz de senin hakkında iyi konuşuruz. Dava açılır bir ay sonra biz de mahkemeye yanlışlık oldu deriz, sicilin bozulmaz, aksi halde polise mukavemetten yargılanırsın, sana terörden dosya açarız, biz polisiz bize bir şey olmaz, sen zarar görürsün’ diyerek tehdit ettiler. Cumartesi sabahı savcılığa çıkartılar. Avukatımla görüştükten sonra şikâyetçi olduğumu söyledim ve yaşananları anlattım savcıya” ifadelerini kullandı.
HDP İDDİAYI MECLİS’E TAŞIDI
HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Mahfuz Taş’ın polislerce işkenceye uğramasına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması amacıyla Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
Aydemir, Soylu’ya şu soruları yöneltti:
“- Solhan’ da yaşanan olay ile ilgili geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı mı?
– Kolluk Kuvvetlerine bu yetkileri ve rahatlığı verenler kimlerdir?
– Gençlerimizin veya herhangi bir yurttaşımızın fotoğraf çekilmek için kolluk kuvvetlerinden izin mi alması gerekiyor?
– ‘Dünya Barışı’ simgesinin suç olduğu Anayasanın hangi maddesinde yer almaktadır?
– Şiddete başvuran Kolluk Kuvvetlerini görevden alıp, kendileri hakkında adli süreci başlatacak mısınız?”
BİNGÖL BAROSU: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE İŞKENCEYLE KARŞILIK VERİLDİ
Öte yandan Bingöl Barosu da konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, ifade özgürlüğüne polis şiddetiyle karşılık verildiğine dikkat çekildi. Baro, işkencenin cezasız kalmaması için konuyu yakından takip edeceklerini duyurdu.
BASINA VE KAMUOYUNA pic.twitter.com/I5KqVJJbSA
— Bingöl Barosu (@Bingol_Barosu) April 11, 2022
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***