Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’li ekonomist tek tek anlattı: FED’in faiz artışı Türkiye gibi ülkeler için neden çok kötü haber

ABD’li ekonomist tek tek anlattı: FED’in faiz artışı Türkiye gibi ülkeler için neden çok kötü haber


Brookings Enstitüsü’ndeki Hutchins Mali ve Para Politikası Merkezi’nde Kıdemli Araştırmacı olan Gian Maria Milesi-Feretti daha önce Uluslararası Para Fonu Araştırma Departmanında Direktör Yardımcısıydı. Feretti, FED’in faiz artışının ekonomisi Türkiye gibi olan ülkelerde felakete yol açabileceği uyarısında bulundu.

“Bu ülkeler muhtemelen daha fazla borç sıkıntısı ve büyük para devalüasyonları görecek, ekonomik büyümelerini engelleyecek ve yoksulluğu azaltmalarını zorlaştıracak” diyen uzman, Foreign Affairs dergisine yazdığı makalede, merkez bankasının bağımsızlığı kimi ülkelerin bu krizi daha kolay aşmada yardımcı olabileceğini vurguladı.https://www.foreignaffairs.com/articles/world/2022-04-08/will-fighting-inflation-america-cause-debt-crisis-abroad

ABD Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, 16 Mart’ta merkez bankasının faiz oranlarını yüzde 0,25’e çıkaracağını açıkladı. Muhtemelen, inatla yükselen enflasyonu dizginlemek için tasarlanmış bir dizi faiz artırımının ilkiydi. Yılın başından bu yana, Fed başkanı ve meslektaşları, merkez bankasının kısa vadeli faiz oranlarını artıracağını belirttiler ve Fed’in enflasyonu düşürmek için “gerekli önlemleri” almaya kararlı olduğunu yinelediler.

Ekonomistler, bu enflasyon dalgasının ne ölçüde genişleyici maliye ve para politikasının (düşük faiz oranları ve büyük miktarlardaki hükümet harcamalarının, özellikle hane halklarına yapılan transferlerin) veya küresel tedarik zincirlerinde aksamanın emtia ve mamul mal fiyatlarının artmasından kaynaklandığını tartışıyorlar. Federal Rezerv’in planladığı oran artışlarının yükselen fiyatları dizginlemek için yeterli olup olmayacağı veya ekonomik büyümeyi ne ölçüde azaltacağı belirsizliğini koruyor.

Ancak etkisi ne olursa olsun, yükselen faiz oranları sadece ABD’yi etkilemeyecek. Daha yüksek faiz oranları, uluslararası piyasalarda ABD doları cinsinden borçlanma maliyetini artırıyor. Ayrıca, diğer para birimlerindeki varlıklara göre ABD doları varlıklarına olan talebi artırıyor.  Bu nedenle bu para birimlerinin değerinin düşmesine neden olabilirler. Dış borcun ABD doları cinsinden olduğu ülkeler için borç geri ödemesi daha pahalı hale gelecektir.

FAİZ ARTIŞI BOR:LANMA MALİYETİNİ YÜKSELTECEK

Bu sonuçların bazı düşük ve orta gelirli ülkelerde en şiddetli olması muhtemel. Daha zengin devletlere kıyasla, bu ülkeler genellikle daha kötü kredi koşullarına sahiptir ve borç almaları daha pahalıya mal olur. Ayrıca ABD doları cinsinden borç alma olasılıkları daha yüksektir. 

Bu, özellikle pandeminin ekonomik etkileriyle boğuşan gelişmekte olan ve yükselen piyasaların yanı sıra, Ukrayna’daki savaşın bir sonucu olarak fiyatları önemli ölçüde artan gıda ve enerjinin net ithalatçısı olan ülkeler için özellikle kötü olacak. Bu ülkeler muhtemelen daha fazla borç sıkıntısı ve büyük para devalüasyonları görecek, ekonomik büyümelerini engelleyecek ve yoksulluğu azaltmalarını zorlaştıracak.

ABD finans piyasası açık ara dünyanın en büyüğüdür ve dolar dünyanın başlıca rezerv para birimidir. Uluslararası kredilerin bel kemiğidir ve uluslararası ticaret işlemlerinde ve uluslararası işlem gören tahvillerde kullanılan ana para birimidir. Sonuç olarak, Federal Rezerv önlemlerinin diğer ülkelerin ekonomileri üzerinde çok büyük bir etkisi vardır.

Bu, özellikle uluslararası borçlanma için genellikle ABD dolarına bağımlı olan yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler için geçerlidir. Fed, ABD enflasyonunu dizginlemeye yardımcı olmak için faiz oranlarını yükselttiğinde, dolar cinsinden dış borçlanma daha pahalı hale geliyor. 

Artışlar, diğer ekonomilerde enflasyonu da canlandırabilir: ABD varlıkları daha yüksek getiri sağladıkça, yatırımcılar için diğer ülkelerin varlıklarına göre daha çekici hale gelir ve doların değerini artırır. Bu, genellikle dolar cinsinden fiyatlandırılan ithalatın maliyetini yükseltir. 

KEMER SIKMA GÜNDEME GELECEK

Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerdeki hükümetlerin ve firmaların mevcut borçlarını ABD doları cinsinden ödemelerini daha pahalı hale getiriyor. Sonuç, daha düşük ekonomik büyümeyle sonuçlanan yerel kemer sıkma önlemleri gündeme gelebilir. (Bu etkiler, gelişmiş ekonomilerde daha mütevazıdır, çünkü esas olarak yerel para birimlerinden borç alırlar ve para birimleri değer kaybettiğinde yurtiçi fiyatlarının artması daha az olasıdır.)

ABD faiz oranı artışları zorlu bir zamanda geliyor. Pandeminin etkilerini hafifletmek için birçok yoksul ülke daha fazla borç almak zorunda kaldı ve pandeminin neden olduğu ekonomik aktivitedeki düşüşle birlikte bu borcu ödemek için mücadele ediyor. Örneğin, turizme bağlı ekonomiler, uluslararası seyahat durma noktasına geldikçe ana dış gelir kaynaklarının kuruduğunu gördüler. 

Pek çok yükselen ve gelişmekte olan ekonomi, pandemi kaynaklı üretim kesintileri ve artan küresel enerji ve gıda fiyatlarının tetiklediği yerel enflasyonla da karşı karşıya. Özellikle artan gıda maliyetleri, daha zengin devletlerin sakinlerine göre sakinlerin gelirlerinin daha yüksek bir yüzdesini harcadıkları yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde enflasyonu hızlandırıyor. Ayrıca sosyal huzursuzluğu tetikleyebilir.

Federal Rezerv, elbette, yalnızca kısa vadeli faiz oranlarını doğrudan belirleyebilir ve ABD uzun vadeli oranları, örneğin on yıllık devlet tahvillerinin getirisi gibi, hem ekonomik aktivite hem de diğer ülkelerdeki uzun vadeli faiz oranları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu, yine, özellikle yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler için geçerlidir. Ancak Fed para politikasını sıkılaştırdığında bu oranların da yükselmesine neden olabilir. Ve zaten yükseliyorlar: 2021’in sonu ile 31 Mart 2022 arasında, 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin faiz oranı bir puan arttı.

ABD ENFLASYONUNU TAHMİN ETMEK ZOR

Şimdiye kadar, bu nispeten küçük bir artış. Piyasaların şu anda kısa vadeli faiz oranlarındaki artışın bir noktada tersine döneceğini ve dolayısıyla ABD enflasyonunun sonunda azalacağını beklediğini gösteriyor. Gelişmekte olan piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler için bu çok iyi bir haber. Uzun vadeli faiz artışı mütevazı kalırsa, gelişmekte olan dünya için yansımaları daha kontrollü olacaktır.

Ancak ne yazık ki, ABD enflasyonunun hızlı ve acısız bir şekilde sona ermesi, önceden tahmin edilen bir sonuç değil. Dünya, pandemi ve Ukrayna’daki savaş etrafındaki belirsizlikle birleşen bir deneyim yaşıyor ve on yıllardır ilk anlamlı enflasyon nöbetiyle karşılaşıyor. Ve ABD enflasyonu şimdiden beklentileri aştı ve 2021 tahminlerini geniş bir farkla geçti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde talep güçlü kalırsa ve ülkenin işgücü piyasaları daralmış kalırsa, enflasyon çoğu tahminin önerdiğinden daha inatçı olabilir. O zaman Fed, piyasaların şu anda olmasını beklediğinden daha hızlı ve keskin davranacak ve daha yüksek uzun vadeli faiz oranlarına yol açacak oran artışlarını yürürlüğe koymak zorunda kalacaktı. ABD ekonomisi daha sonra daha keskin bir şekilde yavaşlayabilir ve bunun uluslararası finansal yansımalar daha şiddetli olacaktır.

Aslında, belirsizliğin kendisi yoksul ve orta gelirli ülkelere zarar verebilir. Ekonomik ve jeopolitik belirsizliğin yüksek olduğu dönemlerde, yatırımcılar daha riskli varlıklardan çekilme eğilimindedir. Bu, daha değişken ekonomik beklentilere ve daha yüksek siyasi ve politik belirsizliğe sahip yükselen piyasalardaki varlıkları içerir. Talihsiz sonuç, yine en çok yatırıma ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı olabilir.

FED FAİZ ARTIRDIĞINA TL DEĞER KAYBETTİ

Ekonomistlerin geleceği tahmin etmesi zordur ve analistlerin tahminlerinde mütevazı olmaları gerekir. ABD enflasyonunun hangi yolu izleyeceğini, Federal Rezerv’in nasıl tepki vereceğini ve diğer ülkeler için nihai sonuçların ne olacağını kimse tam olarak bilmiyor.

Ancak geçmiş, ABD’nin para politikalarını sıkılaştırmasının gelişmekte olan dünyada nasıl sonuçlara yol açtığı konusunda bir rehber sağlayabilir. Bazı durumlarda, tarih umut için bir neden sunar. Federal Rezerv 2004 ve 2006 yılları arasında faiz oranlarını yüzde birden yüzde 5,25’e çıkardığında, ABD ve dünya ekonomisinin kısmen hızla büyümesi nedeniyle yükselen piyasa ekonomileri finansal türbülans yaşamadı.

2013 yılının ortalarında, yatırımcılar Federal Rezerv’in faiz oranlarını artıracağını beklediler (sonunda olmadı) ve sonuç olarak, bugüne kadar olduğu gibi uzun vadeli faiz oranları bir yüzde puanı arttı. Bazı gelişmekte olan piyasalar, yabancı yerleşikler tarafından borçlanma senetlerinin azalan alımları veya doğrudan satışlarıyla karşı karşıya kaldı ve para birimlerinin değer kaybettiğini gördü. Ancak her iki etki de birkaç ay içinde azaldı.

Diğer durumlarda, faiz artışlarının daha dikkate değer sonuçları oldu. Şubat 1994 ile Şubat 1995 arasında, Fed kısa vadeli faiz oranlarını kabaca üç puan ve uzun vadeli faiz oranları yaklaşık iki puan artırdı. Artışlar, iç ekonomik ve politik faktörlerle birlikte Meksika pesosunun çökmesine ve ülkede durgunluğa neden oldu. 

Meksika, temerrüde düşmemek için sonunda uluslararası bir kurtarma paketine ihtiyaç duydu. Arjantin de ciddi şekilde etkilendi. Ancak o zaman bile, daha geniş bir yükselen piyasa krizi dalgası yoktu. Benzer şekilde, Fed Mart ve Aralık 2018 arasında faiz oranlarını yükselttiğinde, Arjantin ve Türkiye para biriminde büyük değer kayıplarıyla karşı karşıya kaldı, ancak bunun etkileri başka yerlerde kontrol altına alındı.

Yine de faiz artışları, yeterince büyükse, geniş sorunlara yol açabilir. 1970’lerin sonlarında ve 1980’lerin başında, ABD Merkez Bankası başkanı Paul Volcker, ABD’deki kalıcı enflasyonu dizginlemeye çalışmak için faiz oranlarını yüzde 20’ye kadar artırarak neredeyse iki katına çıkardı. Başarılı oldu, ancak ABD para politikasını sıkılaştırmanın şok dalgaları, yaygın bir borç krizini ve yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde sayısız temerrüdü tetikledi. 1981 ile 1983 arasında GSYİH Brezilya’da yüzde 2,8, Meksika’da yüzde 4, Venezuela’da yüzde 7,5 ve Şili’de şaşırtıcı bir şekilde yüzde 16 düştü.

MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZLIĞI

Bugünkü faiz artırımlarının etkisi henüz mütevazı olabilir. Çoğu orta gelirli ülke, en büyük olanlar dahil, 1970’lerde ve 1980’lerden, hatta bu yüzyılın ilk on yılında olduğundan daha güçlü ekonomik kurumlara (bağımsız merkez bankaları dahil) sahiptir. Dolar cinsinden borçlanmaya daha az bağımlıdırlar ve daha büyük döviz rezervlerine sahiptirler. 

Ayrıca para birimlerinin değerinin geçmişte olduğundan daha fazla dalgalanmasına izin veriyorlar, bu da para birimlerinin bu tür ciddi iç ekonomik yankıları kışkırtmadan stres dönemlerinde değer kaybetmesine izin verebilecekleri anlamına geliyor. Ayrıca, yüksek emtia fiyatları, emtia ihracatçısı olan ve artık mallarını daha yüksek fiyatlarla satabilen yükselen ve gelişmekte olan ekonomilere yardımcı olmaktadır.

Ancak pek çok yoksul ülke o kadar iyi yalıtılmış değil ve ABD enflasyonu on yıllardır en yüksek seviyesinde. Washington’un politika ayarlaması, 1994’ten beri yaptığı her şeyden daha ani olabilir. Pek çok gelişmiş ve yükselen ekonominin de yüksek enflasyonla uğraştığı düşünülürse, Fed’in eylemleri diğer merkez bankalarından gelen faiz oranlarının artmasıyla daha da güçlenebilir. 

Ve bu sıkılaştırma, dünya ekonomisi hala pandeminin sonuçlarıyla uğraşırken ve Ukrayna’daki savaşı hesaba katarken gerçekleşecek. Bu, başlıca yükselen ekonomilerde şiddetli bir kriz olması muhtemel olmasa da, yüksek düzeyde dış borcun sürdürülemez olduğunu kanıtlayabilen, halihazırda artan yoksullukla karşı karşıya olan birçok savunmasız ülke olduğu anlamına geliyor. Giderek artan sayıda ülke, Sri Lanka’nın yakın zamanda yaptığı gibi bir kredi için Uluslararası Para Fonu’na başvurabilir ve dış kreditörlerle borç müzakereleriyle karşı karşıya kalabilir.

Pandemi başladığından beri, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve dünyanın en zengin ülkeleri, en yoksul devletlere ve pandeminin en şiddetli ekonomik sonuçlarıyla karşı karşıya kalan diğer ülkelere borç indirimi sağlama ihtiyacını tartıştı. 

Fed, ABD enflasyonunu kontrol etmeye çalışırken, bu tür bir rahatlamanın gerekliliği giderek daha fazla baskı yapacak. Gelişmekte olan dünyanın büyük bir kısmı fırtınayı atlatabilir. Ancak ABD oranları keskin bir şekilde yükselirse, daha fazla ülkenin uluslararası finansal desteğe ihtiyacı olacak ve ekonomik daralmalardan kaçınmak için borçların yeniden yapılandırılmasıyla karşı karşıya kalacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version