Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD ve Rusya arasındaki takas MİT koordinesinde gerçekleşmiş

ABD ve Rusya arasındaki takas MİT koordinesinde gerçekleşmiş


ABD’de uyuşturu kaçakçılığı suçlamasıyla 20 yıl hapse mahkûm edilen Rus pilot Konstantin Yaroşenko ile Rusya’da polise saldırmaktan dolayı 9 yıl hapse mahkûm edilen eski Amerikan deniz piyadesi Trevor Reed dün Ankara Esenboğa Havalimanı’nda takas edildi.

2019 yılında Moskova’da tutuklanan ABD’li eski deniz piyadesi Trevor Reed ile ABD’de 2020 yılında tutuklanan Rusya Federasyonu vatandaşı pilot Konstantin Yaroşhenko için iki ülke arasında uzun süren görüşmeler yapıldı. Süreç içerisinde serbest bırakılması için yoğun diplomatik çaba harcanan Trevor Reed ve Konstantin Yaroşhenko’nun, Türkiye’de karşılıklı iade edilmelerine yönelik ABD ve Rusya tarafından Türkiye’ye talepte bulunuldu.

Aktarılan bilgiye göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile ABD vatandaşı Reed ve Rusya Federasyonu vatandaşı Yaroşhenko’nun, Türkiye’nin ara buluculuğunda ülkelerine karşılıklı olarak iade edilmeleri için MİT tarafından gerekli hazırlıklar yapıldı. Bu kapsamda Reed ile Yaroşhenko, dün (27 Nisan) saat 14.00 sıralarında MİT’in gözetiminde ABD ve Rusya Federasyonu heyetleri arasında Ankara’da Esenboğa Havalimanı’nda takas edildi. 

ABD Başkanı Joe Biden, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “esir takası” ifadesini kullanmasa da “yoğun görüşmeler sonucunda vatandaşımızı geri aldık” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise “vatandaşımızı takas ettik” ifadelerini kullanmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version