Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB, Rusya’ya kömür ithalatı yasağının ardından yeni pazar arayışı içerisinde


Resmi veriler, Avrupalı alıcıların, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Rusya’ya kömür ithalatı yasağı getirmesi ve gaz arzını rahatlatma mücadelesi kapsamında dünyanın dört bir yanından kömür alımı ve sevkiyatını arttırdığını gösteriyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, Moskova’nın Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya yönelik açıkladığı 5’inci yaptırım paketi kapsamında, Rusya’dan kömür ithalatına yılda 4 milyar euro değerinde ithalat yasağı getirileceğini duyurmuştu.

Keza Rusya’ya ait ve bu ülke tarafından işletilen gemilerin AB limanlarına erişiminin yasaklanması da aynı paket içerisinde yer alıyor.

AB Komisyonu’nun önerdiği yeni yaptırım paketi, Moskova’nın “dost olmayan ülkelere” doğal gaz satışı ödemelerinde rubleye geçtiğini duyurması ile aynı zamana denk geliyor.

Bu durum Rusya’dan gaz alımını daha da belirsiz bir hale sokuyor.

Gemi komisyoncusu Braemar ACM’nin gemi izleme verilerinden yola çıkılarak yapılan analizlere göre Avrupa ülkeleri mart ayında, elektrik ve ısı üretiminde kullanılan 7,1 milyon ton termal kömür ithal ederek, geçen yıla göre yüzde 40,5 artışla Mart 2019’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Braemar’dan kuru yük analisti Mark Nugent, “Rusya’nın mart ayında Avrupa’ya kömür sevkiyatları savaş öncesi seviyelerde devam etse de artık kömür akışındaki beklenen değişiklik kendini göstermeye başladı” diye konuştu.

Nugent, Avrupalı nihai kullanıcılar için maliyet açısından en iyi alternatifin Kolombiya ve ABD’den yapılan sevkiyatlar olduğu bilgisini de paylaştı.

Karar tasarısı bugün AP’de kabul edildi

Bu arada Avrupa Parlamentosu, Rusya’dan petrol, gaz, kömür ve nükleer yakıt ithalatına yönelik ambargo uygulaması çağrısının da yer aldığı karar tasarısını kabul etti.

Strazburg’da toplanan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda, Rusya’dan petrol, kömür, nükleer yakıt ve gaz ithalatına tam ve acil ambargo konulması dahil olmak üzere Rusya’ya ek cezai önlem alınması çağrısında bulunulan karar 22 hayır oyuna karşı 513 evet oyuyla kabul edildi. 19 milletvekili çekimser kaldı.

Karar ağustos ortasından itibaren yürürlüğe girecek.

İki AB kaynağı ise kömür ithalatı yasağının ağustos ortasını bulmasının sebebinin Almanya’nın söz konusu yaptırımın tarihinin ertelenmesi yönünde yaptığı baskı olduğunu dile getirdi.

Braemar verileri, mart ayında AB’nin 3,5 milyon ton Rus termal kömürü ithal ettiğini gösteriyor.

Bu, Ekim 2020’den bu yana en yüksek aylık toplam olarak kayıtlara geçti.

Alman kömür ithalatçıları grubu VDKi, yaptığı açıklamada, ülkenin talebin en yüksek olduğu kış sezonunda Rus taş kömürü ithalatına alternatifler bulması gerektiğini bildirdi.

VDKi bununla birlikte teknik sorunlar ve artan maliyetler olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Danışmanlık şirketi Eurasia Group, Rus kömürüne alternatiflerin olduğunu ancak maliyetlerin oldukça yüksek olduğunu kaydetti.

Bu arada Braemar verilerine göre, Güney Amerika ülkesi Kolombiya’dan yapılan termal kömür ithalatı mart ayında yıllık yüzde 47,3 artarak 1,3 milyon tona ulaştı.

Keza mart ayında ABD’den yapılan ithalat, yıllık yüzde 30,3 artarak ve Ekim 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine çıkarak 809 bin ton oldu.

Madencilik sektörü uzmanları, dünyanın en büyük kömür ihracatçıları arasında yer alan Endonezya ve Avustralya’nın üretim üst limitine ulaştıklarını ve AB’nin Rusya’dan kömür ithalatını yasaklaması halinde Avrupa’nın ek arz talebini karşılamalarının mğmkün olmadığını belirtti.

Avrupa ayrıca çelik üretiminde kullanılan metalürjik kömür tedariki arayışı içerisinde.

Bu arada elektrik üretiminde gaz, kömürden daha maliyetli olsa da, ısınma ve elektrik üretimi için kullanılan termal kömür fiyatı bu yıl, tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Reuters’ın haberine göre MSI nakliye danışmanlık şirketinden kuru dökme yük analisti Alex Stuart-Grumbar, Avrupa’nın daha uzak kaynaklardan daha fazla kömür ithal etme ihtiyacının, daha büyük gemi ve uzun mesafeli kömür ticaret rotalarındaki nakliye segmentleri için olumlu olacağını söyledi.

Stuart-Grumbar, ancak günün sonunda bu durumun küresel kömür fiyatlarını daha da yükselteceği ve Çin ile Hindistan’ı yurt içinde daha fazla kömür üretmeye mecbur edeceği değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Komisyonu’nun web sitesine göre AB, kömür ithalatının yaklaşık yüzde 45’i, gaz ithalatının yüzde 45’i ve petrol ithalatının da yaklaşık yüzde 25’inde Rusya’ya bağımlı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version