Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

4 gün önce 1 milyon TL sermayeli şirket kurup, Naksan için 1,5 milyarlık teklif vermişler

Naksan’ın satışı onaylanırsa, 485 milyon Euro’luk kredi borcu kime yüklenecek?


HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ  

TMSF, gasp edilen Naksan Plastik’i yok pahasına satmakta kararlı. Naksan Plastik’in, ihale tarihinden sadece 4 gün önce kurulan Aby Plastik isimli bir şirkete satıldığı ortaya çıktı. Kuruluş sermayesi ise sadece 1 milyon TL olan Aby Plastik, 1 milyar 500 milyon muhammen bedelle satışa çıkarılan, sektörün lideri devasa bir holdingi satın alabiliyor!

Piyasa değeri 700 milyon dolar civarında olan şirket, göz göre göre 100 milyon dolara şaibeli bir ihale sürecinin ardından yandaşlara peşkeş çekiliyor. Henüz yargılama süreci bitmemiş, müsadere kararı alınmamışken satış yapılması tamamen hukuksuz.

AKP rejiminin 15 Temmuz sonrası gasp ettiği şirketlerden biri de Naksan Holding olmuştu. 15 Temmuz’dan 1 hafta sonra şirkete kayyım atandı, TMSF’ye devredildi. TMSF, gasp edilen Naksan Holding’i hukuksuzca ve haraç mezat satmakta kararlı. Şirketin satışına karar verilmesi hukuken de mümkün değil. Zira şirketin ortaklarının hisseleri hakkında verilmiş bir müsadere ya da el koyma kararı yok!

YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI: MÜSADERE ŞARTLARI OLUŞMADI

Şirket ortakları hakkında açılma davalar devam ediyor. Bazı ortaklarının savunması bile alınmış değil. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesine göre ‘müsadere şartları bile oluşmamış.’ Ancak buna rağmen şirket, Anayasa ve hukuk ayaklar altına alınarak satılıyor.

ABY AMBALAJ NEREDEN ÇIKTI?

Naksan Plastik’ın ihale sürecindeki şaibeler de ayyuka çıktı. TMSF, 700 milyon dolarlık şirketi 100 milyon dolara peşkeş çekmeye hazırlanıyor. Ocak ayında yapılan ihalede en yüksek teklifi veren firma Yapıen Elektrik AŞ olarak açıklanmıştı.

Teklif bedeli yapılan pazarlıklar sonrası 14 Ocak 2022’de KDV dahil 1 milyar 476 milyona çıkarılmıştı. TMSF Fon Kurulu, ‘ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından onay ve izinler geldikten sonra nihai kararını vermek için toplanacaktır’ şeklinde açıklama yapıldı.

Ancak 7 Nisan 2022 tarihinde Rekabet Kurumu tarafından, “Naksan Plastik İktisadi ve Ticari Bütünlüğü’nün TMSF aracılığıyla, tüm hak ve yükümlülükleri ile birlikte, Aby Plastik Ambalaj ve Enerji Sanayi Ticaret AŞ tarafından devralınması işlemine izin verildi.” şeklinde açıklama yapıldı.

Satış konusundaki nihai karar TMSF Fon Kurulu tarafından verilecek.

İlk ihalede en yüksek teklif Yapıen Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından verilmişti. Pazarlık usulü ile yapılan nihai ihalenin, sadece 5 milyon TL artırılmak suretiyle. sadece 1 milyon sermaye değeri olan Aby Plastik’e ihale edilmesi şaibeleri daha da artırdı.

NAKIOĞLU AİLESİNDEN SUÇ DUYURUSU

Gelişmeler üzerine Nakıboğlu ailesi başta TMSF olmak üzere ihalede teklif veren Yapıen ve Aby firmaları sorumlular hakkında ‘ihaleye fesat karıştırmak’ suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu. Ayrıca Aby Plastik AŞ’ye de noter aracılığıyla ihtarname çekildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda şu ifadeler kullanıldı;

“İhale sürecinde ısrarlı taleplerimize rağmen, TMSF tarafından ihale hakkında bilgi verilmediği gibi, müvekkilleri temsilen ihale sürecini vekaleten izleme istemlerimiz de TMSF tarafından herhangi bir gerekçe gösterilmeden reddedilmiş/engellenmiş, 04.01.2022 ve 14.01.2022 tarihli ihaleler, şeffaf olmayacak şekilde, gizli kapaklı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

07.04.2022 tarihinde Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklama ile ihalenin nihai alıcısının Aby Plastik Ambalaj ve Enerji Sanayi Ticaret A.Ş. olduğu ancak bu tarihte tarafımızca öğrenilebilmiştir.”

İHALE TARİHİ NEDENSİZ OLARAK ERTELENİYOR

Suç duyurusunda, herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin satış tarihinin TMSF tarafından 13 gün ertelendiği, bu 13 günlük sürede daha önceden var olmayan ‘Aby Plastik Ambalaj ve Enerji Sanayi Ticaret A.Ş.’nin kurulduğu aktarıldı.

TMSF tarafından ihalenin iki kez ertelendiği bilgisi veriliyor. İlk ihalede en yüksek teklifi veren firmanın sadece 5 milyon TL’lik fark nedeniyle ihaleden çekilmesine vurgu yapılıyor. 5 milyon TL, toplam satış bedelinin ancak binde 4’üne denk geliyor. İhalenin, ihale yapılmadan sadece 4 gün önce kurulmuş olan şirket üzerine kalmış olmasının dikkat çekici olduğu kaydediliyor.

SATIŞ BEDELİNİN 6 KATI BORCU VAR!

Suç duyurusunda ayrıca, Naksan Plastik A.Ş.’nin Adularya Enerji A.Ş.’ye garantör olmasından kaynaklı kefaletinden dolayı, satış bedelinin 6 katı olan 7 milyar 521 milyon TL borcu olduğu belirtiliyor.

ENFLASYONA RAĞMEN SATIŞ FİYATI HİÇ ARTMIYOR

Satış sürecindeki bir başka ayrıntı ise ülkedeki yüksek enflasyon ve dolar kuru artışına rağmen, şirketin 3 kez üst üste aynı bedel ile satışa çıkartılması… Dilekçede, “Bütün bu hususlar hep birlikte değerlendirildiğinde, organize bir şekilde ihaleye fesat karıştırıldığı, sipariş üzerine kurulmuş olan bir firmaya Naksan holdingin ana firmasının, müvekkillerin en değerli şirketinin yok pahasına satıldığı anlaşılmaktadır. Bu hususların tesadüfle izahı mümkün değildir.” deniliyor.

HUKUKSUZ SATIŞ, TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN SONUÇLAR DOĞURACAK

Şaibeli satış nedeniyle cevaplanması gereken birçok soru var. Öncelikle 1 milyon kuruluş sermayeli bir şirket olan Aby Plastik Ambalaj (Lütfü Atakan Abay) parayı nereden bulacak? KDV dahil 1 Milyar 497 Milyona satılan şirketin piyasa değerinin 10-12 milyar TL civarında olduğu belirtiliyor. Şaibeli satışla tüm milli ve milletlerarası yasalar, hukuki mevzuatlar çiğneniyor. Hukuksuz satış nedeniyle telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğacak.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version