Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Zelenskiy Fransız vekillere hitap etti: Bu savaşa son vermek için Fransa’nın liderliğini bekliyoruz

Zelenskiy Fransız vekillere hitap etti: Bu savaşa son vermek için Fransa’nın liderliğini bekliyoruz


ENSAR NUR | STRAZBURG TR724

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy bugün video konferans yoluyla Fransa Ulusal Meclisi oturumuna katıldı. Vekillere hitap eden Zelenskiy, “Fransa’nın, insanların hayatlarını yaşamaları ve son saatleri geldiğinde, bombaların altında değil, Fransa’nın Jean-Paul Belmondo’ya veda ettiği gibi, haysiyet ve saygıyla onlara veda edebilmemiz için oynayacak bir rolü var” dedi.

Zelenskiy, “özgürlüğümüze, eşitliğimize, kardeşliğimize” kasteden bu savaşın sona ermesi için Fransa’dan yardım istedi.

“Bugün size hitap etme onuruna sahip olduğum için minnettarım,” diyerek sözlerine başlayan Ukrayna Cumhurbaşkanı, “Ukrayna’da neler olduğunu, neden olduğunu ve sorumlunun kim olduğunu çok iyi bildiğinizden eminim” diyerek sözlerine devam etti.

Zelenskiy Fransız parlamenterlere yönelik konuşmasında “dürüst, mantıklı ve cesur insanlar olan size hitap ediyorum. Bu savaş nasıl durdurulur ve Ukrayna’da barış nasıl sağlanır? Cevapların çoğu sizin elinizde, bizim elimizde” dedi.

Volodimir Zelenskiy, “Rus ordusu her şeyi yok ediyor: üniversiteler, hastaneler, her şey” diyerek Rusya’nın saldırılarını kınadı. Kaçan sivillere yönelik saldırıları da kınayan ve savaşın başlangıcından bu yana gazetecilerin öldürüldüğünü hatırlatan Ukrayna cumhurbaşkanı, “Tüm bilgilere, tüm gerçeklere sahipsiniz” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı, Ukrayna’daki Rus bombardımanlarını Birinci Dünya Savaşı’nda harabeye dönen Verdun’a benzetti.  Zelenskiy, “Elimizde değerlerimiz, birliğimiz ve kararlılığımız kaldı” diyerek, Rusya’yı “barış aramaya” zorlamak için “birlikte hareket etmek” gerektiğinin altını çizdi.

Ukrayna cumhurbaşkanı, Fransa’dan yardım istedi ve Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyelik başvurusuna geri döndü. “Umuyoruz ki,  Avrupa Birliği’nin Fransa başkanlığı döneminde, Ukrayna’nın AB’ye katılımı lehine benzersiz ve tarihi bir karar alınacaktır.”

Zelenskiy, Fransız şirketlerini de “Rusya’nın savaş makinesinin sponsorları” olmakla eleştirdi: “Fransız şirketleri Rusya pazarından çıkmalı. Renault, Auchan, Leroy Merlin ve diğerleri, Rusya’nın savaş makinesine sponsor olmayı bırakmalı. Çocuk ve kadın cinayetlerini finanse etmeyi bırakmalılar. Değerlerin kardan daha değerli olduğunu herkes hatırlamalı” diyerek sözlerini tamamladı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version