Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna için “tarafsızlık” ne anlama geliyor?

Ukrayna için "tarafsızlık" ne anlama geliyor?


Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’dan gazetecilere verdiği röportajda, savaş bitecekse ülkesinin “tarafsızlığı konuşmaya hazır” olduğunu söyledi.

Zelenskiy’nin bu sözleri, büyük bir gelişme gibi görünüyor. Tarafsızlığın kabuluyle birlikte Ukrayna, NATO üyeliği niyetinden de vazgeçmiş olacak ki; bu Rusya’nın operasyonlarına başlarken verdiği sebeplerden biriydi.

 

Ama tek sorun bu değil, daha birçok mesele var.

 

İlk olarak güvenlik garantileri; Zelenskiy açıkça böyle bir anlaşmanın işe yaraması için Batılı ülkelerin Ukrayna’yı desteklemek üzere “ciddi bir anlaşmayı kabul etmeleri gerektiğini” söyledi.

 

İkincisi, Zelenskiy bu şartlar için Rus birliklerin 24 Şubat’tan önceki pozisyonlarına geri dönmesini istiyor. Bir aydan uzun süredir ilerlemek için savaşan Putin’in bunu kabul ederek geri çekilmesi ise, özellikle güneyde ve doğuda, pek mümkün görünmüyor.

 

Üçüncü olarak, tarafsızlığın kabulu için Zelenskiy referandum ve anayasal değişikliği şart koşuyor. Bu da bir yıl sürebilecek bir süreç. Peki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaşı durdurmak için şart koştuğu şeylerin gerçekleşeceğinden emin olmadan böyle bir adım atar mı?

 

Sonuncusu ve en önemlisi, Rusya’nın bu savaşla gerçekten neyi amaçladığı sorusu henüz yanıtlanmadı.

 

Bu savaş gerçekten Rusya’nın güvenliği ve Ukrayna’nın NATO üyeliğine niyetlenmesi sebebiyle mi çıktı? Yoksa Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlılarının kontrolündeki bölgeleri genişletmek için mi? Ya da gerçek amaç Putin’in Ukrayna’nın bağımsız ve egemen bir devlet olarak hareket etme kabiliyetini tamamen sonlandırmak istemesi miydi?

 

KAYNAK: BBC TÜRKÇE


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version