Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TÜSEDAD bir kez daha uyardı: Süte yapılan zam yetersiz, inekler kesime gidecek

TÜSEDAD bir kez daha uyardı: Süte yapılan zam yetersiz, inekler kesime gidecek


Çiğ süt referans fiyatı geçtiğimiz hafta 4 lira 70 kuruştan 5 lira 70 kuruşa çıkarıldı. Ancak 1 Nisan’da uygulanmaya başlanacak olan fiyat üreticileri tatmin etmedi. Süt üreticilerine göre süte yapılan zam yetersiz. Üretici, güncel rakamlarla 1 litre sütün maliyetinin 7 liraya ulaştığını söylüyor. TÜSEDAD’ın açıklamasına göre çiğ süt fiyatı 9 lira civarında olmalı. Çiğ süt fiyatının 8-9 liraya ulaşması, marketlerde 1 litre sütün 16-18 liradan satılması anlamına geliyor.

Süt fiyatlarının yeniden revize edilmesini talep eden Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, “Süt inekçiliği Türkiye’nin et tedariki için çok çok önemlidir ve bu önemin bilincinde fiyat belirlenmesini talep ediyoruz. Biz çiftçiler olarak sebebi de olmayacağımız enflasyonun çözümü de olmayacağımız için fiyatların maliyetlere endeksli bir şekilde endekslenmesini istiyoruz. 1 kilo süt 1,5 kilo (9 TL)yem alabilmek bizim için olmazsa olmazdır, biz hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

PAZARLIK KONUSU DEĞİLİZ

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı ile iki hafta önce görüştüğünü açıklayan Solakoğlu, “Kendilerine gidişatı izah ettiğim zaman hala bu işin bir pazarlığının olduğunu düşündüklerini gördük. ‘Bir kilo sütle 1.1 kilo yem alsanız olmaz mı, bu sizi kurtarır mı?’ masa başında yapılan bir hesap var ama hayvancılıkta öngörülemeyen ve yemin dışında birçok maliyet var. Bu bir pazarlık konusu değildir diyoruz o yüzden bizim 1 kilo sütle 1,5 kilo yem satın alamadığımız dünyada Türkiye’nin sürdürülebilir bir üretim yapması söz konusu değildir.” diye konuştu.

SÜTTE DE ETTE DE KAYIPLARINI TELAFİ ETMESİ İKİ YIL SÜRECEKTİR

Fiyatların üreticinin talep ettiği fiyatlarla üretim yapabildikleri takdirde kesimlerin duracağını söyleyen Solakoğlu, “Sütte de ette de kayıplarını telafi etmesi iki yıl sürecektir. Eğer, beklenilen fiyat verilmezse insanların yağ gemilerini alkışladığı gibi süt tozu ve et gemilerini de alkışlayabilir. Çünkü ithalatla Türkiye’yi doyurmanızın çok mümkün olmadığını düşünüyoruz.” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version