Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’den “stokçuluk yapan gıda spekülatörlerine” 10 yıl hapis cezası

Serbestiyet


Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, temel gıda maddeleri buğday, pirinç, irmik, şeker ve un gibi ürünlerin kıtlığı nedeniyle “gıda spekülatörlerine” savaş ilan etti, bu amaçla bir kararname çıkardı.

Kays Said’in kararnamesinde spekülasyon, “Kıtlık yaratmak veya piyasayı bozmak amacıyla mal ve emtiaların saklanması veya gizlenmesi işlemi, dolandırıcılık veya hile kullanımı yoluyla kasten veya dolaylı olarak veya bir aracı vasıtasıyla fiyatlarda yapılan herhangi bir artış veya azalma” diye tanımlanıyor.

Kararname, spekülasyon yapmaktan suçlu bulunan kişilere 10 yıl hapis ve 100 bin dinar (yaklaşık 500 bin TL) para cezasına varan cezalar getiriyor. Spekülasyona konu olan ürün devlet tarafından sübvanse ediliyorsa, ceza 20 yıl hapis ve 200 bin dinar para cezasına kadar yükselebiliyor.

Tunuslu sosyal medya kullanıcılarının yazdıklarına göre, ülkede bu kararname kapsamında, stokçuluk yaparak spekülasyonla suçlanan esnaf ve iş insanlarına tutuklamalar başlamış durumda.

Kays Said, geçtiğimiz Temmuz ayında parlamentoyu askıya almış ve Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden uzaklaştırmıştı.

Said, yaptığı açıklamada, “spekülatörlere ve suçlulara karşı amansız bir savaş” başlattığını söyledi ve onları “toplumsal barış ve güvenliği vurmaya” çalışmakla suçladı.

Said daha önce gıda spekülasyonu ve vurgunculuğa hapis cezaları öngören bir yasa üzerinde çalıştığını açıklamıştı.

Tunus, geçtiğimiz haftalarda pirinç, irmik, şeker ve un gibi temel gıda maddelerinde keskin bir kıtlık yaşadı ve yetkililer sık ​​sık bu gıdaların yasadışı olarak depolanmış miktarlarına el konulduğunu duyurdu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version