Diyarbakır’da toplu taşıma araçlarına yapılan zamdan sonra oluşan bozuk para sorunu, Kadir Yıldız adlı vatandaş için ekmek kapısı oldu.
Diyarbakır’da yaşayan Kadir Yıldız adlı vatandaş, kimsenin aklına gelmeyecek bir iş yaparak para kazanıyor. Merkez Bankası’ndan 25 ve 50 kuruşluk bozuk paraları alan Yıldız, ihtiyaç sahibi minibüs şoförlerine satıyor.
Günlük 80 TL kazandığını söyleyen Yıldız, “Hastalığım nedeniyle yüzde 75 raporluyum. Ağır iş yapmam yasak. Kazandığım parayla iki çocuk büyütüyorum” dedi.
Kadir Yıldız, 37 yaşında ve 2 çocuk babası. 5 yıl önce kolon kanserine yakalanınca 10 yıl direksiyon salladığı minibüs şoförlüğünü bırakmak zorunda kalmış.
Peş peşe ameliyatlar ve uzun süren kemoterapi sonrası ancak ayağa kalkabilmiş. Yakın zamanda bağlanan engelli maaşı kendisini rahatlatsa da yaşanan ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığı, onu yeniden çalışmak zorunda bırakmış.
Bir süre seyyar mısır satıcılığı yapan Kadir Yıldız, şehir içi toplu taşıma araçlarına yakın zamanda yapılan zamlar ile yeni bir iş imkanı doğmuş. Üstelik, kimsenin aklına gelemeyecek bir iş.
Toplu ulaşım zammı yeni bir iş imkanı doğurdu:
Diyarbakırlı vatandaş bozuk para satarak geçimini sağlıyor
“Bozuk paraları Merkez Bankası’ndan alıyorum”
— Independent Turkish (@TurkishIndy) March 5, 2022
“Toplu ulaşıma zam olunca bozuk para ihtiyacı doğdu”
Independent Türkçe’ye konuşan Kadir Yıldız, yaptığı işi şu sözlerle anlattı:
“Daha önce şehir içi minibüs fiyatları 2,5 TL’ydi. Ancak zam olunca 3,25’ye yükseldi. Haliyle para üstü sorunu çıkmaya başladı. Şoför arkadaşlarım bozuk para ihtiyacının büyük bir sorun olduğunu söyleyince aklıma bu işi yapma fikri geldi. Önce Merkez Bankası’na başvurdum, her gün bozuk para alabilir miyim diye. Prosedürü öğrendikten sonra işe başladım.”
“Bozuk paraları Merkez Bankası’ndan alıyorum”
Merkez Bankası’nın koyduğu limit nedeniyle iki günde bir, iki torba 25 kuruş, 2 torba da 50 kuruş satın aldığını anlatan Yıldız, sözlerine şunları ekledi:
“25 kuruşun torbası 500 TL, 50 kuruşun ise 750 TL’ye tekabül ediyor. 50 kuruşun torbası 10,5 kilogram, 25 kuruşun torbası da 8 kilogram geliyor. İki günde bir 37 kilogramlık dört torbayı alıp eve götürüyorum. İki çocuğumla birlikte 20 ve 30 TL şeklinde poşetleri hazırlayıp ihtiyacı olan şoför arkadaşlara veriyorum. Onlar da gönlünden ne koparsa veriyor. Günlük 80 TL kazanıyorum. Bu parayla evimi geçindiriyorum.”
“Hayat pahalılığı arttı, çalışmak zorundayım”
Kolon kanseri nedeniyle tedavisinin devam eden ve haziran ayında ağır bir ameliyat daha geçireceğini ifade eden Kadir Yıldız, “Allah bana güç verdikçe çalışmaya devam edeceğim. Hayat pahalılığı arttı. Geçimimi yapmak için çalışmak durumundayım. Ameliyattan sonra zorlu bir süreç daha beni bekliyor. İnşallah ameliyatım da iyi geçer” diye konuştu.
KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE – VEYSİ POLAT
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***