Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Soylu’ya hakaret suçlamasıyla yargılanan gazeteci Ahmet Kanbal’a beraat

Soylu’ya hakaret suçlamasıyla yargılanan gazeteci Ahmet Kanbal'a beraat


Gazeteci Ahmet Kanbal hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada beraat kararı verildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 12 Nisan 2021 tarihinde istifa ettiğini duyurmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı, “Batacak gemiyi ilk önce fareler terk eder. Evrensel bir sözdür. Fareler gidince gemi de batar” paylaşımı nedeniyle Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal hakkında açılan “Kamu görevlisine hakaret” davasının ilk duruşması, Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gazeteci Kanbal ve avukatı Erdal Kuzu’nun hazır bulunduğu duruşmaya, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi Eş Başkanı avukat Fevzi Adsız da katılırken, şikayetçi taraftan kimse katılmadı.

Kimlik tespitinin ardından geçilen duruşmada mahkeme, suçlamanın basit yargılama usulüne tabi olduğu gerekçesiyle beraat kararı verildiğini ancak Soylu’nun avukatlarının yaptığı itirazın üst mahkemece kabul edilmesi üzerine yargılamanın yeniden başladığını aktardı.  

KABNAL: HEDEF GAZETECİLİK FAALİYETLERİ  

Ardından savunmasına geçilen gazeteci Kanbal, basit yargılama sürecinde verilen beraat kararına katıldığını ifade ederek, “Kullandığım söz evrensel bir söz olmakla beraber bir atasözüdür. İçişleri Bakanı olan şahsın burada ne bir resmi ne ismi ne de onun istifasına dair bir haber bağlantısı yoktur. Sadece istifa ettiği gün bu paylaşımı yapmış olmamdan dolayı bu sonuç çıkarılmıştır. Soylu’nun istifasına ithafen bu paylaşımı yapmış olsam da şahsına hakaret amaçlı yaptığım bir paylaşım değildir. Burada Soylu’ya hakaret olarak değerlendirilen kelime fare kelimesidir. Kendisine fare dediğim varsayımı yapanlar aslında suç işlemiştir. Paylaşımda bir suç unsuru bulunmamaktadır. Mardin’de gazetecilik yapan biriyim. Bölgede yapmış olduğum gazetecilik faaliyetlerinden rahatsız olunduğunu kamuoyu bilmektedir. Gazetecilik mesleğimi sokakta engellemeye çalışanlar, bunu yapamadıkları için bu tür yollara başvurmaktadır. Bu soruşturmada gazetecilik mesleğinden dolayı Emniyet Müdürlüğü polislerinin keyfi ve şahsımı hedef alarak savcılığa bildirmesi sonucu başlatılmış saçma sapan bir soruşturmadır. Beraatıma karar verilmesini istiyorum” dedi.

‘MÜVEKKİLİM BÖLGEDEKİ HABERCİLİK FAALİYETİ NEDENİYLE SÜREKLİ HEDEF ALINIYOR’

Kanbal’ın savunmasının ardından avukatı Erdal Kuzu da, savunmaya katıldıklarını belirterek, Bakan düzeyinde bir siyasetçinin istifa etmesi ve gerekçelerinin kamuoyuna açıklanmamasının dünyanın her yerinde tartışılacak bir konu olduğunu söyledi. Paylaşımın sadece bir atasözünden ibaret olduğunu ifade eden Kuzu, o günün siyasi durumuna ilişkin yapıldığı belirtilen paylaşımın kişiyi hedef almadığını söyledi. Kuzu, “Suçun unsurlarının oluşmadığı düşüncesindeyiz. Müvekkilimiz bölgede iktidarı eleştirel mahiyette tarafsız habercilik yaptığından dolayı sürekli soruşturma ve kovuşturmaların konusu haline gelmiştir. Bu soruşturma da bu gerekçeyle açılmış bir soruşturma olup, suç oluşmadığından beraatına karar verilmesini isteriz” diye belirtti.

Ardından söz alan İHD Şube Eş başkanı Avukat Fevzi Atsız da, savunmalara katıldığını belirterek, beraat talebini yineledi.

BERAAT KARARI

Savunmaların ardından savcılık açıkladığı mütalaasında, paylaşımda herhangi bir yorum olmadığını, söylenilen fare kelimesinin doğrudan doğruya müştekiye hakaret kastıyla yazıldığına dair dosyada delil bulunmadığını belirterek, beraat kararı verilmesini istedi.

 Mütalaaya karşı savunmaların alınmasının ardından kararını açıklayan mahkeme, “Katılana yönelik suç işleme kastı ile hareket ettiği sabit olmadığından” Kanbal’ın beraatına karar verdi. (MA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version