Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sedef Kabaş: Emniyetin canlı bomba listesinde bir IŞİD’li olsaydım serbest olacaktım

Gazeteci Sedef Kabaş’a 11 yıl 8 ay hapis talebi


“Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 49 gündür tutuklu bulunan gazeteci Sedef Kabaş, ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Kabaş, hedef gösterildiğini söyledi.

Sedef Kabaş ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya salonun küçük olması sebebiyle sınırlı sayıda gazeteci alındı. Savunmasını yapan Sedef Kabaş, “Mevcut iktidarın bana ve bize yaşattıklarına rağmen gerçekleri söylemeye devam edeceğim. Yurtdışında aldığım eğitimlerden sonra kendi isteğiyle yurda dönmüş bir gazeteciyim. Hakkımda açılmış tek bir dava yok” dedi.

Daha önce de hedef gösterildiğini kaydeden Kabaş, “Gazeteci olmak dışında bir eğitmen olarak öğrenciler yetiştirdim, konferanslar verdim, danışmanlık yaptım. Geçtiğimiz yıllarda başka bir konuşmam AKP’liler tarafından montajlanarak yayınlandı. Konuşmamın içeriği kasıtlı bir şekilde çarpıtılmış ve kamuoyuna izletildi” ifadelerini kullandı.

‘IŞİD ÜYESİ OLUP, EMNİYETİN CANLI BOMBA LİSTESİNDE OLSAYDIM SERBEST OLACAKTIM’

“Goebbels yöntemlerini eleştirdiğim konuşmam Goebbels yöntemleriyle hedef gösterildi” diyen Kabaş, “Merak ediyorum acaba hukuk karşısında hakkımı aramak bu husumetin sebebi midir? Bu kişiler şimdi de atasözünden hakaret çıkarıp cezalandırılmamı istiyorlar. Ben bugün IŞİD üyesi olup, emniyetin canlı bomba listesinde olsaydım serbest olacaktım, uyuşturucu ticareti yapsaydım rahat rahat dolaşacaktım” diye konuştu.

Beraatini ve tahliyesini isteyen Kabaş, “Bir şiir yüzünden hapis yatmış birinin atasözü nedeniyle bir gazetecinin hapis yatmasını istemesi hayatın bir cilvesi değil mi? İddia edilen suçları kesinlikle kabul etmiyorum, beraatımı ve tahliye edilmeyi talep ediyorum” dedi.

Serbest Görüş:

 

‘MAHKEME KARARINI BEKLEMEYE GEREK YOKTU, HÜKÜM ÇOKTAN VERİLMİŞTİ’

Kabaş’ın savunmasından öne çıkan bölümler şöyle: “Koro halinde bakanlar, RTÜK başkanı, AKP’liler beni suçlu ilan etti. Mahkeme kararını beklemeye gerek yoktu, hüküm çoktan verilmişti. Gencecik bir savcıya ifade verdikten sonra epey bekletildik. İnsan ister istemez düşünüyor acaba göklerden gelen bir emir mi var diye.”

‘ÇAĞIRSALARDI GİDERDİM’

“Malum atasözünü kendimce yumuşatarak örnek verdim. Hakaret kastım olsa sözün orijinalini kullanırdım. Uğur Dündar da tereddütsüz müdahale ederdi. İzleyicilerden de bu yorumda ikaz, uyarı, eleştiri yapan olmadı. Hatta 6 gün boyunca RTÜK’ten de ses çıkmadı. Takvim gazetesi manşetten beni açıkça hedef göstererek ilk kurşun atıldı. Polisler gözaltına aldı ama çağırsalardı giderdim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı insan hakları eylem bildirgesine göre insanlar artık gece yarısı gözaltına alınmayacaktı. Söz başka eylem başka.”

‘HAKARET ETMEDİM, ETMEM’

“Cumhurbaşkanına hakaret etmedim, etmem, edilmesini de onaylamam. İktidarı gerekirse en ağır şekilde eleştiririm ve takdir edersiniz ki bunlar ifade özgürlüğü kapsamındadır ve bir gazetecinin görevidir.”

Mahkeme hâkimi Kabaş’a, ceza alması durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul edip etmediğini sordu. Kabaş, “Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemiyorum çünkü suçsuzum” dedi.

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ

Esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Kabaş’ın davaya konu sözleriyle Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı makamı ve Beştepe’yi kast ettiğini ve bu nedenle savunmasının cezadan kurtulma amacı taşıdığını iddia ederek, “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan cezalandırılmasını istedi. Savcı, Kabaş’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yönelik sözlerinin hakaret kapsamında olmadığını, bu nedenle beraatına karar verilmesini talep etti.

ERDOĞAN VE SOYLU’NUN DAVA KATILMA TALEBİ KABUL EDİLDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanının avukatları şikayetçi olduklarını ve davaya katılmak istediklerini söyledi. Soylu’nun avukatı Kabaş’ın biraz önceki savunmasında geçen “Soylu’nun soyadına ihanet edercesine” sözlerinden dolayı da şikayetçi olduklarını belirtti. Mahkeme hâkimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu’nun davaya katılma taleplerini kabul etti.

ERDOĞAN’IN AVUKATI “EN ÜST SINIRDAN” CEZA İSTEDİ 

Cumhurbaşkanının avukatı Ferah Yıldız, “Sanık daha önce de Cumhurbaşkanına hakaret etmiştir, bu nedenle en üst sınırdan cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

Bakan Soylu’nun avukatı “İfade özgürlüğünün sınırı başkalarının itibarının korunması hakkıyla sınırlıdır. Müvekkilime soyadı üzerinden hakaret edilmiştir. Müvekkillerimiz kamuya mal oldu diye şeref ve haysiyetleri de ortada değildir” diyerek üst sınırdan cezalandırılmasını istedi.

Yeniden söz alan Sedef Kabaş, “Yargılanmaktan korkmuyorum yeter ki adalet tesis olsun. Bu suçu işleyen herkes eşit şekilde cezalandırılsın, suçtan zarar görenler eşit şekilde korunsun. Bizi kutuplaştırıcı bir dil kullanmaması gerektiğini söylediğim sözlerimden hakaret çıkarmak da ironidir” dedi.

“25 yıldır canlı yayın yapıyorum, bir tek kez herhangi birine hakaret ettiğimi kimse söyleyemez” diyen Kabaş, “Tweet meselesinde bir linç kampanyası oluşturuldu, bu yüzden hiçbir yorum yazmadan bunun atasözü olduğunun bilinmesi için tweet attım. O sırada hakkımda ana avrat küfür ediliyordu” ifadesini kullandı.

Duruşmaya 15 dakika ara verildi. Aranın ardından mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version