Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya’da 6 bin savaş karşıtı protestocu tutuklandı

Rusya’da 6 bin savaş karşıtı protestocu tutuklandı


TR724 HABER | Putin’in Ukrayna’yı işgal kararının ardından Rusya’da birçok şehirde vatandaşlar polis şiddeti ve tutuklanma riskini göze alarak saldırıyı protesto etmek için sokaklara indi.  Putin’in Ukrayna devleti ve halkına karşı başlatmış olduğu istila harekâtına karşı Rusya’nın dört bir yanında protestolar düzenlenmeye devam ederken şu ana kadar yaklaşık 6000 kişi tutuklandı. Ukrayna’ya saldırı kararının hemen ardından Rusya’da ayrıca 2 binden fazla akademisyen ve yüzlerce gazeteci Ukrayna’yla savaşa hayır diyerek askerî harekâtı kınayan açıklamalarda bulunmuşlardı.  

Siyasi zulümle mücadele etmeyi amaçlayan bağımsız bir Rus insan hakları medya projesi olan OVD-Info, bugün sabah itibariyle Rusya’da savaş karşıtı protestolar sebebiyle tutuklananların sayısının 5941 olduğunu açıkladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise göstericilerin ve aktivistlerin keyfi ve toplu olarak gözaltına alındığını ve polis şiddetine maruz kaldığını duyurdu. İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson, Rus yetkililerin yıllardır eleştirel sesleri kısmak için ifade özgürlüğünü ve barışçıl protestoları bastırdığını belirterek şimdi de hükümetin Ukrayna ile savaşa karşı çıkan herkesi susturmaya çabaladığını söyledi. 

On #Russia detentions of anti-war protesters, follow @OvdInfo. Their number of detained up to 5,941. pic.twitter.com/plDKJXvL8U

— Fred Abrahams (@fredabrahams) February 28, 2022

OVD-Info, 25 Şubat akşamı itibariyle Moskova, Saint Petersburg da dahil olmak üzere 57 şehirde savaş karşıtı protestolara katılmaktan en az 1.858 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Protestocuların, “savaşa hayır, susmayın”, “savaşı durdurun” gibi sloganlar attığı ve afişler taşıdığı belirtildi. Birçok aktivistin barışçıl protesto çağrılarına yanıt olarak Rusya Soruşturma Komitesi, izinsiz toplantı düzenlemenin kovuşturulabilir bir suç olduğunu ve kitlesel ayaklanmaların çok sert cezalar getireceğini belirttikleri tehdit niteliğinde bir uyarıda bulundu. OVD-Info’ya göre tutuklanan protestocuların sayısı bugün itibariyle 6000’i buldu.  

İnsan Hakları İzleme Örgütü, protestolar esnasında sosyal medyada yayınlanan 27 videoyu analiz etti ve göstericilerin polis şiddetine maruz kaldığını doğruladı. Polis memurlarının protestocuları dövdüğü, yere ittiği, yerlerde sürüklediği ve boğduğunun video kayıtlarında görüldüğü ifade edildi. OVD-Info, ayrıca polis tarafından aşırı güç kullanımının yanı sıra tıbbi yardımın ve avukatlara erişiminin engellendiği birçok vakanın olduğunu da bildirdi. Rusya’da kamuoyuna mal olmuş ve önde gelen birçok insan hakları savunucusu da Rus polisi tarafından gözaltına alınarak susturulmaya çalışılıyor. İnsan Hakları Hareketi’nin kurucusu olan Lev Ponomarev, Rus ordusunu Ukrayna’dan geri çekmeye ve insanları barışçıl savaş karşıtı harekete katılmaya davet eden savaş karşıtı bir dilekçe başlatmasının ve dilekçenin 25 Şubat akşamı itibariyle 550.000’den fazla imza almasının ardından izinsiz protestolar düzenlemekle suçlanarak tutuklandı.  

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version