Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya yanlış yüzyılda kaldı, dünyaya sunacağı tek ürün şiddet

Rusya yanlış yüzyılda kaldı, dünyaya sunacağı tek ürün şiddet


Frankfurt’taki Goethe Üniversitesi’nde Film Çalışmaları Profesörü olan Vinzenz Hediger, Rusya’nın küreselleşme sürecinin dışında kalarak güce dayalı bir kara devletine dönüştüğünü, bunun sonucunda da dünyaya votka pazarlayacak güçlü bir marka bile çıkaramadığını yazdı.

“İşte Amerikan yaptırımlarına cevabımız! Sizden korkmuyoruz! Sizin güzel güzel şeyleriniz olmadan yaşayacağız!” 

Rus bir baba ve oğlunun Apple’ın Rusya’dan çekilmesini protesto etmek için bir iPad’i çekiçle parçaladığı ve iPhone ile kaydettiği bir video paylaştığı bu tweet, Putin’in Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının önemli bir yönüne ve saldırılarının kaynağına işaret ediyor: Bölgesel genişleme… 1991’de Rusya sadece bir imparatorluğu kaybetmedi. Ülke, bu süreçte ikinci küreselleşme döneminin en büyük kaybedeni de oldu.

1984’te Jesse Jackson, ilk başkanlık kampanyası sırasında Reagan’ın korumacı “1982 Buy American Act”’ini hedef almıştı. Bir başkanlık yarışı tartışması sırasında izleyicilere, o sırada tüketici elektroniğinde üstün olan Japonya’da yapılmış video oynatıcıya kimlerin sahip olduğu sorusunu yöneltti. Birçoğu elini kaldırdı. 

Bunun ardından Jackson, kimlerin Amerikan füzesi sahibi olduğunu sordu. Jackson’ın argümanı açıktı: Amerikan endüstriyel üretimi Soğuk Savaş sırasında silahlanmaya odaklanmıştı. Japon tüketici elektroniği ise piyasanın talep ettiği ve ekonominin gelişeceği yönü temsil ediyordu. 

Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra Amerika bu gerçekliğe hızla adapte oldu. Kısmen savunma teknolojisini benimsedi  (internet ordunun Arpa-Net’ine dayanıyor)  ve Microsoft, Apple, Amazon ve Netflix gibi markalar bilgi teknolojisinde ve tüketici odaklı platform ekonomisinde kendilerini dünya liderleri haline getirdiler.

1990 civarında başlayan ikinci küreselleşme bu dönüşümde önemli bir faktör oldu… GATT anlaşmaları ve sonuçta ortaya çıkan Dünya Ticaret Örgütü, ticaret için düşük eşiklere sahip küresel bir ekonomik alan yarattı. Üretimin düşük ücretli ülkelere yaptırıldığı, ürünlerin geliştirilmesi, tasarımı ve satışının yüksek ücretli ülkelerde kaldığı küresel değer zincirleri, kısa süre sonra klasik üretimin hammadde ve/veya pazarlarına yakın bir yerde fabrika modelinin yerini aldı. Bu zincirler boyunca değer yaratımının dağılımı, u-şekilli bir eğriyi takip etti.

Küreselleşen ekonomide önemli olan teknolojik olarak gelişmiş tüketici ürünleri için küresel “markaların” geliştirilmesi ve kontrolüdür. Bu sistem içinde Çin, altmışların ve seksenlerin Güney Kore’sini taklit ederek ekonomik güce yükseldi: Huawei gibi küresel markaları olabildiğince çabuk geliştirmek için düşük ücretli bir üretim yeri olarak küresel değer zincirlerine bağlandı. Çin, U-eğrisinin zirvesinde önemli olanın eğrinin patent/tasarım ve satış uçlarına ulaşmakla ilgili olduğunu anladı.

Rusya’da buna benzer hiçbir şey gerçekleşmedi. Düşük ücretli bir üretim yeri olarak Rusya, coğrafi nedenlerle üretimden ayrıldı. Küresel değer zincirleri deniz yoluyla konteyner lojistiğine dayanmakta ve Rusya’nın konum sorunları her zaman kalıcı olarak buzsuz limanların eksikliğini içermiştir. 

Karayolu taşımacılığı, uzun mesafeler ve zayıf altyapı nedeniyle pahalıdır. Böylece, Soğuk Savaş’tan sonra Rusya, kendisini dünyanın fabrikalarından biri olarak değil, benzin istasyonlarından biri olarak konumlandırdı. Ancak ülkenin yeni sahipleri olan oligarklar, emtia ticaretinden elde edilen gelirleri dağıtmak veya gelişme potansiyeli olan teknolojilere yatırım yapmak yerine, paralarını gösterişli tüketime ve pahalı lüks mallara harcadılar: Futbol kulüpleri, yatlar, Londra’daki, Akdeniz, Dubai, New York veya Miami’deki mülklere… Daha az zengin olanlar da bu konuda onları taklit etti.

Rusya 1990’larda, tüketim malları ithalat ekonomisi ile birlikte emtiaya dayalı ihracat ekonomisinin yapısal tuzağına düştü. Sorun, Rus hükümetinin maliye politikaları nedeniyle daha da kötüleşti. Rusya’nın küresel ekonomik sisteme sorunsuz entegrasyonunun bedeli, finans ve ekonomi tarihçisi Adam Tooze’nin belirttiği gibi, tüm Amerikan karşıtı retoriğe rağmen, muhafazakar bir para ve finans politikasına örnek teşkil edecek bir bağlılıktı. Sovyetler Birliği’nin Soğuk Savaş’ta rekabet gücünü uzun süre korumasını sağlayan devlet tarafından finanse edilen büyük ölçekli araştırma ve geliştirme projeleri iptal edildi.

Hammadde gelirlerinin ve muhafazakar maliye politikasının mümkün kıldığı küresel tüketim mallarına erişim, Rusya’nın hammadde dışında dünyanın satın almak istediği hiçbir şey üretmediği gerçeğini gizledi. Rusya’nın Sovyet nükleer cephaneliğini miras alması, ağırlaştırıcı bir faktördü. İnsanlığı tamamen ortadan kaldırma olasılığı, güç tehdidiyle yönetmeye alışmış gangsterler ve gizli polis için çekici görünebilir. Ancak, küresel markaların ortaya çıkışlarını teşvik edecek politikalar izlemek şöyle dursun, küresel markaların “yumuşak güç” değerleri hakkında düşünmek için hiçbir teşvik yaratmaz.

Bu nedenle, mevcut yaptırım rejimi, feragat edilmesi gereken hiçbir şey olmadığı için tüketim mallarını içermemektedir. Politik olarak bilinçli bir tüketici olarak, 1980’lerde Avrupa’da ırkçılığa karşı Granny Smith elmaları satın almayarak hala savaşılabilir. Rusya ise votka için dünya pazar lideri bile değil (en bilinen votka markası İsveç’ten geliyor). 

Rusya’nın ithal teknolojiye ne kadar bağımlı olduğu, Apple’ın Apple Pay’i devre dışı bırakarak Rusya’daki günlük yaşamın bazı kısımlarını sakatlayabildiği gerçeğinde de görülebilir. Silikon Vadisi uygulamaları, tüm iletişimin Whatsapp üzerinden yapıldığı Nijerya’ya benzer şekilde Rusya’daki kamu altyapısını değiştiriyor.

Bir diğer örnek havacılık sektörüdür. Özellikle sivil havacılık, en üst düzeyde teknik ve organizasyonel yeterlilik gerektiren bir teknolojidir. Sivil havacılık sistemlerini kurabilen ve bakımını yapabilenler ve hepsinden önemlisi, üçüncü şahısların katkısı olmadan uçak yapmayı ve çalıştırmayı bilenler, küreselleşen ekonominin dayandığı teknolojinin önemli bir unsurunu kontrol ediyor. 

Şu anda sadece Avrupa ve Amerika, Airbus ve Boeing bu pozisyonda. Brezilya önemli bir küçük ticari uçak endüstrisine sahip, Çin Halk Cumhuriyeti bir tane üretmeye çalışıyor, ancak her ikisi de Avrupa ve Amerikan teknoloji ortaklarına bağımlı durumda.

Sovyetler Birliği tamamen gelişmiş, bağımsız bir havacılık endüstrisine sahipti ve hatta Concorde’un bir muadili olan Tupolev 144’ü yapıyordu (eşit derecede ekonomik değil ve hatta bozulmalara daha yatkın). Şimdi sadece Fransız ve İngiliz motorlarını kullanan bir Sukhoi orta menzilli jet ile sınırlı.

Boeing ve Airbus’ın yaptırımların bir parçası olarak Aeroflot’a yedek parça tedarikini durdurma kararı, bu nedenle birkaç hafta içinde Rusya’da sivil havacılığın çökmesine yol açacaktır. Körfez ülkeleri, konum avantajlarını kullanarak havayolları ve merkezler kurarak uzun süredir fosil yakıt sonrası döneme hazırlanıyorlar: Dünya nüfusunun yüzde altmışından fazlası Basra Körfezi’nin sekiz saatlik uçuş yarıçapında yaşıyor. Türkiye, İstanbul’daki yeni büyük havalimanı ile benzer bir strateji izliyor. Öte yandan Rusya bir kez daha coğrafya tarafından engelleniyor.

Kültür sektörü ve medya da on dokuzuncu yüzyıldan itibaren ölçeklenemeyen biçimlerde sıkışmış durumda ve ihracat için uygun değil. Bolşoy Tiyatrosu etkileyici, ancak Rus yapımı bir “Squid Game” , TikTok veya Nollywood çıkaramıyor.. 

Sovyet zamanlarında olduğu gibi, yaygın film üretimi devlet propagandasıyla koordine ediliyor (Nikita Mikhalkov’un Cannes’a layık film yapımcısından Putin yönetiminde rejim yönetmenine dönüşümünü düşünün). Ancak bunlar Eisenstein, Vertov veya Esfir Shub’un sanatsal kalitesinden yoksun. Elektronik medyanın en önemli çıktısı, 1920’lerin biraz daha dünyevi enternasyonalist devrimci retoriğinin yerini agresif Batı karşıtı ve yalnızca reaktif bir kimlik politikasının aldığı devlet propagandasının almasından ibaret.

Putin kitsch’i, Karl Schlögel’in dediği gibi, Batı’daki siyasi yelpazenin uzak uçlarında büyük bir çekiciliğe sahip olabilir, ancak Hollywood’a rakip olabilecek küresel bir “içerik” endüstrisi için bir iş modelinin temeli olarak iyi değil: Bollywood, Türk dizileri veya Güney Kore film ve müzik endüstrisi. 

Dolayısıyla, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana Rusya’nın en önemli kültürel ihracatı, interneti Trump ve Brexit’e, AB’ye ve Covid aşısına karşı duyguları kışkırtmak için kullanan, ancak bunu yapmak için yine Amerikan teknolojisine güvenen Twitter trolleri olmaya devam ediyor.

Bu da bizi Putin’e geri getiriyor. Gücün küresel markaların kontrolünde olduğu bir dünyada, Rus diktatör gücü toprağın kontrolü aracılığıyla arıyor. İngiliz coğrafyacı Halford Mackinder’i izleyerek, Avrasya kara kütlesinin kontrolünün gelecekteki dünya egemenliğinin temeli olduğunu varsayan jeopolitik bir düşünceye kendini adamış durumda.

Rusya her zaman kendi topraklarında bir sömürge gücü olmuştur, Alexander Etkind “iç kolonizasyondan” söz eder. Ancak Putin’in baş ideologu, faşist filozof Alexander Dugin, Mackinder’in teorisini, bunun ötesine geçen ve Putin’in şimdi uygulamakta olduğu siyasi bir toprak gaspı programına dönüştürdü. 

Bununla birlikte, yirmi birinci yüzyılın jeopolitiği artık bir ülke değil, küresel markalardan biridir. Mackinder’in Amerikalı meslektaşı Alfred Thayer Mahan, 1890 tarihli “Deniz Gücünün Tarih Üzerindeki Etkisi” adlı kitabında, bugün uçak gemileri ve dolayısıyla potansiyel olarak tüm kıyı bölgeleriyle dünya okyanuslarına hakim olan Amerikan Donanması’nın denizcilik doktrininin temellerini atmıştı.

Thayer Mahan’ın jeopolitik kavramı, doksanlardan beri var olan ve Amerikan ihraç malları için açık pazarları hedefleyen bu iki taraflı fikir birliğine uyuyor. Amerikan donanması, tamamen Amerika ile müttefik ülkelerden (Danimarka’dan Mærsk, merkezi Cenevre’de bulunan İtalya’dan MSC, Fransa’dan CMA-CGM ve Almanya’dan Hapag-Lloyd) şirketlerinin hakimiyetinde olan konteyner taşımacılığının küresel koruyucu gücüdür. Bu dünya pazarının yüzde ellisinden fazlası; ilk sekizde Tayvan’dan Evergreen, Güney Kore’den HMM, Japonya’dan One ve müttefik olmayan tek oyuncu olarak Çin’den Cosco yer alıyor.

Çin’in yeni İpek Yolu, Amerika ve müttefikleri tarafından kontrol edilen dünya ticaretinin deniz altyapısına olan bu bağımlılığı azaltma girişimidir. Rusya ve tesadüfen Çin’in tahıl ithalatının yüzde 18’ini aldığı Ukrayna da bu çabanın bir parçası. Ancak yeni İpek Yolu’na ayrıcalıklı erişim bile Putin’in, dünyanın satın almak istediği hiçbir şeyi olmadığı sorununu çözmüyor. Tabii eğer Esad gibi bir zorba ve askeri güçlerle kendi halkına baskı yapacak birini arayan bir tiran değilseniz.

İşte bu yüzden kamerada iPad’ini çekiçle parçalayan ama protestosunu dünyaya duyurmak için iPhone ve Twitter’a ihtiyacı olan baba, Putin’in sorumlu olduğu ve şimdi Ukrayna’da karşımıza çıkan Rusya’nın mükemmel bir görüntüsü.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version