Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul görüşmesi ardından peş peşe açıklamalar: “Talepleri Putin’e ileteceğiz”

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul görüşmesi ardından peş peşe açıklamalar: "Talepleri Putin'e ileteceğiz"


Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul’da gerçekleştirdiği müzakere görüşmelerinin ilk turu sona erdi. Ukrayna heyeti görüşmenin ardından garantör ülkeler konusunu gündeme getirirken Rus heyeti “yapıcı bir görüşme” olduğunu söyledi.

Dolmabahçe’de yaklaşık üç saat süren müzakere görüşmesinin ardından ilk açıklama Ukrayna heyetinden geldi. İstanbul’da Rus heyetiyle görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi.

 

Ukrayna heyeti, müzakerelerde Rusya’nın talep ettiği tarafsızlık statüsü karşısında güvenlik garantileri önerdiklerini söyledi. Söz konusu teklifin içinde aynı zamanda ilhak edilen Kırım’ın statüsü üzerine 15 yıllık bir danışma periyodu olduğu belirtildi.

 

Ukrayna heyetinden yapılan açıklamada henüz ateşkese ilişkin bir anlaşmaya varılmadığı belirtildi. Ukrayna heyeti, Kırım meselesinin görüşmelerin ayrı bir parçası olacağını söyledi.

 

Rus heyeti: Görüşmeler yapıcı geçti

 

Rus müzakereci Vladimir Medinski ise ilk turda müzakerelerin “yapıcı” olduğunu söyledi. Medinsky, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski arasında bir görüşmenin, iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından başlatılan bir barış anlaşmasıyla birlikte yürütülecekse mümkün olduğunu söyledi.

 

Medinsky, “Ukrayna’nın tekliflerini aldık, bunları Putin’e ileteceğiz” dedi.

 

Rusya: Diyalog koşulları yaratmak için Kiev ve Çernigiv’in etrafındaki askeri faaliyetlerimizi ciddi anlamda azaltacağız

 

Rusya Savunma Bakanlığı, diyalog için gerekli şartları yaratmak amacıyla başkent Ukrayna’nın Kiev ve Çernigiv kentlerinin çevresindeki askeri aktiviteleri “ciddi anlamda” azaltacaklarını açıkladı.

 

İstanbul’daki görüşmelerden sonra açıklamalarda bulunan Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Aleksandır Fomin, taraflar arası güveni ve gelecekte müzakerelerin devam edebileceği şartları oluşturmak için bu yönde bir karar aldıklarını belirtti.

 

Fomin, İstanbul’daki heyet Moskova’ya döndükten sonra Genelkurmay’ın kararla ilgili detayları paylaşacağını bildirdi. 

 

Ukraynalı müzakereci Arakhamia: Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istiyoruz

 

Ukrayna heyeti görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

 

İstanbul’da Rus heyetiyle görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereci Arakhamia, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi.

 

Ukraynalı müzakereci Podolyak ise “(İstanbul’da) Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir.” ifadesini kullandı.

 

“Ukrayna’nın güvenliği en önemli talebimiz” diyen heyetten, “Garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında Türkiye var. Garantör ülkeleri bir zirve ortamına davet edeceğiz.” açıklaması geldi.

 

“Ukrayna’nın geleceğini şimdiden düşünmeliyiz” ifadeleri kullanılırken, açıklamada şu noktalara değinildi:

 

“NATO’ya girmeyeceğiz ancak AB’den vazgeçmeyeceğiz. Anlaşmada hiçbir şey AB’ye girmeye engel olmayacak.” denildi. Kırım konusu çözüme kavuşmalı. Kırım işgal altında olan bir bölgedir. 1991’den itibaren Ukrayna’nın bütünlüğü, egemenliği üzerine konuşuyoruz.”

 

“Müzakereler devam ederken güç kullanılmasın”

 

Ukrayna heyeti, Rusya’ya müzakereler devam ederken güç kullanılmamasını teklif ettiklerini, karşı tarafa pozisyonlarını bildirdiklerini ve cevap beklediklerini açıkladı.

 

Ukraynalı müzakereciler Ukrayna’nın Rusya ile son tur müzakerelerde güvenlik garantileri karşılığında tarafsız statüsünü kabul etmeyi önerdiğini, yani askeri ittifaklara katılmayacağını veya askeri üslere ev sahipliği yapmayacağını söyledi.

 

Müzakereciler tekliflerin ilhak edilen Kırım’ın statüsü hakkında 15 yıllık bir istişare sürecini de kapsayacağını ve ancak tam bir ateşkes durumunda yürürlüğe girebileceğini söyledi.

 

“Her aşamada taraflar arasında yakınlaşma arttı”

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna müzakere heyetleri İstanbul’da bir araya gelmesinin ardından “Her aşamada taraflar arasında yakınlaşmanın arttığını bugün memnuniyetle görüyoruz” dedi.

 

“Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi”

 

Çavuşoğlu’nun açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:

 

“Bazı konularda uzlaşı ve ortak anlayışa varıldı. Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi. Daha zor meselelerin üst seviyelerde ele alınacağını görüyoruz. Bundan sonraki süreçte her iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının bir araya gelerek ortak anlayışa son şeklini vermeleri öngörülmektedir. Ardından her iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının bir araya gelmeleri gündemdedir. Antalya’da olduğu gibi taraflarla bugün ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdik. Her iki tarafı bir an evvel ateşkesin sağlanması konusunda teşvik ettik.”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version