Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rus zenginlere kötü bir haber de lüks markalardan: Hermes, Chanel ve Cartier satışlarını durdurdu

Rus zenginlere kötü bir haber de lüks markalardan: Hermes, Chanel ve Cartier satışlarını durdurdu


Hermès, Chanel ve Cartier gibi dünyaca ünlü markaların sahibi Richemont, operasyonel zorluklar ve personelle ilgili endişeleri öne sürerek Rusya’daki operasyonları geçici olarak askıya aldığını duyurdu..

Moda dünyasının satış cirosuna göre en büyük iki lüks grubu LVMH ve Gucci’nin sahibi Kering, Rusya ile kararlarını henüz açıklamadı.

Apple, Microsoft, Ikea ve Nike dahil olmak üzere birçok batılı marka, Rusya’daki satışlarını askıya aldıklarını açıklayınca eleştiri okları lüks moda markalarına yönlenmişti.

Sosyal medyadaki tüketiciler ve Paris Moda Haftası’na katılanlar, lüks gruplara harekete geçmeleri için baskı yapıyor, bazıları Kiev’e bombalar düşerken Moskova’da butikleri açık tutmanın uygunsuz olduğunu söylüyor. Bazı sektör gözlemcileri, aşırı yükselen enflasyondan korunmak için pahalı saatler ve el çantaları satın almak için Rusya’daki lüks butiklere koşan Ruslara ilişkin endişelerini de dile getirdiler ve bu tür malların ülke dışına kaçak para sokmak ve katı yaptırımları çiğnemek için bile kullanılabileceğini eklediler.

LVMH’nin en büyük markası Louis Vuitton, Instagram’dan yaptığı duyuruda “Ukrayna’da ortaya çıkan trajik durumdan derinden etkilendiğini” ve mültecilere 1 milyon avro bağışta bulunacağını bildirdiğinde şuna benzer bir dizi olumsuz yorumla karşılaştı: “Eğer ciddiyseniz Rusya’daki mağazalarınızı kapatın” ve “Rusya’da satmayı bırakın!”

Bu konuda ilk harekete geçen Fransız markası Hermes oldu. Cuma gecesi itibarıyla “Rusya’daki mağazalarımızı geçici olarak kapatacağını ve tüm ticari faaliyetlerimizi durduracağını” açıkladı. Fiyatı 60 bin euroya varan ünlü Birkin çantanın da üreticisi firma kararı için herhangi bir sebep gösterdi. Hermes’in Rusya’da üç mağazası ve yaklaşık 60 çalışanı var.

Bu duyurunun saatler sonra ardından  Chanel, “mevcut durum, artan belirsizlik ve operasyon karmaşıklığı hakkında artan endişelerini” öne sürerek benzer bir karar açıkladı: “Artık Rusya’ya teslimat yapmayacağız, butiklerimizi kapatacağız ve e-ticaretimizi zaten askıya aldık.” 

Cartier ve Van Cleef & Arpels’in sahibi olan İsviçre merkezli Richemont, da yaptığı açıklayla “mevcut küresel bağlam göz önüne alınarak” Rusya’daki ticari faaliyetlerini 3 Mart’ta askıya aldığını söyledi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version