Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rus gazına bağımlılığı azaltmak isteyen Almanya, Katar’la anlaştı

Rus gazına bağımlılığı azaltmak isteyen Almanya, Katar’la anlaştı


Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, pazar günü yaptığı açıklamada, Almanya’nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltmaya yardımcı olması için uzun vadeli bir enerji ortaklığı üzerinde Katar’la anlaştığını söyledi.

Deutche Welle’nin haberine göre, Basra Körfezi’ne ziyarette bulunan Habeck, Doha’da Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al-Thani ile bir araya geldi. Habeck, “Günün güçlü bir dinamik geliştirdiğini” belirterek, emirin Almanya’nın beklediğinden daha fazla destek sözü verdiğini de sözlerine ekledi.

Habeck, “Bu yıl hala Rus gazına ihtiyacımız olsa da, gelecekte artık böyle olmayacak. Ve bu sadece başlangıç” dedi. Katar, sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) en büyük üç ihracatçısından birisi.

Bakanın ziyaretinin Almanya için LNG tedarikini güvence altına alması beklenirken, Habeck anlaşmanın yenilenebilir enerji projeleri ve enerji verimliliğini teşvik eden önlemler geliştirmeye  odaklandığını söyledi.

Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın Berlin’deki sözcüsü daha sonra bir anlaşmanın kesinleştiğini doğruladı. Sözcü, “Habeck ile Katar’a giden şirketler Katar tarafı ile sözleşme görüşmelerine girecek” dedi.

Berlin, gazı ülkeye LNG gemileri ile getirmeyi planlıyor. Ancak boru hattı gazına olan eski bağımlılık nedeniyle bunların boşaltılabilecei bir terminal yok. Almanya iki yeni LNG terminali inşa etme planlarını açıkladı, ancak bunları 2026’dan önce hazır etmeleri pek mümkün değil.

Habeck, Katar’ın ardından şimdi kendisini yeşil hidrojen için bir merkez olarak yeniden konumlandıran Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) geçecek.

Almanya, ülkeyi Rusya’ya daha az bağımlı hale getirmek için doğal gaz kaynaklarını çeşitlendirmenin yollarını araştırıyor. Bununla birlikte, Rusya’nın petrol ihracatını yasaklayan ABD’nin aksine Almanya, arzını çeşitlendirmek için daha uzun olmasa da birkaç aya ihtiyacı olacağını söylüyor.

Berlin, Rus doğalgazını Baltık Denizi altından Almanya’ya ulaştırmayı amaçlayan yeni Nord Stream 2 boru hattının işletme ruhsatını şimdiden askıya almış durumda.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version