Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rolls-Royce ve Kale Grubu yerli savaş uçağına motor üretecek

Rolls-Royce ve Kale Grubu yerli savaş uçağına motor üretecek


Amerikan Defencenews sitesi İngiliz sanayi devi Rolls-Royce’un Türk ortağı Kale Grubu ile Türkiye’nin yerli uçağı TF-X’e ortak motor üretimi konusunda anlaştığını duyurdu. Burak Ege Bekdil imzalı haber şöyle: 

İngiliz motor üreticisi Rolls-Royce ve Türk ortağı Kale, Türkiye’nin ilk yerli savaş uçağı TF-X’e motor üretmek için ortak bir çalışma başlatma kararı aldı.

Çalışma, Rolls-Royce ve Kale arasındaki ortak girişim olan TAEC tarafından üstlenilecek. Kale grubu, TAEC’in yüzde 51’ine sahip.

TAEC’in motor programını başlatmaya yönelik önceki çabaları belirsizlikle sonuçlandı. Türkiye’nin baş tedarik yetkilisi İsmail Demir kısa süre önce TAEC’in çabalarının üretim planındaki “beş veya altı” konu üzerinde başarısız olduğunu söyledi.

Ancak Demir, 5 Mart’ta bir televizyon röportajında ​​Demir, hükümetin artık Rolls-Royce ile olası bir motor anlaşmasını müzakere edeceğini açıkladı ve “Daha önce Rolls-Royce ile bazı sorunlarımız oldu.”Bunlar çözüldü. Birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Sektör kaynakları, TAEC’in son çabasının, TF-X programına yeniden dönüşün bir parçası olduğunu ve aynı zamanda Türkiye’nin geçici bir çözüm olarak çok sayıda Eurofighter Typhoon uçağı satın almasıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

TF-X’in ilk uçuşunu 2026’da yapması planlanıyor. Türk yetkililere göre 2029’da hizmete girecek. Prototiplerinde ABD yapımı F110 motoru kullanılacak.

Planlanan TAEC motorunun TF-X’i 12 bin metre yükseklikte ve 1.8 mach hızda uçurması bekleniyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version