Hasta tutuklu 84 yaşındaki Mehmet Emin Özkan için HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç ile Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Fatma Kurtulan’ın Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) yaptığı başvuru, yasal düzenlemeye aykırı bir durum tespit edilmediği iddiasıyla reddedildi.
HDP’li milletvekilleri hasta tutuklu Özkan’ın yaşı ve hastalıklarının cezaevi şartlarında arttığı bilinmesine rağmen tahliye edilmediği, hastalığı ilerleyen Özkan’ın cezaevinde tutulmasında kamu yararı olmadığı ve yaşam hakkı ihlaline maruz kalmaması için tahliyesine yönelik koşulların sağlanmasını talep etti.
KALP, HİPERTANSİYON, KOAH, GUATR, İŞİTME KAYBI…
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç imzalı 34 sayfalık kararda, Adalet Bakanlığı’ndan Özkan’a dair alınan raporlarda 23 Kasım 2009 ile 23 Kasım 2021 tarihleri arasında 302 defa kurum revirine çıkarıldığı, cezaevi dışında 374 defa aralarında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ağız ve Diş Sağlığı, Acil, Dahiliye, Gastroenteroloji, Kulak Burun Boğaz, Nefroloji, Kardiyoloji, Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi, Nöroloji poliklinikleri ve sağlık kurulu heyetlerine sevk edildiği bilgileri yer aldı.
Kamu Denetçiliği tarafından verilen karar içerisinde Özkan’ın kalp hastası, hipertansiyon, KOAH, guatr, işitme kaybı olduğu bilgilere de yer verildi.
‘BAKIMA MUHTAÇ’
Kararda, Özkan’ın tutuklu oğlu Ahmet Özkan ile aynı odada kaldığı, sevk işlemlerinin tekerlekli sandalye ile yapıldığı, yatağa bağımlı olmadığı, yaşı itibariyle bakıma muhtaçlığının bulunduğu, yürüme güçlülüğü bulunduğu hallerde tekerlekli sandalye kullandırıldığı belirtildi.
Uzun uzun yönetmelik ve ceza infazının ertelenmesine dair Adli Tıp Kurumu (ATK) ve cumhuriyet savcılıkları tarafından karar verileceğine dair bilgilerin yer aldığı kararda, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun idarenin mevzuat kapsamında üzerine düşen görev ve yetki kapsamındaki sorumluluğunu yerine getirip, getirmediği ile sınırlı tutulduğu belirtildi.
‘YÜZDE 87 KAYIP VAR AMA KALABİLİR’
ATK tarafından Özkan hakkında 2011, 2013, 2015, 2018 ve 2021 yılında 5 ayrı rapor düzenlendiği belirtilerek, “kontrolleri sağlanarak, cezaevi şartlarında infazına devam edebileceği” yönünde kararlar çıktığı kaydedildi. Yine Özkan hakkında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Kurulu ve Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından verilen toplam 12 rapor hazırlandığı bilgileri yer aldı. Verilen raporda sadece 6 Nisan 2015 tarihinde Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu raporunda vücut fonksiyonunda yüzde 87 kayıp olduğu ve akabinde ATK tarafından “cezaevinde infazına devam edebileceği” yönünde karar çıktığı kaydedildi.
Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından gönderilen kararda idari işlem ve süreçlerin değerlendirilmesinde yürütülen incelemede yasal düzenlemelere aykırı bir husus tespit edilmediği belirtilerek, başvurunun reddine karar verdi. (MA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***