Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası: Para politikasında liralaşma odaklı yaklaşım sürecek

Merkez Bankası: Para politikasında liralaşma odaklı yaklaşım sürecek


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mart toplantısına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetlerinde liralaşmaya vurgu yaptı.

Özetlerde konuyla ilgili olarak, “Para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edilecektir. Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli bir rol oynayacağını değerlendirmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Özetlerde, TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin devam ettiği de belirtildi.

CARİ FAZLA BEKLENTİSİ METİNDEN ÇIKMIŞTI

TCMB, mart toplantısının karar metninde yılın geneline ilişkin cari fazla beklentisini terk etmişti.

Toplantı özetlerinde cari dengeye ilişkin değerlendirmelere de yer verildi. Özetlerde konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Son dönemde enerji ithalatındaki kuvvetli seyir cari işlemler dengesini olumsuz etkilemektedir. Geçici dış ticaret verileri Şubat ayında ihracattaki güçlü seyrin yakın dönemde bölgesel farklılıklar gözlenmekle birlikte sürdüğüne, ithalatın ise enerji ve emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler kaynaklı olarak artış kaydettiğine işaret etmiştir.

İLGİLİ HABER

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu: Liralaşma stratejisi fiyat istikrarında asli unsurdur

Yılın ilk yatırımcı toplantısında konuşan ve piyasalara ve ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu, ÜFE-TÜFE makasının ham verilerin ima ettiğinden daha düşük olduğunu söyledi.

Bu çerçevede sıcak çatışma nedeniyle ihracatta kısa dönemde bölgesel kayıplar ortaya çıkmaktadır. İhracatçı firmaların dinamik kapasitesi ve pazar çeşitlendirme esnekliği sayesinde, diğer ülkelere yapılan ihracattaki artışla kısa dönemli kayıpların büyük ölçüde telafi edildiği gözlenmektedir.

Dış ticaret dengesindeki bu görünüme karşın, hizmet gelirlerindeki olumlu seyir cari işlemler dengesini desteklemeye devam etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip edilmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version