Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mansur Yavaş: ÖHO ücretinin 6,5 liraya çıkmasını teklif edeceğiz

Mansur Yavaş: ÖHO ücretinin 6,5 liraya çıkmasını teklif edeceğiz


Akaryakıta gelen zamların ardından Ankara’da Özel Halk Otobüsü (ÖHO) ve dolmuşçu esnafı kontak kapatma eylemi yaptı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne giderek destek talep etti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yavaş, dolmuş ücretlerine ilişkin kararların odalar ve valilik onayıyla alındığını, özel halk otobüslerinin fiyat artış kararının ise UKOME’de alındığını hatırlattı.

‘ARADAKİ FARKI BELEDİYEMİZ SÜBVANSE EDECEK’

Yavaş, “Belediye olarak, hem vatandaşlarımızın hem de esnafımızın mağduriyet yaşamaması adına, kişi başına maliyet yaklaşık yüzde 70 artmış ve 10,5 lira olmuşken, uygulamada yüzde 44 artışla, 6,5 lira olması için teklif götürülecektir. Aradaki fark, sadece otobüs kullanan vatandaşlarımızdan çıkmaması adına, Belediyemiz tarafından sübvanse edilecektir” dedi.

İLGİLİ HABER

Ankara’da otobüs ve minibüs şoförleri kontak kapattı

Ankara’da Özel halk otobüsü ve minibüs sürücüleri, akaryakıta gelen zamlar protesto etmek için kontak kapattı.

Yavaş şunları kaydetti: “Geldiğimiz noktada ise, özellikle son dönemde günbegün artan akaryakıt maliyetleri nedeniyle özel halk otobüsü ve dolmuşçu esnafı, ulaşım bedelinin en az 8 lira olmasını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın belirlediği ücretsiz taşıma bedelinin de yetersiz kaldığı gerekçesiyle Belediyemiz tarafından karşılanmasını talep etmektedir. Bugünkü ekonomik şartlarda, bu talepleri ne vatandaşlarımızın ne de Belediyemizin karşılaması mümkün değildir.

Kimlerin ücretsiz taşınacağı hususunu Belediyeler değil devlet, yasayla belirlemektedir. Sadece ocak ayında 333 adet halk otobüsünde 1 milyon 100 bin kişinin ücretsiz taşıması gerçekleştirilmiştir. Aynı ay 1 milyon 145 bin yolcu indirimli olarak taşınmış, öğrenci abonmanından ise 687 bin kişi yararlanmıştır.

5 Ocak 2022 tarihinde, artan maliyetler nedeniyle, kişi başı ulaşım maliyeti 6,5 lira iken biz yeni tarifeyi 4,5 lira olarak belirlemiş, öğrencilerimize ise aylık 75 liraya 225 binişlik abonman kartı vermiştik. Son fiyat artışı yaptığımız 5 Ocak 2022 tarihinden bu yana maliyetlerimiz ortalama yüzde 70 artmıştır. O günden bugüne kadar sadece akaryakıta yüzde 79 zam gelmiştir.

‘BİR KİŞİNİN MALİYETİ 10,5 LİRA’

Bu rakamlara göre EGO Genel Müdürlüğümüzün toplam gelirleri, sadece akaryakıt giderlerini bile karşılayamaz hale gelmiştir. Şu anda bir kişinin toplu taşıma maliyeti 10,5 liradır. Örneğin, sadece Ocak ayında EGO Genel Müdürlüğünün toplam geliri 61 milyon 586 bin lira iken sadece akaryakıt gideri toplam 68 milyon 482 bin lira olmuştur. Bu rakama elektrik, personel, bakım ve diğer giderler dâhil değildir.

Belediye olarak, hem vatandaşlarımızın hem de esnafımızın mağduriyet yaşamaması adına, kişi başına maliyet yaklaşık yüzde 70 artmış ve 10,5 lira olmuşken, uygulamada yüzde 44 artışla, 6,5 lira olması için teklif götürülecektir.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version