İranlı yetkililer İran nükleer anlaşmasının canlandırılması için son aşamasına giren müzakerelere “müdahale eden” Rusya’yı eleştirdi.
İran’ın yarı resmi Tasnim haber ajansının aktardığına göre Rusya, ülkesine Ukrayna’nın işgali nedeniyle uygulanan yaptırımların İran’la ilişkilerine zarar vermemesini talep etti. Müzakerelerin bir sonuca varmasının yakınlaştığı bir dönemde Moskova’nın böyle bir talebi öne sürmesi müzakerelere engel koyma olarak değerlendirldi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un dile getirdiği talepte ülkesinin İran’la olan ticaret, yatırım ve askeri-teknolojik işbirliğinin Ukrayna yaptırımlarından etkilenmemesi için Amerika Birleşik Devletleri’nden garanti isteniyor.
Tasnim haber ajansının aktardığına göre İranlı yetkililer Rusya’nın taleplerinin Moskova’nın başka alanlarda çıkarlarını güvence altına almayı amaçladığını ve “yapıcı olmadığını” ifade etti. Ajansa göre Rusya İran nükleer anlaşmasını ve dolayısıyla İran’ın petrol pazarına dönüşünü geciktirerek ham petrol fiyatlarını ve bu yolla gelirini arttırmayı amaçlıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken pazar günü yaptığı açıklamada nükleer anlaşmanın önündeki engellerin kaldırılması için görüşme arayışında olduğunu ve bunun Rusya’ya Ukrayna nedeniyle uygulanan yaptırımlarla bir ilgisi olmaıdğını belirtmişti.
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani sosyal medyadan yaptığı açıklamada müzakerecilerin Viyana’daki görüşmeleri etkileyen yeni unsurları değerlendirdiğini ve İran’ın anlaşmayı hızlandırmak için girişimleri benimsediğini ifade etti.
İranlı yetkililer Rusya’yla bağların güçlendirilmesini istiyor
2015 yılında İran’ın Birleşmiş Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in yanı sıra Almanya ve Avrupa Birliği ile yaptığı nükleer anlaşma sonucu İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin sınırlandırılması karşılığında yaptırımların hafifletilmesi üzerinde anlaşılmıştı. Ancak eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’dea anlaşmadan tek taraflı çekilmişti.
AD’ye karşı derin bir güvenmezlik hissi taşıyan İran’ın üst düzey yetkilileri Rusya ile bağların güçlendirilmesinden yana. Hem İran dini lideri Ali Hamaneyhem de İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi bu görüşü açıkça dile gtirmişti.
ABD’nin tek taraflı çekilmesi sonrasında anlaşmanın yeniden canlandırılması için Uluslararası Atom Enerjsi Ajansı’nın (IAEA) merkezinin yer aldığı Avusturya’nın başkenti Viyana’da müzakereler yürütülüyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***