Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Iraklılar ‘Ukrayna işgali nedeniyle’ yükselen gıda fiyatlarını protesto etti

Iraklılar 'Ukrayna işgali nedeniyle' yükselen gıda fiyatlarını protesto etti


Irak’ın yoksul güneyinde, gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle Çarşamba günü protestolar patlak verdi. Iraklı yetkililer artışın nedeninin Ukrayna’daki çatışma olduğunu söylüyor.

Yaklaşık bir haftadır yerel pazarlarda yemeklik yağ ve un fiyatları hızla yükseldi.

 

Hükümet yetkilileri halkın artan öfkesini çeşitli açıklamalar ve önlemlerle gidermeye yatıştırmaya çalıştı ancak 500’den fazla protestocu, güneydeki Nasiriyah kentinde bir meydanda toplanarak artışları protesto etti.

 

AFP haber ajansına göre Emekli Öğretmen Hasan Kazem, “İster ekmek ister diğer gıda ürünleri olsun goda fiyatlarındaki artış bizi boğuyor” dedi ve ekledi: “Zar zor geçinebiliyoruz.”

 

Irak hükümetiı Salı günü emtia fiyatlarındaki artışa karşı önlemler açıklamıştı.

 

Bunlar arasında, geliri bir milyon dinarı (yaklaşık 700 dolar) aşmayan emekliler ve ayrıca 500 bin dinardan az kazanan memurlar için yaklaşık 70 dolarlık bir aylık ödenek getirilmesi yer alıyor.

 

Yetkililer ayrıca gıda ürünleri, temel tüketim malları ve inşaat malzemeleri üzerindeki gümrük vergilerinin iki ay süreyle askıya alındığını duyurdu.

 

Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Mohamed Hanoun, yemeklik yağ fiyatlarındaki artışı Ukrayna’daki çatışmaya bağladı: “Ukrayna yemeklik yağlarda dünya pazarında büyük bir paya sahip olduğu için büyük bir küresel kriz var”. dedi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version