Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ILO raporunda AKP hükümetine kritik çalışma yaşamı uyarıları

ILO raporunda AKP hükümetine kritik çalışma yaşamı uyarıları


Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Uzmanlar Komitesi’nin 2022 raporu yayımlandı. Çalışma yaşamıyla ilgili birçok talepte bulunulan raporun Türkiye bölümünde, AKP hükümetinin, ceza infaz kurumu personelinin hak ve çıkarlarını etkileyen toplusözleşme pazarlıklarında istedikleri örgütler tarafından etkili bir şekilde temsil edilmelerini garanti altına almak amacıyla gerekli önlemleri alması istenildi.

Vekil işçilerin ve yazılı iş sözleşmesi olmadan kamu hizmetlerinde istihdam edilenlerin sözleşmede güvence altına alınan haklardan yararlanması gerektiği hatırlatılarak, hükümetten bu kategorideki işçilere tanınan örgütlenme ve toplu pazarlık haklarına ilişkin ayrıntılı bilgi sunması talep edildi.

Cumhuriyet’in haberine göre KESK’in sunduğu rapor doğrultusunda, OHAL İnceleme Komisyonu’nun ve onun kararlarını gözden geçiren idari mahkemelerin kamu sektöründeki sendika üyeleri ve görevlilerinin işten çıkarılma gerekçelerini dikkatle incelemesi ve sendika dışı nedenlerle işten çıkarılan sendikalıların işe iade etmesi gerektiği belirtildi.

İŞ KOLU BARAJININ TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNDEKİ ETKİSİNİN İZLENMESİ İSTENDİ

Hükümetten ayrıca, yüzde 1’lik iş kolu barajının sendikal hareket ve bir bütün olarak ulusal toplu pazarlık mekanizması üzerindeki etkisini, sosyal taraflarla tam bir dayanışma içinde izlemeye devam etmesi ve bu konuda bilgi sunması talep edildi.

‘TARAFSIZLIK’ UYARISI

Raporda, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun üyelerinin görevlendirilmesinde kullanılan yöntemin bağımsızlığını ve tarafsızlığını daha net bir şekilde gösterecek ve tarafların güvenini kazanacak biçimde gözden geçirilmesi istendi.

İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI İÇİN ÖNLEM ALINMASI İSTENDİ

İşçilerin güvenlikleri veya sağlıkları açısından yakın ve ciddi tehlike olduğunu düşünmek için geçerli nedenleri olması durumunda kendilerini tehlikeden kurtarma hakkına sahip olmasını sağlayacak uluslararası sözleşme maddelerinin tam olarak yürürlüğe konulması için gereken önlemlerin alınması istendi. 

‘SENDİKAL AYRIMCILIK’

KESK, komitenin “sendikal ayrımcılığa ve sürgünlere ilişkin hükümete sözleşme ve ulusal mevzuata uygun hareket etmesi gerektiğini” ilettiğini de bildirdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version