Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gezi davası: Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi

Gezi davası: Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “serbest bırakılmalı” kararına rağmen halen cezaevinde tutulan iş insanı Osman Kavala’nın Gezi davası kapsamında yargılandığı dosyada ara karar çıktı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı verdi.

Mahkeme, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmadıkları için sanıklara ve müdafiilerine “son kez süre verilmesine” karar verdiklerini belirtti. Bir sonraki duruşma 22 Nisan’a ertelendi.

Davada 4 Mart’ta esas hakkında mütalaasını sunan savcı, Kavala ve Mücella Yapıcı hakkında “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etmişti. Mütalaada, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkında ise darbeye teşebbüs suçunu “yardım eden sıfatıyla” işledikleri gerekçesiyle 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Mütalaada ayrıca yurt dışında bulunan sanıklar Henri Barkey, Pınar Öğün, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Mehmet Ali Alabora, Yiğit Aksakoğlu ve İnanç Ekmekçi hakkındaki dosyanın ayrılması talep ediliyor.

MİLLETVEKİLLERİ DE DURUŞMAYI İZLEDİ

Duruşmayı izlemek için Çağlayan’a gelenler arasında CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Turan Aydoğan, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Onursal Adıgüzel ve Mahmut Tanal ile HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Saruhan Oluç da yer aldı.

Osman Kavala duruşmaya halen tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden SEGBİS’le katıldı. Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi salonda hazır bulundu.

Duruşma savcısı celse arasında sunduğu mütalaayı tekrarladı.

ÇARŞI DAVASI DA BOZULMUŞTU

Gezi Olaylarına ilişkin Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığa, İstanbul 13. Ağır Mahkemesi’nce “darbeye teşebbüs” ve “izinsiz gösteri” suçlamasından verilen beraat kararı da Yargıtay tarafından bozuldu. Bozma kararında davanın İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki aralarında Osman Kavala’nın da bulunduğu Gezi Parkı ana davasıyla hukuki ve fiili irtibatı bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesi yoluna gidilmesine hükmedildi. Birleştirilerek 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın 21 Şubat 2022 tarihli celsesinde ise 35 sanıklı Çarşı davası dosyasının ayrılmasına karar verilmişti.

‘ABDULHAMİT GÜL’Ü İSTİFA ETTİREN DOSYA GEZİ DOSYASIYDI’

Duruşmada söz alan avukat Can Atalay, davada yargılamayla ilgili her şeyin siyasi iktidarın gündeminde olduğunu kaydederek, “Çeşitli haberlerle ilgili kısmi de olsa tekzip geldi ama Beştepe’de bu yargılama ile ilgili bir toplantı yapıldığı ve bu toplantı sonucunda Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün istifa ettiğini artık biliyoruz. Adalet bakanını istifa ettiren bir dosya bu” dedi.

‘KONJOKTÜR YARIN DEĞİŞİR, BU YÜKÜN ALTINA GİRMEYİN’

Mahkeme heyetine seslenen Atalay, “Siz bu dosyada bir yargılama dahi yapmadan salt mevcut siyasi konjonktür gereği karar veremezsiniz. O konjonktür yarın değişir. Siyasette güçler dengesi değişir öyle olur böyle olur, bizi sizi korursa hukuk korur. Bu yükün altına girmeyiniz, yargılama yapınız” ifadelerini kullandı.

Avukatların ardından Savcı, tevsii tahkikat talepleri konusunda kararı mahkemeye bırakarak mütalaaya ilişkin süre taleplerinin kabulünü istedi. Savcı ayrıca Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamını talep etti.

KAVALA: SOMUT BİLGİ VE BELGE KONMADI DOSYAYA

Duruşmaya SEGBİS’le katılan Osman Kavala, Savcı’nın tutukluluk halinin devamını istemesinin ardından söz alarak, şunları söyledi: “Gezi davasından beraat ettikten ve tahliye kararı verildikten sonra iki ayrı suçtan tutuklandım. Barkey ile görüşmelerle ilgili herhangi bir somut bilgi ve belge de konmadı dosyaya. Bu görüşmeler sadece birbirine yakın baz istasyonundan gelen sinyale dayanıyordu.”

‘TAMAMEN HUKUK DIŞI’

“Casusluk suçundan tutuklanmış olduğumun hukuksuz olduğu aleni hale gelmiştir. Özellikle ‘casusluk’ suçlamasına dair ne ortada temin edilmiş bir bilgi var, ne de iddia makamı bu bilginin ne olduğunun araştırılmasına dair bir çaba. Casusluk suçlamasının kurucu unsurunun var olmadığını, bu husus var olmadan böyle bir suçlama yapılması tamamen hukuk dışıdır.”

KAVALA’NIN AVUKATI: SİYASİ BİR COŞKUYLA YAZILMIŞ BİR MÜTALAA BU

Kavala’nın ardından söz alan avukatı Tolga Aytöre, “2 yıldır casusluk suçlamasıyla ilgili tutukluluğun devamını istiyorsunuz. Bu suçlama hiçbir suçun unsuru olamaz. Bu yargılama siyasi baskı altında yapıldığı için güvenmiyoruz. Siyasi bir coşkuyla yazılmış bir mütalaa bu. Bu iddianame ve mütalaanın ayak izlerine basmayın, aldatılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kararını açıklayan mahkeme, Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 22 Nisan’a ertelendi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version