Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CANLI BLOG | Ukrayna’nın işgalinin 8. günü: Müzakerelerde ikinci tur bugün

CANLI BLOG | Ukrayna’nın işgalinin 8. günü: Müzakerelerde ikinci tur bugün


Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal harekatının 8. gününe girildi. Bugün Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Belarus sınırındaki Brest kentinde müzakere için ikinci kez bir araya geleceği belirtildi.

RUSYA: 498 ASKER ÖLDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’daki operasyonları sırasında 498 Rus askerinin hayatını kaybettiğini, bin 597’sinin de yaralandığını aktardı.

RUSYA ASKERİ ARAÇLARDAKİ ‘Z’ VE ‘V’ HARFLERİNİN ANLAMINI AÇIKLADI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya yönelik askeri harekatta kullanılan askeri ekipmanların üzerindeki işaretlerin ne anlama geldiğini açıkladı. Sputnik’te yer alan habere göre, o işaretlerin anlamı şöyle:

Z: Zafer
V: Görev tamamlanacak

BİDEN: PUTİN YANILDI

ABD Başkanı Joe Biden sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu.

Biden, “Putin, Batı’nın ve NATO’nun yanıt vermeyeceğini ve bizi bölebileceğini düşündü” derken, “O yanıldı. Avrupalı müttefiklerimizi birleştirmek için sayısız saat harcadım. Rusya’nın yalanlarına gerçekle karşılık verdik. Şimdi, özgür dünya onu sorumlu tutuyor” ifadesini kullandı.

BM: 1 MİLYON KİŞİ UKRAYNA’YI TERK ETTİ

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna’daki savaş nedeniyle ülkeden ayrılanların sayısının 1 milyona ulaştığını söyledi. Ukrayna’yı terk edenlerin büyük çoğunluğu Polonya’ya giderken, sınırda ırkçılık iddiaları gündeme gelmeye devam ediyor.

KİEV’DE DÜN AKŞAM YAŞANAN PATLAMA

Ukrayna, başkent Kiev’deki tren istasyonu yakınlarında dün akşam duyulan büyük patlamanın, hava savunma sistemleri tarafından düşürülen bir Rus seyir füzesinden kaynaklandığını duyurdu. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Heraşçenko, füzenin enkazının ısıtma amacıyla kullanılan bir boru hattının üzerine düştüğünü söyledi. Facebook hesabından bir paylaşım yapan Heraşçenko, “Füze hedefine ulaşsa çok daha büyük bir yıkım yaşanacaktı” dedi. Patlama sonucu ölen veya yaralanan olup olmadığı bilinmiyor.

Rusya’nın dün gece boyunca bombaladığı Ukrayna’nın Irpin şehri harabeye dönmüş durumda.

RUSYA’DA BORSA ÜZERİNDEN DÖVİZ ALIMINA YÜZDE 30 KOMİSYON UYGULANACAK

Rusya Merkez Bankası, borsa üzerinden döviz alımına yüzde 30 komisyon getirildiğini açıkladı. Rusya Merkez Bankası, şahısların borsa üzerinden dolar, avro ve diğer dövizleri alırken, toplam alım miktarı üzerinden yüzde 30 komisyon ödeyeceklerini duyurdu. Dolar/ruble paritesi dünü yüzde 4,7 artışla 106 seviyesinden, avro/ruble paritesi de yüzde 2,6 yükselişle 115’ten kapatmıştı. Yaptırımlar nedeniyle Moskova Borsası da 28 Şubat’tan bu yana işlemlere kapalı.

 

Lavrov: Ukrayna’daki duruma çözüm bulunacağına inanıyorum

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’daki duruma çözüm bulunacağına inandığını söyledi. Moskova’nın bu ülkeyle görüşmelerindeki koşullarının ‘çok küçük olduklarını’ ifade etti. Lavrov, “Rusya-Ukrayna temsilcilerinin bir araya geleceği ikinci tur görüşmeler bugün gerçekleşecek. Batı, Rusya’yı duyuyor, fakat dinlemiyor. Rusya’nın güvenliği için neyin gerektiğini Batı belirleyemez. Rusya, Ukrayna topraklarından kendisine doğrudan saldırı düzenlenmesi tehdidinin bulunmasına izin veremez. ABD, Napolyon ve Hitler’in bir zamanlar yaptığı gibi Avrupa’yı kontrolü altına almış, kendine tabi bırakmış durumda.” dedi.

Batılı liderlerin ‘nükleer savaş’ ihtimali hakkındaki açıklamalarına değinen Lavrov, şöyle devam etti: “Batı’nın, elinde nükleer silah bulundurduğunu dile getirmesi bir şeylere işaret ediyor. Nükleer savaş, Rusya’dakilerin değil, Batı’dakilerin akıllarından geçirdiği bir şey. Rusya, dengesini kaybetmesine neden olabilecek provokasyonlara izin vermeyecek. Bize karşı gerçek bir savaş başlatacaklarsa, bu planları yapanların bu savaşın sonuçlarını önceden düşünmesi gerekir. Batı’nın Rusya karşıtı yaptırımları bizim için bir nevi bağımsızlık vergisi.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Devlet Bakanı Yardımcısı Medinsky: Görüşmeler 15.00’da başlayacak

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinsky, “Müzakereler Ukrayna tarafıyla planlandığı yerde, Belarus’un Brest bölgesinde gerçekleştirilecek, temas halindeyiz. Görüşmeler saat 15.00’te başlayacak.” dedi.

Rusya altın ve döviz alımını durdurdu

Rusya, Ukrayna saldırısı nedeniyle uygulanan yaptırımlara karşı önlem almaya çalışıyor. Son olarak Rusya Maliye Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi. Ülkede döviz ve altın alım işlemlerinin mali kural çerçevesinde durdurulduğu bildirildi.

Rusya Merkez Bankası da borsa üzerinden döviz alımına yüzde 30 komisyon getirildiğini açıklamıştı. Rublenin dolar karşısındaki değer kaybı da artarak devam ediyor. Dolar/ruble yüzde 10’luk artışla 116 seviyesinden işlem görüyor.

Yaptırımlar nedeniyle Moskova Borsası da 28 Şubat’tan bu yana işlemlere kapalı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version