Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 23. günü: Çatışmalar sürüyor

CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 23. günü: Çatışmalar sürüyor


Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonunda 23. güne girildi. Sahadaki çatışmalar şiddetli bir şekilde sürerken, Rus güçlerinin saldırısı sonucu Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 2 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Zelenskiy: artık farklı bir ülkeyiz

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, halka seslendiği konuşmasında Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği ve ayrılıkçıların Donbas’ı ele geçirdiği 2014 yılına dikkat çekerek, “Artık farklı bir ülkeyiz” dedi. Zelenskiy, şunları söyledi: ”Ukrayna topraklarında işgalcilere katılmaya çalışacak herkesi uyarıyorum. Bu hayatının en kötü kararı olacak. Uzun ömür, size kısaca teklif edilen paradan daha iyidir. Oğlunun Ukrayna’ya karşı savaşa gönderildiğini bilen her anne, oğlunun nerede olduğunu kontrol etmelidir. Biz bu savaşı istemedik. Biz sadece barış istiyoruz.”

Rus ordusu yine sivilleri hedef aldı

Rus ordusu, Ukrayna’da Kiev, Çernihiv, Harkov, Mariupol gibi yerleşim birimlerindeki sivil yapılara gece boyunca saldırılar düzenledi. Ukraynalı yerel yöneticilerin ve resmi kurumların açıklamalarından derlenen bilgilere göre, Rus ordusu, uçak ve füzelerle saldırılarını sürdürerek ülkedeki sivil yapıları hedef aldı.

Lviv’de uçak onarım tesisine füze saldırısı

Ukrayna’nın batısındaki Lviv kentinde bu sabah uçak onarım tesisi hava saldırısıyla hedef alındı. Donetsk yönetimi ise Rusya’nın Donbass’ta “uçuşa yasak bölge oluşturmaya başladığını” ileri sürdü.

Esad rejiminin birlikleri Rus ordusuna katıldı

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya ordusuna Suriye lideri Beşar Esad ve Hizbullah ordularından bin kadar ‘gönüllü’nün katıldığını açıkladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ”Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı, personel kaybını yabancılar pahasına telafi etmek için önlemler almaya devam ediyor. Mevcut bilgilere göre, Rus işgalciler, Beşşar Esed ve Hizbullah’ın sözde ordusundan bine yakın gönüllüyü çoktan topladı. Aynı zamanda, mevcut bilgilere göre, bu militanlar Ukrayna topraklarındaki çatışmalara katılmayı değil, Avrupa ülkelerine ulaşmak için iş gezilerini fırsat olarak kullanmayı amaçlıyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

Donbass’ta ‘uçuşa yasak bölge’ iddiası

Rusya’nın Donbass’ta “uçuşa yasak bölge” oluşturmaya başladığı iddia edildi. Donbass bölgesindeki Donetsk yönetiminden Eduard Basurin, Rus televizyon kanalı Rossiya-24’e bugün yaptığı açıklamada “Rusya’nın Donbass bölgesinde hava savunma sistemleriyle birlikte gökyüzünde bir kalkan sistemi oluşturmaya başladığı” iddiasında bulundu. Rus haber ajansı Interfax de Donetsk yetkilisinin iddiasını “Rusya, Donbass üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturuyor” şeklinde yayınladı.

Russia Today’in İngiltere’deki yayın lisansı iptal edildi

İngiltere’deki yayın denetleme ve düzenleme kurumu Ofcom, Russia Today’in yayın lisansını derhal geçerli olacak şekilde iptal etti. Ofcom’un açıklamasında”Russia Today’in lisans sahibi ANO TV Novosti’nin, İngiltere’de yayın lisansı sahibi olmasını uygun görmediğiniz için bu kararı aldık” denildi.

Japonya, Rusya’ya yaptırım paketini genişletti

Japon hükümeti, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yönetim ve sermaye sahibi kişilere yönelik kapsamlı yaptırımlarını artırıyor. Hükümet, Rusya Savunma Bakan Yardımcıları dahil 15 kişi ile 9 örgütün daha mal varlıklarının dondurulduğunu bildirdi.

Yaptırım uygulananlar arasında Rusya’nın askeri istihbarat teşkilatı GRU’nun başkanı İgor Kostyukov ile silah şirketi Rosoboronexport da yer aldı. Böylelikle Japonya’nın ekonomik yaptırım uyguladığı Rus birey ve örgütlerin sayısı 95’e yükseldi. Japonya, G-7 ülkeleriyle iş birliği doğrultusunda, Rusya’yı “en çok kayırılan ülke” statüsünden çıkaracağını da duyurmuş, destek kapsamında Ukrayna’ya kurşun geçirmez yelek, kasket ve kış mevsimi uyumlu muharebe üniformaları gönderilmişti.

Kanada’dan Ukraynalılara 3 yıl oturma ve çalışma izni

Kanada hükümeti Ukrayna vatandaşlarına 3 yıla kadar oturma ve çalışma izni verileceğini açıkladı. Yapılan açıklamada, Rusya’nın saldırılarından kaçan Ukrayna vatandaşlarına 3 yıla kadar Kanada’da oturma ve çalışma izni verilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version