Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CANLI BLOG | İşgalin 15. günü; Antalya’da kritik zirve başladı, beklentiler düşük

CANLI BLOG | İşgalin 15. günü; Antalya’da kritik zirve başladı, beklentiler düşük


Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde 15 gün geride kaldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Ukrayna’da sağlık hizmetleri veren kişi ya da kurumlara karşı yapılan saldırıların 18’e ulaştığını açıkladı. Ukrayna’da 7 ayrı insani geçiş koridoru açıldı. İngiltere, Abramoiç’in mal varlıklarını dondurdu. Antalya’daki Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki kritik görüşme başladı ancak beklentiler düşük.

Rusya-Ukrayna krizinde bugün yaşananlar şöyle: 

İngiltere, Chelsea’nin sahibi Roman Abramoviç’e yaptırım kararını açıkladı

İngiltere, Chelsea futbol kulübünün sahibi Roman Abramoviç’in varlıkları dondurulan yedi Rus oligarkından biri olduğu açıklandı. İngiltere Hazine Bakanlığı tarafından yayımlanan bildiride Abramoviç, Vladimir Putin ile yakın ilişkileri olan ‘Kremlin yanlısı bir oligark’ olarak tanımlanıyor. Abramoviç daha önce Putin veya Kremlin ile yakın finansal ilişkileri olduğu iddialarını reddetmişti.

Antalya’da kritik zirve

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Antalya’da başlayan ilk üst düzey müzakerelerde Rusya- Türkiye- Ukrayna dışişleri bakanları bir araya geldi. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ik önce Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşmesinin ardından üç ülkenin dışişleri bakanları bir araya geldi.

Görüşmeler öncesi BBC’nin sorularını yanıtlayan Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Rusya’nın öne sürdüğü ultimatomlarının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Türk mevkidaşı tarafından karşılandı ve ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov geldi. Tartışmalar basına kapalı. Görüşmeler sonrası soru alınıp alınmayacağıbilinmiyor. Ancak görüşmelerden beklentiler düşük.

Ukrayna’da 7 insani geçiş koridoru açılıyor

Ukrayna’da sivillerin Rus kuvvetleri tarafından kuşatılan şehirlerden ayrılmalarına yardımcı olmak için 7 ayrı ‘insani geçiş koridoru’ açılacağı açıklandı. Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Sumi kentinde tahliyelerin halihazırda başladığı öğrenildi. Ukrayna ve Rusya, insani geçiş koridorlarının kurulması konusunda anlaşmıştı.

Ukrayna’da sağlık hizmetlerine yönelik 18 saldırı düzenlendi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Ukrayna’da sağlık hizmetleri veren kişi ya da kurumlara karşı yapılan saldırıların 18’e ulaştığını açıkladı. Örgütün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “WHO şimdiye kadar [Ukrayna’da] sağlık tesislerine, sağlık çalışanlarına ve ambulanslara yönelik 10 ölüm ve 16 yaralanma dahil 18 saldırıyı doğruladı. Bu saldırılar tüm toplulukları sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıyor.” denildi.

Kuleba: Ateşkes konusunda ilerleme gösteremedik

Rusya-Ukrayna savaşının seyrini değiştirecek Antalya’daki tarihi zirve sona erdi. Toplantının ardından canlı yayında açıklamalarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ben buraya insani bir amaçla geldim. Ateşkes konusunda ilerleme gösteremedik” ifadesini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Antalya’da gerçekleştirdiği üçlü zirvenin ardından açıklamalarda bulundu. Amaçlarının diplomatik bir çözüm geliştirmek olduğunu belirten Kuleba, “Çavuşoğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Bu teması kolaylaştırmayı başardı. Lavrov (insani koridorlar) buna bir taahhüt vermedi. Yine de ilgili yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını belirtti. Yine böyle (Antalya’daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım. Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız. Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de bu görüşmeye hazır olacağım” dedi.

Lavrov: Günlük olarak insani koridor açılmasını önerdik

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, genel olarak insani konuların ele alındığını belirterek, “Biz genel olarak Türk arkadaşlarımızın inisiyatifiyle insani konuları ele aldık. Askeri birliklerimizin sivillerin zarar görmemesi için ne tedbirler aldığını açıklamaya çalıştık. Sivilleri bölgesel savunma güçleri denilen gruplar tarafından kalkan olarak kullanılıyor. Rusya Savunma Bakanlığı günde bir kaç defa bildiriler sunuyor, biz aynı zamanda Rusya tarafının insani koridor açılması önerisini tekrarladık” dedi.

“UKRAYNA’NIN TARAFSIZ KALMASINI İSTİYORUZ”

Lavrov, “Bugünkü görüşmede şu anlaşıldı. Müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yok. Diğer ülkelere saldırmayacağız. Ukrayna’da Rusya’ya yönelik doğrudan bir tehdit ortaya çıktı. Uzun yıllar uyarıda bulunduk kimse bizi dinlemedi. Biz Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. NATO’nun genişlemesine karşı çıkarak hiçbir şekilde Ukrayna’nın güvenliğini sağlamasına karşı çıkmıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD, Ukrayna’ya silah gönderimi sürecini hızlandırdı

ABD’nin Ukrayna’ya silah ve mühimmat göndermek için ruhsatlandırmayı hızlandırdığı bildirildi. ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Amerikalıların Ukrayna’ya silah ve mühimmat ihraç etme taleplerini hızla işleme almaya başladıkları kaydedildi.

VOA’da yer alan habere göre, Bakanlık açıklamasında “Mevcut süreçler ve yetkiler doğrultusunda, Ukrayna’ya silah ve mühimmat ihracatına yönelik talepler hızla işleme alınıyor” denildi.

Bakanlık ayrıca, Rusya’ya yönelik ihracat kontrolü uygulandığına dikkati çekerek Amerikalılardan Ukrayna’ya silah gönderimi konusunda lisansa ihtiyaç olup olmadığıyla ilgili düzenlemeleri kontrol etmeleri istendi. Amerikalılar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin vatandaşlarını Rus güçlerine karşı savunmaya çağırması ve silahlandırma sözü vermesinin ardından Ukrayna için silah toplamaya başlamıştı. Çelik yelek ve mühimmat gibi bağışlarda bulunulurken bunun için ihracat lisansı gerekliliklerinin karşılanması gerekiyor.

Zelenskiy, Ukrayna’daki Rus mülklerine el konulmasına ilişkin yasayı imzaladı

Ülkenin parlamentosu olan Yüksek Rada’nın Ukrayna’daki Rus mülklerine el konulmasına ilişkin yasayı onaylamıştı. Sputnik’in haberine göre Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, söz konusu yasayı imzaladı.

Bugün Antalya’da konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptırımlara ilişkin sorulan soruya “Bir daha asla Batılı ortaklarımıza bağımlı olmayacağız. Burada şirketler de siyasi saldırının aleti olmuştur. Öyle bir tedbir alacağız ki, benzer bir duruma bir daha düşmeyeceğiz. Hiçbir kesim, ekonomimize karşı adım atamaz hale gelecek” yanıtını vermişti.

Kremlin: Ukrayna’da askerlerimize ateş açan herkese, karşı ateş açılacaktır

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’da her vatandaşın silah kullanabilmesine izin veren yasaya ilişkin açıklamalar yaptı. Peskov “Rusya askerlerinin de karşı ateş açma haklarının bulunacağı” uyarısını yaptı.

Kremlin Sözcüsü Peskov şöyle konuştu:

“Normal olarak, silahlı direniş gösteren herkes (birer hedef olacaktır.) Hatırlarsanız, Devlet Başkanı Putin daha en başından herkese silah bırakma çağrısı yapmış, bunun, kimsenin kimseye ateş açmayacağının garantisi olacağını söylemişti. Fakat radikal milliyetçi gruplar ve Bandera’cı taburların ortaya koyduğu silahlı direnç, karşı ateş açılmasını gerektiriyor. Bu nedenle, elinde silah tutan biri askerlerimize saldırırsa, tabii ki de birer hedef olacaklar.”

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version