Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CANLI BLOG 🔴 | Kuleba referandum iddialarına tepki gösterdi

CANLI BLOG 🔴 


Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatında 18’inci gününe girildi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın, Herson bölgesinde “referandum” düzenlemeyi planladığı iddialarına değindi.

Öte yandan Ukrayna’nın bazı şehirlerinde tahliyeler sürüyor. Ülkenin Sumi kentinde bölge halkı çatışmaların ardından otobüslerle tahliye edildi.

ABD’de Joe Biden yönetimi, Ukrayna’ya askeri ekipman ve eğitim dahil ilave 200 milyon dolar savunma yardımı yapılacağını bildirdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, “Müzakereler çevrim içi olarak devam ediyor.” dedi.

Heyete, önceden olduğu gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy’in başkanlık yaptığını söyleyen Peskov, müzakerelerin detaylarıyla ilgili “Şu an için ayrıntılar hakkında yorum yapmaktan kaçınıyoruz” diye konuştu.

Ukrayna-Rusya savaşının 18’inci gününde yaşanan gelişmeler şöyle:


CANLI BLOG 🔴 


01.51: Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, savunma ve güvenlik sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak için devlet bütçesinin rezerv fonunun yaklaşık 1.7 milyar dolar artırılacağını açıkladı.

01.47: SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI VUCİC: BATI, KOSOVA’YI NATO’YA DÂHİL ETMEK İSTİYOR

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic, Batı’nın Kosova’yı NATO’ya almak istediğini, bunun için Avrupa Birliği’nin (AB) tüm ülkelerinin Kosova’nın bağımsızlığını tanıması gerektiğini belirtti.

Vucic, TV Pink’e açıklamasında, “Onlar, tek taraflı bağımsızlık ilan eden Kosova’yı NATO’ya dâhil etmek istiyorlar. Bunu uydurmadım, bu belgeleri 50 kez okudum. Kosova’nın NATO’ya alınması için bağımsızlığını tanıması gerekene ülkeler Romanya, Slovakya, İspanya ve Yunanistan” ifadesini kullandı.

01.30: IAEA: RUSYA, ZAPOROJYE NGS’DE TAM KONTROL PLANLADIĞI İDDİASINI REDDETTİ

Uluslararası Aton Enerjisi Kurumu (IAEA), Rusya’nın, Zaporojye Nükleer Güç Santrali’ni (NGS) tam kontrol altına almayı planladığı yönündeki iddiayı reddettiğini belirtti.

00.38: ÇEKYA, UKRAYNALI SIĞINMACILAR İÇİN AB’DEN 25 MÜLTECİ KAMPI TALEP ETTİ

Çekya İçişleri Bakanı Vit Rakusan, yaptığı açıklamada Ukraynalı sığınmacılar için sağlanan konaklama kapasitesinin dolmak üzere olduğunu belirtti.

Rakusan, “Çekya’nın Ukraynalı sığınmacılar için sunabileceği mevcut barınma kapasitesi 2-3 hafta içinde tamamen dolacak. Tüm spor salonları ve bazı devlet binalarında ağırladığımız sığınmacılar ile ilgili mülteci kampı uygulamasına geçmeliyiz. Bu konuda Çekya’nın ihtiyacı olan toplamda 50 bin sığınmacının barınabileceği 25 mülteci kampı ihtiyacı nedeniyle Avrupa Birliği’nden yardım talep ettik” ifadelerini kullandı.

00.30: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Berdyansk sakinlerine 36 ton insani yardım ulaştırdı.

00.14: BAKAN ÇAVUŞOĞLU: UKRAYNA’DAN BUGÜN 489 TÜRK VATANDAŞI DAHA TAHLİYE EDİLDİ

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bugün Ukrayna’nın Kiev, Lviv, Çernigov, Herson ve Konotop kentlerinden 489 Türk vatandaşının daha yola çıktığını duyurdu.

Çavuşoğlu, “Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 480 oldu. Yolunuz açık olsun” ifadelerini kullandı.

00.10: UKRAYNA LİDERİ ZELENSKİY, İSRAİL BAŞBAKANI BENNETT İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Başbakan Naftali Bennett’in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile kriz sonlandırmanın yollarını ele aldıkları bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği kaydedildi.

00.00: UKRAYNA’DAN ‘HERSON’DA REFERANDUM’ İDDİASINA TEPKİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna’nın Herson bölgesinde “sahte referandum” planlaması durumunda Rusya’ya sert yaptırımlar getirilmesini istedi.

Ukrayna Dışişleri Bakan Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın, Herson bölgesinde “referandum” düzenlemeyi planladığı iddialarına değindi.

Kuleba, “2014 metodolojisine göre, Rusya umutsuzca Herson’da ‘Halk Cumhuriyeti’ için sahte bir referandum düzenlemeye çalışıyor. Tamamen bir kurgu olduğu için halk arasındaki destek sıfır. Bu planların uygulanması durumunda, Rusya Federasyonu’na karşı güçlü yaptırımlar uygulanmalıdır. Herson, her zaman Ukrayna’dır ve öyle de kalacaktır” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER

Rusya: Ukrayna’ya Batı’dan gelen silahları taşıyan konvoyları vurabiliriz

Zelenskiy’in ‘Rusya büyük kayıplar veriyor’ açıklamasından sonra Moskova, NATO ile askeri çatışma riskini artırarak Kiev’e gönderilen batılı silah sevkiyatlarına saldıracağını açıkladı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version