Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CANLI 🔴 | Ukrayna’ya 14 milyar dolarlık insani yardım kapıda

CANLI 🔴


Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde 14. güne girildi. Rusya üzerinde batılı özel şirketlerin baskıları artarken Kiev’de bir gün daha tahliyeler için ateşkes ilan edildi.  ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’dan petrol ve doğalgaz ithalatını yasakladı. İngiltere ise Rusya’dan petrol ithalatını 2022 sonuna kadar aşamalı olarak bitireceğini duyurdu.

Rusya, Ukrayna’da başkent Kiev dahil 5 kentinden sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren tekrar geçici ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Savunma Yönetim Merkezinden yapılan açıklamada, Ukrayna’nın kentlerinde insani durumun kötüleştiği belirtildi.

Sivillerin ve yabancı uyruklu vatandaşların güvenliğinin sağlanması önemine işaret edilen açıklamada, “Rusya, 9 Mart’ta Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ediyor ve insani koridorları oluşturmaya hazır.” ifadesi kullanıldı.

Ukrayna’nın Kiev, Çernigiv, Sumi, Harkiv ve Mariupol kentlerinde, tahliyeler için insani yardım koridorlarının oluşturulacağı belirtilen açıklamada, Ukrayna tarafına söz konusu koridorların çalışma saatinin belirlenmesi konusunda Moskova saatiyle gece 03.00’e kadar mutabakata varılması teklifinde bulunuldu.

Açıklamada, tahliyeler esnasında belirlenen rotalarda Ukrayna yönetimi tarafından güvenliğin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Savaşın 14’üncü gününden gelişmeler: 


CANLI BLOG 🔴 


01.00: Polonya, kendi hava kuvvetlerinin envanterinde bulunan kullanılmış tüm Rus yapımı Mig-29 savaş uçaklarını Ukrayna’ya verilmek üzere Almanya’da bulunan Rammstein Hava Üssü’ne konuşlandırmaya ve ABD’nin hizmetine sunmaya hazır olduğunu açıkladı.

Varşova yönetimi ayrıca, benzer uçaklara sahip diğer NATO üyelerini de aynı adımı atmaya çağırdı.

00.50: AFP’nin aktardığı bilgiye göre, Rusya Merkez Bankası 9 Eylül’e kadar döviz satışını durdurdu.

00.25: GELECEK HAFTA OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

NATO ülkelerinin savunma bakanları, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere gelecek hafta olağanüstü nitelikli toplantı düzenleyecek.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı, 16 Mart’ta telekonferans yöntemiyle yapılacak. Toplantıya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık edecek.

00.20: UKRAYNA’YA 14 MİLYAR DOLARLIK İNSANİ YARDIM KAPIDA

ABD kongresinin Ukrayna’ya 14 milyar dolarlık insani yardımı onaylamak üzere olduğu bildirildi.

00.10: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’dan petrol, doğal gaz ve kömür ithalatını yasaklayan ABD Başkanı Joe Biden’a teşekkür etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırıların 13’üncü gününde ABD, Rusya’dan petrol, doğal gaz ve kömür ithalatını yasakladığını duyurmuştu. ABD’nin kararının ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden’a teşekkür ederek, “Putin’in savaş makinesinin kalbine saldıran ve ABD pazarından petrol, gaz ve kömürü yasaklayan ABD’ye ve Joe Biden’ın kişisel liderliğine müteşekkiriz. Diğer ülkeleri ve liderleri takip etmeye teşvik edin” dedi.

00.00: Ukrayna’nın bugün insani koridor açılması için geçici ateşkes uygulanan Sumi şehrinden 3 bin 500 sivilin tahliye edildiği bildirildi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version